Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ο πρώην Δήμαρχος Φυτειών Παναγιώτης Τζαχρήστας για το έργο ανάπλασης της πλατείας φυτειών.

    Σε επιστολή που μας έστειλε, ο πρώην Δήμαρχος Φυτειών και νυν δημοτικός σύμβουλος με την Συμπολιτεία Ξηρομεριτών  Παναγιώτης Τζαχρήστας, εκφράζει τον προβληματισμό του για το έργο ανάπλασης της πλατείας φυτειών.
      Χαρακτηριστικά αναφέρει: ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙ ΑΦΟΡΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΒΑΛΩ ΤΗΝ ΚΑΤΟΨΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.
Ολόκληρη η επιστολή και τα έγραφα που μας έστειλε:.....
      To 2010,  το Δημοτικό Συμβούλιο Φυτειών, ανέθεσε σε καταξιωμένο αρχιτέκτονα του τόπου μας, τη σύνταξη της μελέτης “Ανάπλαση πλατείας Φυτειών” την οποία και παρέλαβε  ομόφωνα τον Απρίλιο του 2010.
     Η μελέτη αυτή προτάθηκε για χρηματοδότηση από το Π.Δ.Ε και αφού εξασφαλίστηκε η πίστωση, δημοπρατήθηκε στις 25-9-2012, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και υπεγράφη συμφωνητικό με τον ανάδοχο του έργου στις 17-10-2012.
Οι εργασίες άρχισαν 6 μήνες μετά.


     Κατά την έναρξη των εργασιών, παρατήρησα ότι δεν εκτελείται το έργο σύμφωνα με τη μελέτη, αφού πρώτη ενέργεια του εργολάβου ήταν το γκρέμισμα της πέτρινης τοιχοποιίας που οριοθετούσε την ανατολική πλευρά της πλατείας η οποία αποτελούσε τμήμα της τοιχοποιίας του μαγαζιού της εκκλησίας, που ειχε διατηρηθεί και έστεκε εκεί πάνω από έναν αιώνα.
     Σε ερώτηση πού έθεσα στην πρώτη μετά το γεγονός συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου, η αντιδήμαρχος, η οποία προσφάτως είχε αναλάβει τα καθήκοντα της, δήλωσε άγνοια για το εάν υπάρχουν αλλαγές στη μελέτη και με ποιού εντολή γίνονται οι παρεμβάσεις.

     Η πρώτη αυτή ένστασή μου αγνοήθηκε παντελώς, τόσο επι της διαδικασίας όσο και επι της ουσίας, αφού ματαίως προσπαθούσα να τονίσω τη σημασία της ύπαρξης της πέτρινης τοιχοποιίας ως στοιχείο πολιτιστικής παράδοσης και σύνδεσης με το παρελθόν, η οποία έπρεπε να παραμείνει και να αναδειχθεί, όπως προέβλεπε η μελέτη.
     Ακολούθησε μια σειρά αυθαίρετων ενεργειών με πολλές ερμηνείες κι από πολλούς εμπλεκόμενους…. Ειδικούς!

      Κάποιοι είπαν πως δεν χρειάζεται το μικρό θεατράκι στην πλατεία και κάποιοι που τους βόλευε, αντι να κατασκευάσουν τα διαζώματα της κλασικής Ελληνικής θεατρικής αρχιτεκτονικής που οριοθετούν κύκλο, φρόντισαν να τα κάνουν πεζούλια και τα κόλλησαν στην νότια πλευρα του υπάρχοντος τοίχου. Κι αυτό το βάφτησαν θέατρο! 
   Άλλοι είπαν πως δεν χρειάζονται τα σιντριβάνια που προβλέπει η μελέτη επειδή θα γεμίζουν σκουπίδια. Άλλοι  πάλι είπαν πως δεν χρειάζεται η πέτρινη βρύση με τις ξύλινες πέργολες που προβλέπει ο μελετητής κι άλλος αμφισβήτησε τον παιδότοπο επειδή θα σκανδαλίζονται τα γερόντια του καφενείου από τα κοριτσάκια που θα παίζουν εκεί! 
     Δοθείσης δε της ευκαιρίας –και με τη λογική αφού βρήκαμε παπά ας θάψουμε πεντ-έξι- υπήρξαν και αυτοί που σκέφτηκαν να μικρύνουν την επιφάνεια της πλατείας για να βελτιωθεί ο δρόμος.  
    Κάποιους ακόμα τους ενοχλούν τα δένδρα επειδή βρωμίζουν το χώρο με τα φύλλα τους. Κι όλοι μαζί στήνοντας ο καθένας το δικό του οφθαλμοταχύμετρο, προσπαθούσαν να ξεπεράσουν τα σύγχρονα όργανα χωροστάθμησης και να καθορίσουν το υψομετρικό επίπεδο της πλατείας. (Αλήθεια γνωρίζει η Δημοτική αρχή και ο επιβλέπων του έργου ότι υπάρχει πλήρης χωροσταθμική αποτύπωση της πλατείας;)
          Αυτά εν ολίγης επαναλήφθηκαν και καταγράφηκαν στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Φυτειών την περασμένη Τετάρτη.


Κι εγώ ρωτάω. 
Με ποιο τεκμήριο γνώσης μπορεί ο καθένας έστω κι αν είναι Δημοτικός Σύμβουλος η Δήμαρχος να παρεμβαίνει και να αλλοιώνει υπάρχουσα επιστημονική μελέτη; 

    Πόσο υπεύθυνος μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε που προτάσει το δικό του γούστο και επιθυμεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις, και πως αυτό το γούστο θα ταιριάξει με το δικό μου η των αλλωνών; Aν κάποιος   θέλει να βάλει ρόδες από ποδήλατο στο  άμάξι του δεν πρέπει να του πούμε πώς θα κινδυνέψει να σκοτωθεί;
        Κοιτάξτε, αν αφαιρέσουμε μερικές σελίδες από ένα βιβλίο θα συνεχίσει να είναι βιβλίο, αλλά δεν θα διαβάζεται.

      Αγαπητοί Φυτειώτες, είχαμε την τύχη να εξελίσσονται έργα, στη Δ.Ε Φυτειών τα τελευταία χρόνια, και όχι απ τον τακτικό προϋπολογισμό του Δήμου. Ο λόγος είναι απλός. 
       Μόνο ο πρώην Δήμος Φυτειών είχε μελετητική ετοιμότητα για να μπορεί αμέσως να κάνει προτάσεις σε  προγράμματα που ξεκινούν και δεν είναι τυχαίο ότι ενώ δεν εξελίσσονται έργα, σχεδόν καθόλου, σ όλη την επικράτεια, οι Φυτείες κάνουν ανάπλαση πλατείας!
         Για να γίνει αυτό, και για να γίνει σωστά, πρέπει να γνωρίζετε πως εκτός από την ώριμη μελέτη της πλατείας, υπήρχε ένα σχέδιο αρμονικών παρεμβάσεων που είχε επεξεργαστεί ο Δήμος Φυτειών για όλη τη διαδρομή από Δημαρχείο έως πλατεία συμπεριλαμβανομένου του συνολικότερου περιβάλλοντος χώρου έως τα σκαλοπάτια της κεντρικής εισόδου της εκκλησίας. Πρώτη ενέργεια ήταν η πλήρης αποτύπωση αυτού του χώρου,  για να ακολουθήσει η σύνταξη λεπτομερούς μελέτης ανάπλασης της υπάρχουσας  πλατείας, στο ύφος της παράδοσης και των βασικών αρχιτεκτονικών αρχών, και όλο μαζί να αποτελέσει ένα σύνολο αρμονικών αλληλοσυμπληρούμενων παρεμβάσεων. Θα το λάβει κανένας υπ όψη του αυτό;


     Εγώ δεν θα κατηγορήσω αυτούς που θέλουν να φοράνε κοστούμι με αθλητικά παπούτσια. Όμως δεν θα με βρει σύμφωνο η αισθητική τους. Ούτε φυσικά θα επιθυμούσα να μην υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διάλογος. Αυτό οι Δημότες των Φυτειών το γνωρίζουν πολύ καλά αφού θυμούνται τους ετήσιους δημόσιους απολογισμούς και το πλήθος των λαϊκών συνελεύσεων, όπως πολύ καλά θυμούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι τις συγκεντρώσεις κάθε Πέμπτη στο Δήμο Φυτειών. Όμως ποτέ δεν θα μπορούσα στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού μου μαζί με τη γυναίκα μου να αποφασίζω να αλλάξω τα σχέδια της πλατείας.


Κοντολογίς
      Το όλον της διαδικασίας δεν μας επιτρέπει πισωγυρίσματα. Οι τσαμπουκάδες των υπηρεσιακών παραγόντων του τύπου, εγώ δεν το κάνω αυτό, πρέπει να κοπούν. Όπως και τα πέραν του δέοντος κολιτιλίκια. Ο εργολάβος πρέπει να εκτελέσει το έργο όπως σχεδιάστηκε και δημοπρατήθηκε. 

     Η νομιμοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Φυτειών που συνέταξε τη μελέτη, η νομιμοποίηση του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου που τη δημοπράτησε και η σύμβαση με τον εργολάβο που υπεγράφη, δεν αφήνουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου. 
      Η υλοποίηση του έργου είναι μονόδρομος και υποχρεώνει αυτούς που έκαναν λάθη να τα διορθώσουν. Ακόμα προλαβαίνουν. Το κόβε ράβε ξήλωνε της προηγούμενης Δημοτικής αρχής είδαμε που οδήγησε το Δήμο Ξηρομέρου. Ας φροντίσει η νέα διοίκηση να απομακρυνθεί από την κοπτοραπτική.


Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΧΡΗΣΤΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
 ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙ ΑΦΟΡΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΒΑΛΩ ΤΗΝ ΚΑΤΟΨΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

επιτέλουσ βρέθηκε έστω και ένας να μιλήσει για όλα αυτα που συμβαινουν τόσο καιρό στο χωριό μου και με λυπεί πολύ.Δεν με νοιάζει απο ποία παράταξη είναι αρκεί που βρέθηκε και είπε τα αυτονόητα... η μελέτη πρέπει να υλοποιήθει ωσ έχει χωρίσ εκπτώσεισ στο μηχανικό, χωρισ εκπτώσεισ στα γειτονικά καφενεία που θέλουν να εκμεταλευονται την πλατεία προς όφελος τουσ! Για την πλατεία πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να αντιδράσουμε γιατί είναι το μέλλον των παιδιών μας.. των εγγονιών μας...Είναι ευκαιρία και πρέπει να την εκμεταλευτούμε, αφού το μοναδικό έργο που γίνεται στο ξηρόμαρο ειναι στο χωριό μας...και αντί να απαιτήσουμε τα μέγιστα τρωγόμαστε μεταξύ μασ... Να γίνει αυτό που υπάρχει στη μελέτη.. να παίζουν τα παιδιά μας στον παιδότοπο, να δημιουργηθεί το θέατρο για εκδηλώσεισ χορευτικών 25η Μαρτιου κ.λπ , να κατασκευαστούν παγκάκια να κάθονται οι ηλικιωμενοι απολαμβάνοντασ τη σκιά των δέντρων.... και να πιέσουμε όλοι να υλοποιηθεί γρήγορα η μελέτη.. πλησιάζει και η γιορτή τησ τσιγαρίδασ.... μην ξεχνάτε τα έσοδα στο χωριο απο τον τριγύρω τουρισμο....

Ανώνυμος είπε...

Το μελλον των παιδιων μας φιλε μου, ειναι το νερο. Ας φτιαχτει αυτο, να εχουν ολα τα χωρια, χωρις εκπτωσεις, νερο, και μετα συζηταμε για την πλατεια σας.
Οι Μαχαλιωτες μου θυμιζετε την παροιμια με τα ζουμπουλια και το βρακι.
Τοσα χρονια αρμεγατε την παπαδατου για εργα και για φρου-φρου κι αρωματα, τωρα θελετε να επεκταθειτε και σ'εμας τους υπολοιπους?

Υ.Γ. Ειδικα το τελευταιο σχολιο για την γιορτη της τσιγαριδας και τον τουρισμο, εγραψε.

Ανώνυμος είπε...

ο κ. Τζαχρηστας δεν μας ειπε πιος ειναι ο διακεκριμενος<>που εκανε τη μελετη .Δεν γνωρηζει το ονοματου;Αφου θα προϊγουνταν η γενικη εκσκαφη της πλατιας οπως προεβλεπε ο διακεκρημενος Αχιτεκτωνας τι προβλεψε στην μελετητου για το φωτησμο της πλατια΄;τι προβεψε για την αποχετευση και υδρευση της βρησης ; τι προβλεψε για τοην υδρευση και αποχετευση των συντριβανιων; Τι προβλεψε για την αποσαρθρωμενη (ιστορηκη) μαντρα; Τιποτα.Μηπωςειναι Ο ιδιος <> που μελετησε παλεοτερα και την πλατεια της ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ Ξηρομερου, της πλατιας του ΚΑΙΝΟΡΙΟΥ Το θεατρακη στα Αϊ Βασιλιωτικα στο Αγρινιο ; Το ιδιο σχεδιο παντου. Εμονη Ιδεα τα Συτριβανια και τα θεατρα.Κ. Τζαχρηστα δεν υπηρχαν αλες αναγγες στον τοτε δημοσου; και ενεταξες σε προγραμμα την αναπλαση της πλατιας;Μια χαρα ηταν η πλατια σε τι αποσκοπουσες δεν μας ειπες.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΩΡΙΣ ΛΑΘΟΣ ΠΑΝΟΟΟΟ
Ο ΠΟΑΛΗΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΒΑΖΑΤΕ ΠΕΝΤΕ ΠΛΑΤΑΝΟΥΣ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ. ΤΟ ΑΛΛΟ.ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΕΙΕΣ ΠΑΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΑΛΙΑ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΣΕ ΔΥΟ. Ε ΔΕ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.ΚΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΙ ΑΛΛΟΙ.ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΙΣΑ.ΤΑ ΔΥΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ ΤΙ ΤΑ ΘΕΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΝΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Αν ηταν η πλατεια σαν την μαντρα του καραφανταλου θα ηταν παρα πολυ ωραια.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΛΙΤΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΙΚΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ. ΜΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ .ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΕΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ .ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΟΙΝΗ ΛΥΣΗ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΦΥΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΛΠ

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΜΑΝΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΦΑΝΤΑΛΟΥ ΘΥΜΑΣΑΙ ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ?ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΕΠΙΣΕΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΣΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΝΑ ΠΕΖΟΔΡΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΙΔΙΑ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ,ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ.