Γύρισα φίλοι μου από το χωριό και τον τρύγο. Όλα πήγαν κατ’ ευχή και σας έχω γνήσιες φωτογραφίες από τις εργασίες που έγιναν ώστε να φτάσει ο μούστος στα βαρέλια. Σε δυο μεγάλες δεξαμενές βρίσκονται οι ρώγες των σταφυλιών οι οποίες συνθλίφτηκαν από το μηχάνημα και αναπαύονται μαζί με το χυμό τους στην δεξαμενή. Εκεί παρέμειναν για δυο ημέρες για να ηρεμήσει να καθαρίσει ο μούστος και να πάρει το χρώμα του. Στη συνέχεια από την δεξαμενή μεταγγίσαμε τον μούστο στα βαρέλια που τον περίμεναν καρτερικά και έτοιμα, καθαρά να τον φιλοξενήσουν στη σκοτεινή κοιλιά τους.
Πηγη: Panos Cholis facebook.....
Επιστροφή στις δεξαμενές τώρα ,για να μαζέψουμε τις ρώγες ώστε να οδηγηθούν με τη σειρά τους στο ειδικό παραδοσιακό σταφυλοπιεστήριο που με την πίεση που θα δεχτούν θα πάρουμε τους υπόλοιπους χυμούς, τον μούστο δηλαδή, που θα τον ρίξουμε και αυτόν στα βαρέλια μέχρι αυτά να γεμίσουν. Η συνέχεια είναι εύκολη. Θα σκεπάσουμε με ασφάλεια το άνοιγμα των βαρελιών με ένα τούλι ,ώστε να αερίζετε ο μούστος μέχρι να ολοκληρωθεί το’’ βράσιμο’’ του. Μετά θα κλείσουμε η σφραγίσουμε το καπάκι του βαρελιού για να γίνει η ζύμωση που μετά από 45 -50 ημέρες θα έχουμε έτοιμο το κρασί μας..Εννοείτε ότι όλα τα σκεύη που χρησιμοποιήθηκαν στην όλη τελετουργία θα πλυθούν πολύ καλά και θα πάνε αποθήκη για του χρόνου. Εννοείτε επίσης ότι στα βαρέλια μας δεν βάζουμε απολύτως τίποτα ,εκτός από μούστο και ότι βγει. Πάντα όμως το κρασί είναι πολύ καλό ,οικογενειακό ,αγνό και ακίνδυνο. Οι βαθμοί του για την ιστορία ήταν 12-13,μετρημενο και στη δεξαμενή και στο βαρέλι. Το χρώμα του θα είναι βαθύ κόκκινο και ανοιχτό κόκκινο .Ποικιλίες σταφυλιών Αγιοργητικο –γκρενά ρουζ και ασύρτικο με μοσχάτο Αμβούργου. Τα παραδοσιακά προϊόντα με πολύ κόπο τα φτιάξαμε εκτός από το γλυκό που θα φτιαχτεί αργότερα. Ελπίζω να σας ελάφρυνα την ήμερα σας .
Μόλις φταχτεί το κρασί να πιώ τρία και να γυρίσω σπίτι στις έντεκα ή να πιώ έντεκα και να γυρίσω στις τρείς .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑύριο όμως έχουμε Τρίτη και δεκατρείς
ΑπάντησηΔιαγραφήΓύρνα μεθαύριο.