Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

ΔΕΙΤΕ Εικόνες για πρώτη φορά απο το "ΧΡΥΣΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΟΥ ΘΥΡΡΕΙΟΥ" που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο ΑΓΡΙΝΙΟΥ





-"Η μη φύλαξη του Στεφανιού στο Μουσείο του Θυρρείου είναι θέμα ασφάλειας" τόνισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ Ολυμπία Βικάτου

          Σήμερα Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, στο ευρύ κοινό μετά την ανακάλυψή του το 1973, το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου και τα συνευρήματά του.
     Σημαντική μέρα η σημερινη για τον πολιτισμό στην Αιτωλοακαρνανία, μιας και στο κοινό, για πρωτη φορά, εκτίθεται το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου, το σπουδαιότερο αρχαιολογικό εύρημα που βρέθηκε στην περιοχή.....



      Όμως το γεγονός ότι εκτίθεται στο Αγρίνιο, πέραν του ενδιαφέροντος των επισκεπτών, προκαλεί και αντιδράσεις μιας και κάτοικοι του Ξηρομέρου, έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, διαμαρτύρήθηκαν με πανό. Οι κάτοικοι, κατά κύριο λόγο του Θυρρείου, ζητούν το χρυσό στεφάνι να εκτεθεί στο μουσείο του Θυρρείου και να φυλάσσεται εκεί, πράγμα που όπως ξεκαθάρισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Βικάτου, προς το παρόν δεν είναι εφικτό, καθαρά και μόνο για λόγους φύλαξης.

           Αντιδράσεις ακόμη και την ημέρα έκθεσης του Χρυσού Στεφανιού του Θυρρείου στο Μουσείου του Αγρινίου σημειώθηκαν από Ξηρομερίτες –κυρίως κατοίκους του Θυρρείου- , μεταξύ των οποίων και μαθητές, που ζητούν την επιστροφή του πολιτιστικού θησαυρού στο Μουσείο του Θυρρείου.
          Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ Ολυμπία Βικάτου, εξήγησε από μικροφώνου πως ο μοναδικός λόγος που το στεφάνι βρίσκεται στο Μουσείο του Αγρινίου, έχει να κάνει με την επαρκή φύλαξή του. «Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Θυρρείου, προηγούμενα χρόνια, έχουν γίνει διαρρήξεις και κλοπές και οι δράστες είχαν καταφέρει να αφαιρέσουν κάποια αγγεία. Αυτό όμως που έψαχναν και ευτυχώς δε βρήκαν, ήταν τα χρυσά του Μουσείου, μεταξύ των οποίων και το στεφάνι του Θυρρείου. 
     Το μοναδικό θησαυροφυλάκιο που διαθέτει η υπηρεσία μας είναι αυτό που βρίσκεται στο Αγρίνιο», εξήγησε μεταξύ άλλων η κα Βικάτου, ενώ στη συνέχεια απάντησε και κατ ιδίαν σε ενστάσεις κατοίκων του Θυρρείου, τονίζοντας πως όταν το Μουσείο στο Θύρρειο ανακαινιστεί και γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες, τότε θα μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί τέτοια εκθέματα.
          Παράλληλα, η κα Βικάτου έκανε αναφορά σε φήμες που κατά το παρελθόν διακινήθηκαν και άφηναν να εννοηθεί ακόμη και ότι το στεφάνι αυτό… δεν υπάρχει. «Είναι μεταξύ των λόγων που αποφασίσαμε να το δείξουμε για πρώτη φορά στο κοινό και το κάνουμε συμβολικά τη παγκόσμια ημέρα μουσείων», ανέφερε.

https://www.agriniopress.gr/



4 σχόλια:

  1. Παλουμπά Γεωργία, δασκάλα Δημ. Σχ. Μύτικα22 Μαΐου 2019 στις 2:09 μ.μ.

    Αναμφίβολα πολύ σημαντικό εύρημα. Φαίνεται δικαιολογημένη η έκθεσή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, όπου, εκτός από θέμα ασφάλειας, θα έχουν την ευκαιρία να το θαυμάσουν περισσότεροι επισκέπτες.Να υπενθυμίσω ότι στο ίδιο μουσείο εκτίθενται, σε περίοπτη μάλιστα θέση, δύο μαρμάρινα ακρωτήρια από το μνημείο - Ηρώο της Αγίας Τριάδας Μύτικα.Κατά τη γνώμη μου είναι τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα. Προτείνω στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα της Αλυζίας, να επισκεφτούν το μουσείο με τους μαθητές τους δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερα ιστορικά στοιχεία για την ιδιαίτερη πατρίδα τους και να νιώσουν περήφανοι γι΄αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ αμφιβάλλω αν είναι αυτό το στεφάνι ή το ελάχιστο που απέμεινε απ'αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητή κυρία Παλουμπά. Ολα οσα αναφέρετε στο σχόλιό σας, σας τιμούν. Σε ένα σημείο μόνο παρακαλώ να το σκεφτείτε. Γράφετε ότι εκεί στο Μουσείο Αγρινίου θα έχουν την ευκαιρία να το θαυμάσουν περισσότεροι επισκέπτες.
    Αν δεν ήταν δική μας πολιτιστική κληρονομιά , καλό θα ήταν να προταθεί να εκτεθεί στο Μουσείο της Νέας Υόρκης. Εκεί θα έχουμε περισσότερους επισκέπτες. Κατά συνέπεια και τα γλυπτά του παρθενώνα, να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο. Εκεί θα έχουν πρόσβαση περισσότεροι επισκέπτες και ποτέ δεν έχει γίνει κλοπή.

    Για την ασφάλεια που αναφέρετε, μήπως πρέπει να σας θυμίσουμε την κλοπή στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας; Με τόσους φύλακες και τόσα ηλεκτρονικά μέσα ασφάλειας;

    Παρακαλώ σκεφτείτε το. Οι Πολιτισμοί ταξιδεύουν σαν ιδέες όχι όμως με τα υλικά δημιουργήματα.
    ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν το ζητούμενο είναι να το δει περισσότερος κόσμος τότε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών θα ήταν το κατάλληλο μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο