Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Απάντηση Μ. Σαλμά στον Π. Πολάκη για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις

Δελτίο Τύπου

      Ο γνωστός σε όλους κ. Πολάκης, ο γνωστός σε όλους για το ήθος και την αναποτελεσματικότητα του κ. Πολάκης, επέλεξε να με συκοφαντήσει στη Βουλή, χωρίς να είμαι παρών για να του απαντήσω.
    Με απίστευτες ανακρίβειες, μίλησε περί ενός υποτιθέμενου σκανδάλου χωρίς να υπάρχει.
   Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, σκάνδαλο υπάρχει όταν ζημιώνεται το ελληνικό δημόσιο έστω και 1 ευρώ.
    Με τη διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο δε ζημιώθηκε ούτε ένα ευρώ ο ΕΟΠΥΥ, αφού φρόντισα ως Αναπληρωτής Υπουργός υπεύθυνος του ΕΟΠΥΥ πριν δύο χρόνια, να εφαρμόσω κλειστό προϋπολογισμό στο σκέλος των διαγνωστικών εργαστηρίων και την επιστροφή του υπερβαίνοντος ποσού που ζητούν τα διαγνωστικά κέντρα....    Δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ για το 2015 και το 2016 είτε υπήρχε η διαγνωστική αρθροσκόπηση είτε όχι, πληρώνει το ίδιο ποσό, ούτε ένα ευρώ περισσότερο. Συνεπώς ουδεμία ζημία στον ΕΟΠΥΥ προκάλεσε η διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο.
     Την ευθύνη του ΕΟΠΥΥ κατά το διάστημα που έγιναν οι 500 αρθροσκοπήσεις σε ιατρείο όπως αναφέρει ο κ. Πολάκης, την ευθύνη έγκρισης της εξέτασης, της κοστολόγησης της και την διαπραγμάτευση της τιμής της μέσω του ΕΟΠΥΥ, είχαν οι κ.κ. Πολάκης και κ. Κουρουμπλής. Εάν λοιπόν υπάρχει σκάνδαλο ευθύνονται οι ίδιοι ως πολιτικοί  προϊστάμενοι  του ΕΟΠΥΥ! 
     Σημειώνεται  ότι η πρώτη διαγνωστική αρθροσκόπηση σε ιατρείο στην Ελλάδα έγινε τον Ιούνιο του 2015. Την ευθύνη του ΕΟΠΥΥ είχε τότε ο κ. Κουρουμπλής. 
     Η πιο πρόσφατη έγινε προχθές, τον Σεπτέμβριο του 2015, την ευθύνη του ΕΟΠΠΥ την είχε ο κ. Πολάκης. Αν η εξέταση κοστολογήθηκε ακριβά (που δεν ισχύει), τίθεται εύλογα το ερώτημα: γιατί οι κύριοι Κουρουμπλής, Ξανθός και Πολάκης, επί 18 μήνες που ανέλαβαν μέχρι και σήμερα δεν όρισαν νέα τιμή στην εξέταση, ενώ είχαν την δυνατότητα να το κάνουν; Όταν μάλιστα πριν ένα χρόνο μείωσαν τις τιμές σε δεκάδες διαγνωστικές εξετάσεις με υπουργική απόφαση, την συγκεκριμένη εξέταση δεν την ανακοστολόγησαν, αποδεχόμενοι την ορθότητα της κοστολόγησης της. Είναι προφανές ότι ο κ. Πολάκης λασπολογεί αναζητώντας απεγνωσμένα διέξοδο από την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται.
    Θα δώσω τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα την αλληλογραφία για την εν λόγω εξέταση των κυρίων Κουρουμπλή, Ξανθού, Μπασκόζου και Κοκκινάκη, οι οποίοι ουδέποτε αμφισβήτησαν την ορθότητα της κοστολόγησής της, είτε στο ΚΕ.Σ.Υ είτε στον ΕΟΠΥΥ. Επιφυλάσσομαι να καταθέσω και συγκεκριμένη επιστολή του πρώην υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Οφείλω να ενημερώσω τους πολίτες, ότι εγώ προσωπικά δεν έχω καμία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, και δεν έχω λάβει ούτε ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, απλά το ιατρείο μου συστεγάζεται με ένα από τα πολυιατρεία αυτά. Το δε πολυιατρείο που συστεγάζεται με το ιατρείο μου είχε το 2015, 15.000 ευρώ κέρδη προ φόρων. 
    Οφείλω να ενημερώσω τους έλληνες πολίτες, ότι ουδέποτε πήρα καμία αντιπροσώπευση του μηχανήματος και με κανένα συνεργάτη μου ή συγγενή μου. Όποιος θέλει μπορεί να επικοινωνήσει με την εταιρεία VisionScope LTD για να το διαπιστώσει. 
   Ο κ. Πολάκης οφείλει να το αποδείξει μέχρι αύριο, διαφορετικά αύριο το πρωί θα καταθέσω με τον δικηγόρο μου μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και αγωγή εναντίον του. 
    Η εξέταση κοστολογήθηκε από το κεντρικό συμβούλιο υγείας από τριάντα επιστήμονες (όχι επί θητείας μου), από όλα τα κόμματα και εκπροσώπους συλλόγων και  φορέων, με τιμή αποζημίωσης ίση με αυτή της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο χειρουργείο. Προφανώς, επειδή όπως δεν θα γνωρίζει ο κ. Πολάκης, η διαγνωστική αρθροσκόπηση, ενώ είναι διαγνωστική εξέταση αντιστοιχίζεται σε κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο ως διαγνωστική πράξη και όχι ως θεραπευτική, ανεξάρτητα αν δίδεται η δυνατότητα διόρθωσης του προβλήματος. 
   Όπως είναι γνωστό για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τα 1275 ευρώ, δηλαδή το 85%. Μετά τις κρατήσεις, το rebate και claw back, που ξεπερνούν το 50%, καταλήγει να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ την εξέταση 600 ευρώ. Το αναλώσιμο μιας χρήσης κοστίζει  380 ευρώ στην Αμερική και στην Ελλάδα. Από τα υπόλοιπα 220 ευρώ πρέπει να πληρωθούν οι φόροι και τα λειτουργικά έξοδα. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, πόσο πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, μια εξέταση υψηλής καινοτομίας και τεχνολογίας που στην Αμερική αποζημιώνεται 1800 δολάρια.
     Το εκπληκτικό που αναδεικνύει το θράσος, την υποκρισία και τις ευθύνες Πολάκη, είναι ότι ενώ το καινούργιο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας των κυρίων Μάρκου, Πολιτευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, και της κυρίας Νικολάου, Πολιτευτής Σύριζα, ανακοστολόγησαν την εξέταση με νέα τιμή, για τρεις μήνες μέχρι σήμερα ο κ. Πολάκης δεν έχει υπογράψει την απόφαση της νέας τιμής και η εξέταση συνεχίζει να έχει την υψηλή τιμή (κατά αυτόν). Τόσο γελοίος είναι.
     Είναι τόσο δε αδαής που του διαφεύγει σε αυτά που είπε ότι ο κ. Γρηγοράκος δεν ήταν υπουργός αλλά αναπληρωτής υπουργός, η κ. Γιαννακάκου διοικήτρια του Αττικού νοσοκομείου και όχι υποδιοικήτρια και πολλά άλλα.
       Ο κ. Πολάκης στα όσα είπε απαξίωσε την εξέταση αυτή πλήρως, γεγονός που δεν συμμερίζονται ούτε οι δικοί του στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, αφού γνωμοδότησαν ότι η εξέταση είναι κρίσιμη και πρέπει να συνεχίσει να γίνεται. Προφανώς έχει «δίκιο» ο κ. Πολάκης, ότι η εξέταση είναι άχρηστη και κρίμα που ο αρμόδιος αμερικανικός οργανισμός FDA, έδωσε πριν τέσσερα χρόνια άδεια κυκλοφορίας και χρήσης της μεθόδου στην Αμερική και η ομάδα στο Harvard των ιατρών που την σχεδίασαν δεν είχαν ρωτήσει τον κ. Πολάκη. 
    Η ανακοστολόγηση της εξέτασης από Συριζαϊκό ΚΕ.Σ.Υ και η πρωτοφανής επίθεση σε μια νέα τεχνολογία του μέλλοντος, δεν έγινε ούτε στο μεσαίωνα, και προφανώς δεν έφταιγε η καινούρια εξέταση αλλά το γεγονός ότι την εξέταση αυτή την πρωτοεισήγαγε στην Ελλάδα ένας ταξικός εχθρός του κ. Πολάκη ο Μάριος Σαλμάς.
      Αύριο το πρωί θα καταθέσω μήνυση και αγωγή στον κ. Πολάκη, ο οποίος θα κληθεί στην δικαιοσύνη, αντί να κάνουμε υπολογισμούς εμείς για να βρούμε το μέγεθος του σκανδάλου, όπως είπε στη Βουλή, να αποδείξει αν τα όσα λέει ισχύουν. Εγώ πάντως δεσμεύομαι ότι εάν αποδείξει, ότι ο ΕΟΠΥΥ θα δαπανήσει έστω και ένα ευρώ περισσότερα από ότι θα δαπανούσε, εάν δεν υπήρχε ποτέ η εξέταση συνολικά (λόγω του κλειστού προϋπολογισμού) θα σταματήσω να εκτελώ την εξέταση. Αν όμως δεν το αποδείξει, οφείλει να παραιτηθεί από τη θέση του, κι αυτό γιατί κάποιοι που στήσαμε τον ΕΟΠΥΥ προστατεύσαμε με κλειστούς προϋπολογισμούς τον ΕΟΠΥΥ και με το claw back, ώστε η εισαγωγή νέων καινοτομιών να μην επιβαρύνουν τον τελικό κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ στην κατηγορία διαγνωστικά κέντρα.

 Υ.Γ.: Ακόμα περιμένω να απαντηθεί η ερώτηση στη Βουλή για το εάν ο κ. Ξανθός και Πολάκης, έχουν πάει ταξίδια με έξοδα φαρμακοβιομηχανίας ή προμηθευτών υλικών από το 2000 έως σήμερα. Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστώ στην Εισαγγελία Αθηνών όπου με μήνυση εναντίων Κουρουμπλή, Ξανθού και Πολάκη, θα ζητήσω ευθύνες για το πόσα χρήματα έχασε το κράτος και οι ασφαλισμένοι από το γεγονός ότι, επί ένα χρόνο, το 2015 δεν ανατιμολόγησαν τα φάρμακα όπως όφειλαν από το κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει. Περισσότερα γι’ αυτό θα αναφέρω σε δήλωσή μου μετά την κατάθεσή μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο