Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Μ.Τριανταφ​ύλλου Ερώτηση για τα ΚΔΑΠ

   Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Τριανταφύλλου, Μαρίας Κανελλοπούλου και  Κώστα Μπάρκα, , προς τους Υπουργούς Εσωτερικών - Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την  χρηματοδότηση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.).
Το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», συγχρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο  Εσωτερικών,  το Υπουργείο  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.), στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς  (Ε.Σ.Π.Α) 2007-2013, έδινε την ευκαιρία σε βρέφη, παιδιά και άτομα με αναπηρία, που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, να φιλοξενηθούν σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς  και  παιδικούς σταθμούς  καθώς επίσης σε Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π.-ΜΕΑ.
Μέσα από αυτές τις κοινωνικές δομές, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να αναδείξουν τη δημιουργικότητά τους, να κοινωνικοποιηθούν και να ψυχαγωγηθούν. Αξίζει να επισημανθεί, ότι στόχος του προγράμματος υπήρξε  η αύξηση των δυνατοτήτων της απασχόλησης και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην εργασία. Επίσης, να τονιστεί ότι την περσινή χρονιά, μέσω του ανωτέρω προγράμματος, στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας φιλοξενήθηκαν 400 παιδιά σε δημόσιους και ιδιωτικούς σταθμούς.
Η λήξη του Ε.Σ.Π.Α. και η καθυστέρηση ένταξης του ανωτέρω προγράμματος  στο  νέο Ε.Σ.Π.Α, δηλαδή στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης  (Σ.Ε.Σ. 2014-2020), έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα και αναστάτωση, τόσο στους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών, όσο και στους γονείς των παιδιών. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, καθώς δε γνωρίζουν αν με τη λήξη του προγράμματος στο τέλος Αυγούστου, θα συνεχίσουν να απασχολούνται στις κοινωνικές δομές ή θα δουν το δρόμο της απόλυσης όπως χιλιάδες συμπολίτες μας. Ταυτόχρονα, οι γονείς των παιδιών ανησυχούν μήπως κληθούν να καταβάλλουν μηνιαία εισφορά ή συνδρομή για τη φύλαξη και φροντίδα των παιδιών τους.
Η συστηματική υποχρηματοδότηση δημοσίων οργανισμών και κοινωνικών δομών και η επακόλουθη συκοφάντηση του παραγόμενου έργου τους, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην παραχώρηση και άσκηση της κοινωνικής πολιτικής από ιδιωτικές εταιρείες και συμφέροντα.
Ενδεικτικό της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν καθημερινά οι συμπολίτες μας αποτελεί η δήλωση του πανελληνίου συλλόγου εργαζομένων στα Κ.Δ.Α.Π «η παραμικρή μείωση της χρηματοδότησης των Κ.Δ.Α.Π., θα οδηγήσει στο κλείσιμο 89 Κέντρων πανελλαδικά».
Επειδή, με βάση την πρόσφατη έκθεση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να συνδέσει την εκταμίευση των κοινοτικών πόρων με την πρόοδο του προγράμματος προσαρμογής.
Επειδή η πολιτεία έχει συνταγματική υποχρέωση να προστατεύσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργες μητέρες, οι μονογονεϊκές  οικογένειες  και τα άτομα με αναπηρία , οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο των Μνημονίων τα τελευταία χρόνια.
Επειδή η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις  και οι κοινωνικές δομές είναι απαραίτητες για την επιβίωση της ελληνικής κοινωνίας.                                                                                                                                         
Επειδή οι ωφελούμενοι (γονείς) θεωρούν αναγκαίο οι κοινωνικές δομές να διατηρήσουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα τους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Επειδή πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης, οι οποίες να συνάδουν με την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί :
1.  Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να ενταχθεί το πρόγραμμα  «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, Παιδικοί/Βρεφικοί Σταθμοί)  του «Ε.Σ.Π.Α.  2007-2013» στο «Σ.Ε.Σ. 2014-2020», με επαρκή και ισόνομη χρηματοδότηση μεταξύ των Δομών, ώστε να εξασφαλιστεί η κάλυψη όλων των προσφερόμενων θέσεων τέκνων;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να  διασφαλίσει  όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές;
3.  Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να καλύψει το  χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει για το διάστημα μεταξύ της λήξης της φετινής περιόδου (31 Αυγούστου 2014) και της ολοκληρωμένης ένταξης των εργαζομένων στη νέα προγραμματική περίοδο;
4. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να ελέγχονται οι φορείς υλοποίησης, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κονδύλια που φθάνουν στους Δήμους για τις κοινωνικές δομές, να καλύπτουν αποκλειστικά τις συγκεκριμένες ανάγκες; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο