Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Μήπως να πληρώσει και ΕΝΦΙΑ ο... ένοικος της Αμφίπολης;

Γράφει ο: Νίκος Ναούμης
Πολιτικός επιστήμονας
Δημοτικός σύμβουλος Ξηρομέρου

       Η σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη του τάφου της Αμφίπολης, σηματοδοτεί μια καινούργια μέρα όχι μόνο στην ιστορία της χώρας μας και στην αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα, αλλά ενδεχομένως να έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Η πολιτική της διάσταση έχει γίνει ήδη φανερή, τόσο από την παρουσία του πρωθυπουργού και του Υπουργού Πολιτισμού τις πρώτες ημέρες της ανακοίνωσης, όσο και από την προκλητικότατη στάση των Σκοπιανών που σήκωσαν την ψευδοσημαία τους στον Όλυμπο, μία κίνηση πανικού η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την αξία του ευρήματος.
       Από την άλλη, όμως υφίσταται μια πρωτοφανή "μάζωξη" και μια απίστευτη παρέλαση ειδικών και μη στα κανάλια, που καταντά μονότονη και βαρετή σε σημείο να αμαυρώνεται και η ίδια η σημασία της ανασκαφής. Κάθε ειδικός και μη, έχει άποψη… Η σαχλαμάρα πάει κι έρχεται… Επιστρατεύτηκαν ακόμα και σχεδιαστές μόδας για να εκφέρουν άποψη για την ένδυση των Καρυάτιδων, μανικιουρίστες για να μας πουν αν το πεντικιούρ των αγαλμάτων ήταν γαλλικό, κομμώτριες για να μας ενημερώσουν τι νούμερο βαφής μαλλιών χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες την εποχή των ευρημάτων κι αν η χρήση του σεσουάρ ήταν ευρέως διαδεδομένη τα χρόνια εκείνα!..............



Το καίριο, βέβαια σημείο είναι το ποιος είναι ο αιώνιος ένοικος του τάφου.

      Για μένα, αυτό δεν έχει καμία σημασία. Είτε είναι ο Μέγας Αλέξανδρος (αναμφισβήτητα αυτό θα ήταν σπουδαιότατο γεγονός), είτε δεν είναι, το ίδιο μου κάνει. Η ιστορία του έθνους μας, εξακολουθεί να μάς κάνει περήφανους, αυτό έχει σημασία. Η ιστορική μας διαδρομή, ακόμα και σήμερα, εκπλήσσει τους πάντες, σε όλη την οικουμένη. Κι αυτό το γεγονός, ειδικά σε περίοδο κρίσης, έχει τη δική του συμβολική αξία. Διότι, δυστυχώς ή ευτυχώς, λίγα είναι εκείνα τα πράγματα που θα μας κάνουν να χαμογελάσουμε στις ζοφερές εποχές που ζούμε και ο πολιτισμός της φυλής μας ανέκαθεν αποτελούσε την πιο σοβαρή μας παρακαταθήκη, το αποκούμπι μας στις πιο δύσκολες στροφές της πορείας μας στον διάβα των αιώνων. 


     Υπάρχει, όμως και μια άλλη διάσταση. Οι επικεφαλείς αρχαιολόγοι δείχνουν μια εκπληκτική φιλοπονία να τελειώσουν την ανασκαφή το συντομότερο. Είναι σοβαροί, μετρούν τα λόγια τους, από την άλλη όμως δεν διστάζουν να δείξουν τον ενθουσιασμό τους. Και στον αντίποδα, όλοι οι άλλοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι όντας έξω από αυτό το «πανηγύρι» δεν διστάζουν να αμφισβητούν το έργο των συναδέλφων τους, εκφέροντας επιστημονικές απόψεις – και γνώμες, με μοναδικό γνώμονα την σπίλωση του έργου τους και κατ’ επέκτασιν της ίδιας της ιστορικής αυτή επιτυχίας. Είναι το πρότυπο του Έλληνα σήμερα, ενός Έλληνα που δεν είναι τεμπέλης, ακαμάτης, βολεμένος. Είναι ο Έλληνας ο γεμάτος θαυμασμό για την ιστορία μας, ο γεμάτος σεβασμό και αγάπη για τα ευρήματα. Ένας Έλληνας που εύκολα ενθουσιάζεται και εξίσου εύκολα από την άλλη απογοητεύεται με το παραμικρό, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως θα τα παρατήσει και θα σηκώσει ψηλά τα χέρια για να παραδοθεί στην μοίρα του. Ο Έλληνας, που δεν ζητά μια… κατσίκα για τον ίδιο που έλεγε και το γνωστό ανέκδοτο αλλά, το μόνο που επιθυμεί είναι το πώς θα ανακαλύψει τον τρόπο να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονά του!

       Γι' αυτό το λόγο, θεωρώ ότι οποιαδήποτε άλλη μορφή εκμετάλλευσης αυτού του σπουδαίου ευρήματος, πολιτική ή όποια άλλη, είναι απαράδεκτη. Όλοι στεκόμαστε με δέος μπροστά στην μεγάλη ανακάλυψη, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να καταλάβουμε όλοι μηδενός εξαιρουμένου ότι ο καθένας θα πρέπει να αρκεστεί στον ρόλο του και να μην τζογάρει τα προσωπικά του απωθημένα σε κάτι που ανήκει σε όλους μας, όπως στην περίπτωση αυτή τα κληροδοτήματα και η σπουδαία παρακαταθήκη των προγόνων μας. Το οφείλουμε πάνω απ’ όλα στους ίδιους μας τους εαυτούς, τόσο για την δική μας τιμή και αξιοπρέπεια, όσο και σε εκείνους που μας τίμησαν κληροδοτώντας μας όλα αυτά που έχτισαν την ιστορική μας ταυτότητα.

       Τέλος, η στάση των Σκοπίων δείχνει την πολιτική τους ανωριμότητα, τον σκοταδισμό τους και τα αλυτρωτικά τους απωθημένα. Έχτισαν την ιστορία τους σε κάτι που δεν τους ανήκει και η ανακάλυψη της Αμφίπολης τους ξύπνησε από το απατηλό αυτό όνειρο και με κινήσεις σπασμωδικές και πανικού πασχίζουν να το κρατήσουν ζωντανό. Εμείς, ας είμαστε πιο σώφρονες, πιο πολιτισμένοι.

 Διαφορετικά, θα φτάσουμε στο σημείο να συζητάμε και για το αν πρέπει ο... ένοικος του τάφου να πληρώσει ΕΝΦΙΑ!

Νίκος Ναούμης
Πολιτικός επιστήμονας
Δημοτικός σύμβουλος Ξηρομέρου
*                  Blog
*                  Facebook

*                  Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο