Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Απάντηση σε δημοσίευμα για το Λαογραφικό Μουσείο Μεσολογγίου από το απερχόμενο Δ.Σ. του Λαογραφικού Συλλόγου πλην κ. Παπαδόπουλου όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε.

Κύριε  εκδότη,
Έκπληξη, απορία και τελικά πικρία μας προκάλεσε η ανάγνωση του άρθρου της αρχισυντάκτριάς σας κ. Βάσως Βήττα, με τίτλο «Βορά στα τρωκτικά το Λαογραφικό Μουσείο», Πέμπτη 12-06-2014.
Έκπληξη και απορία, γιατί προβαίνει σε πορίσματα, αφορισμούς και ανάθεση ευθυνών, χωρίς να έχει ερευνήσει το θέμα από όλες τις πλευρές του. Αρκέστηκε – όπως η ίδια τηλεφωνικά μας είπε – στα όσα της είπε ο κ. Κων. Παπαδόπουλος.Πικρία, γιατί η οποιαδήποτε – έστω ελάχιστη – προσφορά μας όχι μόνον δεν εκτιμάται και δεν αναγνωρίζεται, αλλά νιώθουμε να δεχόμαστε τον λίθο του αναθέματος…
Ας «ξαναδιαβάσουμε» λοιπό το συγκεκριμένο άρθρο…


1)Όντως, η ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού Συλλόγου και του Μουσείου οφείλει τα μέγιστα στον κ. Παπαδόπουλο και την αείμνηστη σύζυγό του. Είναι κάτι που έχουμε αναγνωρίσει, επαινέσει και τιμήσει επανειλημμένως δημόσια!

Δεν ήταν  όμως μόνος του σ΄ αυτό το έργο. Εύσημα οφείλεται να αποδοθούν και στο πρώτο Δ.Σ. , στο οποίο συμμετείχαν οι: Κων. Σιάμος, Αλ. Μπακή, Σπ. Περτονικολός, Β. Βαλλιανάτου, Βάσω Μπίσσα-Σταφιλάκη,  Αθ. Σπυρόπουλος, και Χρ. Σιάσος, (ο τελευταίος είναι Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου την τελευταία τετραετία και άρα ανήκει σ΄αυτούς που τώρα εγκαλούνται).
2)Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν συνεχώς και αδιαλείπτως μέλος του Δ.Σ. από ιδρύσεώς του μέχρι και τώρα. Άρα, δεν «εκλέχτηκε πρόσφατα και πάλι στο Δ.Σ.», όπως εσφαλμένα αναφέρεται στο άρθρο. Ως μέλος, λοιπόν, γνώριζε την κατάσταση εκ των έσω και μάλιστα πολύ καλά.
3)«Ο Σύλλογος δεν έχει συνταχθεί σε σώμα, εξαιτίας των παραιτήσεων κάποιων μελών…». Δεν είναι απορίας άξιον, γιατί παραιτούνται μέλη αμέσως μετά την εκλογή τους? (24-05-2014). Ερευνήσατε τους λόγους? Εμείς προ 15νθημέρου σας στείλαμε τη δήλωση παραίτησής μας και τα αίτιά της. Γιατί δεν το λάβατε υπόψη σας?4)«Ο κ. Παπαδόπουλος ως ο πλειοψηφών σύμβουλος προσπαθεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του…». Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως (το αφήνουμε στην προσωπική ερμηνεία του καθενός)΄ ειδικά από εκείνους που συμμετείχαν στη Γ.Σ. του Συλλόγου και στις τελευταίες εκλογές και γνωρίζουν το τεταμένο κλίμα που δημιούργησε ο κ. Κων. Παπαδόπουλος.
5)«Το προηγούμενο Δ.Σ. μετά τη φωτιά δεν φρόντισε να περισώσει τα εκθέματα, να τα καταγράψει και να φροντίσει για τη μεταστέγασή τους…». Η αλήθεια είναι ότι το προηγούμενο Δ.Σ. έχει προβεί σε καταγραφή – εκτίμηση όλων των εκθεμάτων με εμπειρογνώμονα και έχει καταθέσει αγωγή αποζημίωσης εναντίον της Εθνικής ασφαλιστικής και της ιδιοκτήτριας της ψησταριάς που λειτουργούσε κάτω από το Λαογραφικό Μουσείο, η οποία θα εκδικαστεί το Νοέμβριο του 2014. Όσον αφορά τη μεταστέγαση΄ εδώ και πολύ καιρό (και πριν από την πυρκαγιά και μετά), έχουμε απευθύνει ανοιχτή επιστολή – και η εφημερίδα σας την είχε φιλοξενήσει- στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, για να μας παραχωρήσει οποιοδήποτε κτίριό του, το οποίο θα αναπαλαιώναμε με έξοδα του Συλλόγου. Απόλυτη αδιαφορία εκ του Δήμου… Ήδη είχαμε προβεί σε ενέργειες-μετά την πυρκαγιά- για εύρεση κτιρίου και βρισκόμαστε σε πολύ θετική κατεύθυνση. Ο κ. Παπαδόπουλος με το έκρυθμο κλίμα που δημιούργησε στη Γ.Σ. δεν μας άφησε να το ανακοινώσουμε μαζί με άλλα θέματα που ήταν στον Διοικητικό απολογισμό της διετίας που πέρασε.
6)Η πλούσια δραστηριότητα του Συλλόγου δεν σταμάτησε επί των ημερών μας. Αντίθετα, ο Σύλλογος  μας απέκτησε μια εξωστρέφεια , αφού συνεργάστηκε με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία, το Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών, την Αδελφότητα Απογόνων Ελεύθερων Πολιορκημένων, το Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής, το Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου « ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», την ΛΣΤ Εφορία Αρχαιοτήτων στην Αρχαία Πλευρώνα, το ΤΕΙ Μεσολογγίου, την Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας, τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας νομού Αιτωλοακαρνανίας και  έκανε λαμπρές εκδηλώσεις. Όλες μας οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στον ηλεκτρονικό και έντυπο  τοπικό και Αθηναϊκό τύπο.
7)Κλείνοντας το άρθρο σας, αναφέρετε «να μη συνεχίσουν να αποτελούν τα εκθέματα τροφή για τους ποντικούς και τα άλλα τρωκτικά…». Σύμφωνα με το λεξικό του κ. Γ. Μπαμπινιώτη, τρωκτικά είναι ποντικοί, αρουραίοι, σκίουροι, κάστορες. Άραγε, τα εκθέματα του Μουσείου απειλούνται πλην των ποντικών-αρουραίων κι από σκίουρους και κάστορες???
Ας το ερμηνεύσουμε έτσι και όχι αλλιώς…
Κύριε εκδότη,

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ΜΙΑ κάθε φορά. Εξαρτάται –δυστυχώς- από την οπτική γωνία που την βλέπει ο καθένας!
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.
Το απερχόμενο Δ.Σ. του Λαογραφικού Συλλόγου
πλην κ. Παπαδόπουλου,
Αν και ανήκει σ΄αυτό.


Μπορείτε εδώ να διαβάσετε το δελτίο τύπου την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013 για  την πυρκαγιά στο Λαογραφικό Μουσείο Μεσολογγίου.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο