Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Ακτίου Βόνιτσας ΝΩΝΤΑ ΜΩΡΑΪΤΗ με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στην εφημερίδα "ΠΑΛΜΟΣ Αιτωλοακαρνανίας"

Νώντας Μωραΐτης: Ένα ισχυρό ΚΚΕ σε Βουλή - Ευρωβουλή και ισχυρή "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Περιφερειακό και στα Δημοτικά Συμβούλια αποτελούν την καλύτερη εγγύηση γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ και στη "Λαϊκή Συσπείρωση" μένει εκεί που δόθηκε, επιστρέφει στο λαό και το κίνημά του, γίνεται δική του δύναμη"..

Αγαπητοί Αναγνώστες

            Στο πλαίσιο της νέας μου ιδιότητας ως  ανταποκριτής  της εφημερίδας  "ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ" ζήτησα συνεντεύξεις και από τους τέσσερις υποψηφίους Δημάρχους στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας  εν όψει των Δημοτικών Εκλογών του 2019.  Δεσμεύομαι, οι ευκαιρίες που θα έχουν όλοι πριν και μετά τις εκλογές  θα είναι ίδιες.
          Φυσικά προϊόντος του χρόνου θα απευθυνθώ και στη κοινωνία και τους φορείς της οι οποίοι θα  αποκτήσουν βήμα διαλόγου και προβληματισμού.  Ο Δημοκρατικός διάλογος, η ανάδειξη των προβλημάτων, οι τρόποι επίλυσης τους, και φυσικά η ανάπτυξη του τόπου μας  αποτελούν τις  κατευθύνσεις μου.  Η πολιτική είναι σοβαρή υπόθεση και προσφορά.
      Ξεκινάμε με τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας  κ Νώντας Μωραΐτης.

Ερώτηση 1:
-Κύριε Μωραΐτη, ευχαριστώ προσωπικά αλλά και η εφημερίδα "ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ" που δεχθήκατε να  μας παραχωρήσετε συνέντευξη εν όψει των Δημοτικών Εκλογών του  του 2019.  Μπορείτε σας παρακαλώ να πείτε τη γνώμη μας για τις δύο Δημοτικές Αρχές  που διοίκησαν το Δήμο Ακτίου- Βόνιτσας από το  2011 μέχρι σήμερα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου για την ευκαιρία που μου δίνεται για να εκφράσω και μέσα από την εφημερίδα  ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ τις θέσεις του συνδυασμού που είμαι επικεφαλής αλλά και να απαντήσω σε κάθε σας ερώτημα. 
       Σχετικά με το ερώτημα σας και οι δύο Δημοτικές Αρχές που είχαμε μέχρι σήμερα, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, στήριξαν και στηρίζουν το σημερινό ασφυκτικό και αντιλαϊκό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για τους δήμους, η ΕΕ και το κεντρικό κράτος, όποιος κι αν ήταν κάθε φορά στην κυβέρνηση. Όλοι τους αποδέχονται τη λειτουργία του δήμου ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας που «αρμέγει» το λαό, την υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, την ομηρία των 8μηνιτών και όλων των συμβασιούχων στο δήμο, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη μεταφορά της κρατικής ευθύνης για την Παιδεία και την Υγεία στους δήμους, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και απαξίωσή τους και πολλά άλλα. 
      Μοναδική αντιπολίτευση υπέρ του λαού και μαζί με το λαό, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τη σημερινή δημοτική και περιφερειακή αρχή, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν και είναι οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»..........



EΡΩΤΗΣΗ 2:
-Υποστηρίζω  την άποψη ότι στο Δήμο επιβάλλεται να γίνει πλήρης Διαχειριστικός και Οικονομικός Έλεγχος από τη σύσταση του μέχρι σήμερα . Η προκλητική κατασπατάληση του δημοσίου  είναι δεδομένη και με στοιχεία τα οποία θα σας δώσω  αποδεικνύεται εύκολα. Πείτε μας σας παρακαλώ τη θέση σας.  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι να είναι υπέρ  σε ένα διαφανή και αδιάβλητο Διαχειριστικό και Οικονομικό έλεγχο του Δήμου από συστάσεως του μέχρι σήμερα. 
          Βέβαια να τονίσουμε  το ποιος θα κάνει αυτό τον έλεγχο διότι το αστικό κράτος εξόπλισε με νέο θεσμικό πλαίσιο μέσω του "Κλεισθένη" μια δήθεν αυτοτελή υπηρεσία με την κύρια αρμοδιότητα σε διορισμένο και με θητεία ανώτερο κρατικό υπάλληλο που προέρχεται από το Μητρώο Στελεχών, κάτω από τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών και σειρά από άλλα διαχειριστικά όργανα ελέγχου και διαμεσολάβησης, που ανεξάρτητα από ετικέτες και καινοφανή ονόματα που τους δίνουν, στόχο έχουν την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής και πυρήνα της την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. 
         Το δόγμα “έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας” είναι καινοφανές και αναδείχνεται από σειρά ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που στόχο έχουν, όπως διάσπαρτα αναφέρεται, "τον έλεγχο συμμόρφωσης των ΟΤΑ" και τη "διαρκή αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της κρατικής εποπτείας κλπ." και αφού η Τοπική Διοίκηση είναι μέρος του αστικού κράτους και υπηρετεί συντεταγμένα την ίδια πολιτική όπως συμβαίνει και με την νυν δημοτική αρχή στο δήμο Ακτίου - Βόνιτσας.  
     Καλούμε όσους έχουν ως αφετηρία τους τον αγώνα και τις αγωνίες του λαού, να μην εγκλωβιστούν στη λογική για το πώς οι δήμοι θα γίνουν πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση μιας βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής. Να μην εγκλωβιστούν σε δήθεν ιδιαιτερότητες της Τοπικής Διοίκησης, σε ιαχές περί χάους και ακυβερνησίας δήμων και περιφερειών κ.ά.
         Κάτι τέτοιο συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ρίχνει στάχτη στα μάτια για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών που ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν την καπιταλιστική κρίση και στόχο έχουν να προσαρμόσουν πιο πιστά την κρατική και Τοπική Διοίκηση στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο εχθρικά και αδιάφορα απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3
-Υπάρχει  σοβαρή πιθανότητα  στον ΧΥΤΑ- χωματερή πολυτελείας της 3ης Γεωγραφικής Ενότητας  της ΠΕ Αιτ/νιας να μεταφερθούν χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών από περιοχές εκτός του Δήμου.  Είστε υπέρ της διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος  για το θέμα αυτό;  Ποια είναι η θέση σας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι υπέρ η Τοπική κοινωνία να εκφράσει την θέση της με κάθε μορφή ακόμα και αν αποφασιστεί και μέσω δημοψηφίσματος. Αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι η ίδια ζωή έχει δείξει ότι τα δημοψηφίσματα λειτουργούν ως εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και δεν λαμβάνονται υπόψη από τους αρμόδιους. Αυτό που είναι καρφί στο μάτι σε αυτούς που προωθούν και αποδέχονται την μεταφορά χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στη Πάλαιρο είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής με μορφές που θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι μέσω των επιτροπών αγώνων που πρέπει να συγκροτήσουν. 
        Σχετικά με την θέση μας, είχαμε τονίσει ότι την μεταφορά των σκουπιδιών από άλλους δήμους της χώρας, ανοίγει ο δρόμος για την μετατροπή της Παλαίρου και της ευρύτερης περιοχής σε μία απέραντη χαβούζα. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της δημοτικής αρχής,  των μέχρι τώρα κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ του... ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους, Επίσης σοβαρές είναι οι ευθύνες και όλων των παρατάξεων που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές ανεξάρτητα από τα λεγόμενα τους. Όλοι τους αποδέχονται και υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για επιχειρηματική δραστηριότητα και στον τομέα των απορριμμάτων. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δημοτικών αρχών παλαιότερων και νεότερων, γιατί συμφωνούν και υλοποιούν αυτή την καταστροφική πολιτική. 
         Κάτω από την πίεση των σορών των σκουπιδιών θέλουν να αποδεχτούν οι πολίτες εκβιαστικά λύσεις εις βάρος της υγείας του και του περιβάλλοντος, να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες με οδυνηρές συνέπειες στην τσέπη τους, αλλά και στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Επίσης είχαμε τονίσει ότι εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα αν συνεχίσει ο ΧΥΤΑ να δέχεται μεγαλύτερο όγκο σκουπιδιών, ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο σοβαρό ενδεχόμενο .
         Σήμερα υπάρχει η επιστημονική γνώση για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό που εμποδίζει την αξιοποίηση της είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα κέρδη τους. Η αγωνιστική απάντηση στο μεθοδευμένο αδιέξοδο είναι μονόδρομος. Καλούμε, το εργατικό - λαϊκό κίνημα της περιοχής να κάνει δική του υπόθεση και τον αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές, εχθρικές προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία επιλογές της άρχουσας τάξης στον τομέα των απορριμμάτων.  Το ΚΚΕ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαντά με σαφήνεια, ότι «πρέπει να είναι ενιαίος κρατικός φορέας δημόσιων έργων, ενιαίος κρατικός φορέας διαχείρισης απορριμμάτων, θα χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους, θα είναι προς όφελος των εργαζομένων. 

EΡΩΤΗΣΗ 4:
-Είναι δεδομένο ότι οι περιβαλλοντικοί όροι στο έργο Βιολογικός καθαρισμός, εγκαταστάσεις και υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς λυμάτων  Παλαίρο- ΔΕΠΟΣ- Πογωνιάς δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως.  Ποια η πολιτική σας στο θέμα αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν δώσει λύσεις (όπως και το ανέπτυξα και στην προηγούμενη ερώτηση). Μόνο που αυτές κοστίζουν. Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να αντιδράσουν μπροστά στις εξελίξεις  με το βιολογικό καθαρισμό, ώστε να αποτρέψουμε τους όποιους σχεδιασμούς και παραλείψεις της δημοτικής αρχής που θα έχουν ως αποτέλεσμα την μόλυνση του περιβάλλοντος. 

Eρώτηση 5
-Ποια η θέση της Λαϊκής  Συσπείρωσης  για το θέμα του Δημοτικού Λατομείου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένα δημοτικό Λατομείο ενταγμένο σε ένα κεντρικό σχεδιασμό από το κράτος θα αποτελούσε βασικό στήριγμα για την κατασκευή έργων υποδομής, αντιπλημμυρικών, αντισεισμικών και άλλων αναγκαίων έργων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των δημοτών και ιδιαίτερα των αγροτοκτηνοτρόφων του Δήμου.
       Αντίθετα με τα παραπάνω σήμερα έχουμε δημοτικό λατομείο που ενοικιάζεται σε ιδιώτη προς όφελος του και έτσι αποδεικνύεται ότι η δημόσια περιουσία δεν αξιοποιείται για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της περιοχής με το μικρότερο δυνατό κόστος. 

Eρώτηση 6:
-Η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από το Κέντρο Μέριμνας σε συντηρήσεις, προμήθειες, πολιτιστικές λεγόμενες εκδηλώσεις είναι κάτι που παραδέχονται οι πάντες. Τι σκοπεύετε να κάνατε για το θέμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η δική μας εναλλακτική είναι η στήριξη των σωματείων και των Πολιτιστικών Συλλόγων, για να γίνονται εκδηλώσεις  και να έρθουν σε επαφή όλοι με την πολιτιστική δημιουργία του λαού μας, για τη διαμόρφωση ενός ρεύματος που αντιπαλεύει την πολιτική της ναρκωκουλτούρας και της υποκουλτούρας.
        Επίσης βασική προτεραιότητά μας είναι η αξιοποίηση του δημοσίου χρήματος για να υπάρξουν ανάσες ανακούφισης στην πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση της Λαϊκής οικογένειας. 
      Αυτό σημαίνει: Μείωση ή ακόμα και κατάργηση των δημοτικών τελών για ανέργους, απόρους, ΆμΕΑ, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, δικαιούχους του ΚΕΑ, μικρούς ή νέους επαγγελματίες όπως έκαναν δήμοι που στη δημοτική αρχή βρίσκεται η «Λαϊκή Συσπείρωση». Να μη γίνονται κατασχέσεις στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά για χρέη προς το δήμο όπως αποφάσισε η κυβέρνηση. Να καταργηθούν πλήρως τα τροφεία που υπάρχουν στους παιδικούς σταθμούς. Είναι η διεκδίκηση νέων, δημόσιων δομών Υγείας, επαρκούς στελέχωσης των ήδη υπαρχόντων με μόνιμο προσωπικό. Η ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πλήρη στελέχωση των Κέντρων Υγείας σε Βόνιτσα και Κατούνα. Είναι η κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, Νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς γιατί δεν είναι για παράδειγμα δυνατόν εν έτει 2019 να συγχωνεύονται στη Βόνιτσα τα δημοτικά σχολεία και οι μαθητές να στοιβάζονται στην κυριολεξία. Η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στη θέρμανση, στην πυρασφάλεια, στον αντισεισμικό έλεγχο, στη συντήρηση. Διεκδικώντας μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και όλο το λαό του Δήμου αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των σχολείων, πρόσθετους κρατικούς πόρους και προσωπικό στο δήμο για τις ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης. Είναι η διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα για όλους, μέτρων προστασίας των ανέργων. 

Eρώτηση 7:
-Παρότι η τιμή ανά τόνο εισερχομένων σκουπιδιών είναι καθορισμένη, τα εισερχόμενα σκουπίδια λογικά πρέπει να ζυγίζονται , ο ΦΟΣΔΑ  με όλες τις εταιρείες   ήταν και δεν ξέρω αν είναι σε δικαστικές διαμάχες.  Ο Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ δεν απαντά σε αιτήσεις μου για τα θέματα αυτά και άλλα πολλά. Στην οριστική δε παραλαβή του ΧΥΤΑ απουσίαζε. Τι λέτε για όλα αυτά;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ΦΟΣΔΑ δεν βάζει φραγμό για να εμποδιστεί η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αντίθετα, γίνεται φορέας ιδιωτικοποίησης, αφού λειτουργεί ως ιδιώτης και επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην αποκομιδή, την ανακύκλωση και τις υπηρεσίες ευπρεπισμού των κοινόχρηστων χώρων.
       Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν πρέπει να γίνεται με επιχειρηματική λογική και ιδιωτικό -οικονομικά κριτήρια και στη λογική του κόστους - οφέλους. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήνονται περιθώρια δραστηριότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Πρέπει να γίνεται με τις πιο σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, σε όφελος της υγείας του λαού και χωρίς την οικονομική του επιβάρυνση.

Eρώτηση 8:
-Με την απλή αναλογική οδηγούμαστε σε συνεργασίες.  Θα δεχθείτε να συνεργαστείτε και με ποιόν ή ποιους στη διοίκηση του Δήμου; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι υποψήφιοι των περισσότερων από τους άλλους συνδυασμούς είναι υποψήφιοι των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν. Μεταξύ τους έχουν κάνει πολλές φορές συνεργασίες. Είτε για να ψηφίσουν μνημόνια είτε για να τα υλοποιήσουν. Στο δήμο έχουν συνεργαστεί επίσης για πόστα και καρέκλες, αλλά κυρίως για γιγάντωση της δημοτικής φορολογίας, συρρίκνωση διευθύνσεων και δομών, ανταποδοτική λειτουργία και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. 
     Συνεργάστηκαν για να χρωστάνε τα λαϊκά νοικοκυριά  χιλιάδες ευρώ στο δήμο από την αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Συμφωνούν, επίσης, σε κάθε λογής σύμπραξη με εργολάβους, ΜΚΟ, μεγαλοεπιχειρηματίες. 
      Αντιλαμβάνεστε ότι εμείς από θέσεις αρχής όλα αυτά τα χρόνια σταθήκαμε εναντίον τους. Έτσι θα συνεχίσουμε, γιατί το ζητούμενο είναι να υπάρχει και αντιπολίτευση απέναντι σε οτιδήποτε πλήττει το λαό και διοίκηση που θα παλεύει για τις ανάγκες του. 

Eρώτηση 9
-Κλείνουμε τη συνέντευξη. Μπορείτε να απευθυνθείτε στους Δημότες, θέτοντας ότι θέματα θέλετε ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μπροστά στις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις του επόμενου διαστήματος, μεταξύ των οποίων είναι και οι δημοτικές εκλογές, καλούμε το λαό του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας να σκεφτεί πάνω στο εξής ερώτημα: 
-Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος, που αποδεδειγμένα μας πάει προς το χειρότερο ή θα αντεπιτεθούμε μαζικά και δυναμικά παντού, για να ανοίξει επιτέλους ο δικός μας δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών; 
  -Στο ερώτημα αυτό εμείς απαντάμε ότι χρειάζεται αντεπίθεση. Ότι σε αυτές τις εκλογές μπορεί ο λαός να κάνει την πραγματική διαφορά. Η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού και  της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμο και περιφέρεια θα κατατεθεί την επομένη των εκλογών για να ενισχυθεί ο αγώνας, οι διεκδικήσεις του λαού. Για να βάλουμε μεγαλύτερα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που κατευθύνεται από την ΕΕ, υλοποιείται από την κυβέρνηση και εξειδικεύεται στο επίπεδο της περιφέρειας και των δήμων. Για να πάρει πραγματικές ανάσες ο λαός, για να ανοίξουμε το δρόμο για να επιβάλουμε ριζικές αλλαγές, για να ζήσουμε όπως δικαιούμαστε. 


-Η συνέντευξη πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα: "ΠΑΛΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ"

2 σχόλια:

  1. ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νωντα είσαι Δύναμη ανατροπής και έχεις πολύ μέλλον μπροστά σου, συνέχισε έτσι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο