Από τις σημειώσεις ενός αμπελουργού
Αναδημοσίευση από http://xaidarisimera.blogspot.gr
Αναδημοσίευση από http://xaidarisimera.blogspot.gr
Γράφει ο Δημήτρης Κουβέλης, ερασιτέχνης
αμπελουργός που έχει φτιάξει το αμπέλι του στην πατρίδα του, στη Μαχαιρά
Αιτωλοακαρνανίας.
Το βασικότερο αξίωμα της οινοποίησης, είναι: Το καλό κρασί
φτιάχνεται στο αμπέλι!!!
Ο κ. Δημήτρης Κουβέλης. |
Η φιλόξενη ξηρομερίτικη πλαγιά, για το 10χρονο φυτό του Διόνυσου, ετοιμάζει το νέο "IN VINO VERITAS" του 2014!. |
να βρίσκομαι στο χωριό και να ραντίζω σχεδόν κάθε βδομάδα, χρειάστηκε η εμπειρία των τελευταίων 10 ετών στα ραντίσματα για να έχω την ελάχιστη δυνατή απώλεια.
Οι απώλειες κυμάνθηκαν
από 10% έως 50% (!!!) ανάλογα με την ποικιλία.
Αυτές μέχρι τις 20 Ιουνίου, που η καιρική
αστάθεια επαναλαμβάνονταν σχεδόν ανά
βδομάδα. Αλλά μέχρι του Σταυρού, ο δρόμος
είναι μακρύς. Ποιος ξέρει τι μας
επιφυλάσσει το επερχόμενο καλοκαίρι.
Τώρα ήδη έχουν αναλάβει δράση, όπως και
τις προηγούμενες χρονιές, οι πολλές
ακρίδες τσιμπολογώντας τις νεαρές
ρώγες. Δεν θα αργήσουν πολύ τα πουλιά,
οι σφήκες και οι μέλισσες. Όσο για τις
αλεπούδες, ευτυχώς που υπάρχει ο σκύλος
άγρυπνος φρουρός.
Αλώβητα από τον
περονόσπορο έμειναν τα chardonnay
και merlot, επειδή ανθίζουν
πρώιμα και είχαν ρογιάσει όταν ήρθαν
οι πολλές βροχές. Την πιο μεγάλη ζημιά
έπαθε το ντόπιο άσπρο και το cabernet
sauvignon. Αυτά τα πέτυχε πάνω
στο άνθος και το επιμελημένο ράντισμα
ήταν αδύνατο, με αποτέλεσμα να πάθουν
και τη μεγαλύτερη ζημιά.
Merlot…οινικά μοιραίο, η βελούδινη γευστική του απαλότητα σε σκλαβώνει. |
Επίσης φέτος λόγω των
πολλών βροχών είχαμε μεγάλη βλαστική
ανάπτυξη και τεράστιες βέργες που εύκολα
έσπαζαν από το νοτιά.
Παπαδ'κό. Κρατάει στην αγκαλιά του μια από τις 533 φιάλες από το υπέροχο λευκό του 2013. Με παραγωγή 500lt/στρ., διαθέτει πλούσιο σώμα και υψηλή συμπύκνωση.
|
Δημήτρης Κουβέλης
Fb: Dimitris Kouvelis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο