Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Πυρόπληκτα Δήμου Ξηρομέρου: Όταν η αποτυχία βαφτίζεται επιτυχία και για κερασάκι στην τούρτα αυτό αποθεωνόμαστε κιόλας!

ΑΠΟ MYTIKAS PRESS


     Θέλουμε με το παρόν άρθρο να αναφερθούμε στο θέμα του προγράμματος ΣΑΕΠ 401 (πρώην Ταμείο Μολυβιάτη για τις πυρόπληκτες περιοχές του 2007) που αφορά τον Δήμο Ξηρομέρου, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση υπ' αριθμό 101/19.9.2016 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (δείτε εδώ), με την οποία εντάχθηκε ένα προτεινόμενο έργο του Δήμου Ξηρομέρου, το «Αγροτική οδοποιία από Τ.Κ. Μπαμπίνης έως Άγιο Γεώργιο Δήμου Ξηρομέρου», προϋπολογισμού 300.000 €.
          Η σημερινή μας παρέμβαση, έχει επίσης αφορμή το πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν των Δημάρχων Ξηρομέρου και Ακτίου - Βόνιτσας, στο κομμάτι που αφορά τον κ. Γαλούνη, αλλά και την δημόσια τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Φαρμάκη.....




    Καταρχήν να κάνουμε ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης. Όλοι θυμόμαστε το καλοκαίρι του 2007 με τις τεράστιες πυρκαγιές, τις αμέτρητες καταστροφές, αλλά και απώλειες ανθρώπινων ζωών, σε Ηλεία (ανείπωτη καταστροφή), Αιγιάλεια και ορεινό Ξηρόμερο.
       Προσωπικά μας έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη, ότι λίγες ημέρες μετά, ταξιδεύοντας για Αγρίνιο και περνώντας τον Αετό πλησιάζοντας προς Μπαμπίνη, να διασχίζουμε μία περιοχή καμμένη από άκρη σε άκρη (στη Μπαμπίνη μέσα στο χωριό), με την μυρωδιά του καμένου να σε τυλίγει από παντού. Μέχρι και οι πέτρες στην άκρη του οδοστρώματος και αυτό το οδόστρωμα είχε μαυρίσει.
     Φτάνοντας στο ανηφορικό κομμάτι πριν μπούμε στις Φυτείες, όπου έχει θέα, αντικρίσαμε μία τεράστια περιοχή να έχει γίνει αποκαΐδια. Μαύρο απ' άκρη σε άκρη. Όλη η περιοχή μεταξύ των οικισμών Φυτείες, προς Αετό, Μπαμπίνη, Μαχαιρά και προς τα πίσω προς Βλυζιανά, προς Σκουρτού και προς Πρόδρομο και Χρυσοβίτσα όλα μαύρα. Μία θλιβερή εικόνα καταστροφής και συμφοράς.
    Η επίσημη Πολιτεία τότε, σπεύδοντας αρωγός στις πληγείσες περιοχές, νομοθέτησε (ΦΕΚ Β 1744/2007), δημιουργώντας το Πρόγραμμα - Ταμείο Μολυβιάτη και οριοθετώντας τις πληγείσες από τις τρομερές πυρκαγιές του 2007 περιοχές.
     Στο σημερινό Δήμο Ξηρομέρου ορίστηκαν ως πληγείσες περιοχές, ο τέως Δήμος Φυτειών και από τον τέως Δήμο Αστακού, τα χωριά Μπαμπίνη, Σκουρτού, Μαχαιράς και Βλυζιανά. Στο δημιουργημένο Ταμείο Μολυβιάτη, από διάφορους πόρους, συγκεντρώθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ με σκοπό την αποκατάσταση δρόμων - οικιών - κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και έργων πυρασφάλειας κλπ., πάντα εντός των πληγέντων και οριοθετημένων από το αναφερόμενο παραπάνω ΦΕΚ περιοχών. Όταν ενεργοποιήθηκε το Ταμείο, άρχισαν να γίνονται τα ανάλογα προβλεπόμενα έργα σε Ηλεία - Αχαΐα - Αιτ/νία (Ξηρόμερο).

      Πάμε λοιπόν στο δια ταύτα και στην ένταξη του ενός έργου προϋπολογισμού 300.000 € του Δήμου Ξηρομέρου που προαναφέραμε στο πρόγραμμα ΣΑΕΠ 401.
         Πραγματικά εδώ είναι που σηκώνουμε τα χέρια ψηλά με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτο Γαλούνη, που στη κοινή του ανακοίνωση με το Δήμαρχο Ακτίου Βόνιτσας, την αποτυχία του την βαφτίζει επιτυχία με ένα μοναδικό μαγικό τρόπο, από αυτά τα μαγικά που μόνο αυτός ξέρει να κάνει και γινόμαστε συγκεκριμένοι επιχειρηματολογώντας με στοιχεία:

1. Ο Δήμος Ξηρομέρου δεν είναι αυτός, που με ευθύνη και ολιγωρία της παρούσας Δημοτικής Αρχής, είδε τα απεντάσσονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τέσσερα προτεινόμενα έργα για το ΣΑΕΠ 401 συνολικού προϋπολογισμού 730.400 €; (δείτε εδώ).
  195.000 € και 32.400 € για τη Τ.Κ. Μπαμπίνης (αντιπλημμυρικά - γεφύρια - δρόμοι) και 175.000 € και 328.000 € για τη Δ.Ε. Φυτειών και τις περιοχές Μπαμπίνης - Σκουρτού - Μαχαιρά. (αντιπλημμυρικά - γεφύρια - δρόμοι - χείμαρροι).

2. Γιατί αγνοήθηκε παντελώς η εποικοδομητική δημόσια ηχηρή παρέμβαση, με στοιχεία και ντοκουμέντα που έκαναν την 1 Ιουλίου του 2016, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Χρήστος Κολοβός και κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης (δείτε  εδώ), όπου αναδείκνυαν με επίσημα έγγραφα τις μεγάλες ευθύνες, παραλείψεις και αστοχίες της νυν δημοτικής αρχής και καλώντας την έστω και την ύστατη ώρα να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να επανενταχθούν τα συγκεκριμένα έργα, κάτι που δεν ήταν δύσκολο. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Πραγματικά αξίζει να διαβάσετε την παρέμβαση τους για να καταλάβετε τι ακριβώς έχει συμβεί και πως χάθηκαν χιλιάδες ευρώ για τον Δήμο Ξηρομέρου.

3. Προς τι οι καθιερωμένες, τετριμμένες και παλαιοκομματικές ευχαριστίες; Γιατί; Επειδή προετοιμαστήκαμε κατάλληλα και κάναμε τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να πάρουμε το ένα έργο των 300.000 € και να χάσουμε τα τέσσερα των 730.400 €;
   Γιατί οι Αιτωλοακαρνάνες αιρετοί της Περιφέρειας (συμπολίτευση - αντιπολίτευση), σε συνεργασία με το Δήμο Ξηρομέρου, δεν έψαξαν - μελέτησαν όσο έπρεπε απ' ότι φαίνεται το όλο ζήτημα, με αποτέλεσμα να μη διεκδικήσουν - απαιτήσουν μόνοι τους περισσότερα χρήματα για την Αιτ/νία και το Ξηρόμερο και ο πακτωλός των χρημάτων να πάει στην Ηλεία; (36 έργα ύψους 14.279.657,02 €).

4. Φρόντισε η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου να ενημερώσει όλους τους αιρετούς της Αιτ/νίας και Αντιπεριφερειάρχες και να κάνουν από κοινού όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να επανορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις της, με τη σίγουρη επανένταξη των έργων των 730.400 €; Πείτε μας κύριε Γαλούνη τι ενέργειες κάνατε προς αυτή την κατεύθυνση;
        
            Όσον αφορά την παρέμβαση του κ. Φαρμάκη θεωρούμε ότι κινείται σε ένα άλλο πεδίο, αυτό του σεβασμού του δημοσίου χρήματος και προσωπικά είμαστε ολόψυχα μαζί του. Θυμίζουμε άλλωστε ότι ένας από τους φόβους το 2007 ήταν να μην πάνε τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη χαμένα και δεν πιάσουν τόπο. Να το πούμε λαϊκά..., να μην τα φάνε κάποιοι αετονύχηδες.

        Τα ερωτήματα που θέτει ο κ. Φαρμάκης είναι εύλογα, γιατί δεν αντέχει ο τόπος άλλο πλέον, τα χρήματα να μην πιάνουν τόπο. Δεν αντέχει άλλο ο τόπος ανύπαρκτα και υπερκοστολογημένα έργα. Καλώς λοιπόν εκφράζει αυτή την αγωνία και αναμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα του, που κανονικά θα έπρεπε όλα τα στοιχεία να είναι πλήρη και διαθέσιμα εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου και οι απαντήσεις και οι διευκρινήσεις να δίνονται υπεύθυνα εκεί από τους ενδιαφερόμενους και στην συγκεκριμένη περίπτωση το Δήμο Ξηρομέρου.
      Επίσης ο κ. Φαρμάκης προσπαθώντας να εξηγήσουμε τη στάση του, διαισθανόμαστε χωρίς να τον γνωρίζουμε καθόλου τον άνθρωπο, ότι έχει ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά του προς τα συμβαίνοντα στη τοπική μας κοινωνία και έχει κατά νου του πράγματα, γνωρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις....

http://mytikaspress.blogspot.gr/

1 σχόλιο:

  1. Το δίδυμο των Δημάρχων Γαλούνης - Αποστολάκης και οι συν αυτών Αντιδήμαρχοι θα αφήσουν εποχή για τη κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος. Άλλωστε από αυτούς δεν περιμέναμε τίποτε καλύτερο.Για το Φαρμάκη έχω μια ερώτηση. Από το 2007 να μοιράζονται τα χρήματα το 2016 μάλλον περίεργο δεν είναι; Από το υστέρημα μου κατέθεσα στη τράπεζα 10 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο