Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Κινδυνεύουν οι νεφροπαθείς στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Αγρίνιο

 
Στο έλεος του θεού βρίσκονται οι νεφροπαθείς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο Αγρινίου, αφού μετά τη συνταξιοδότηση του διευθυντή της κλινικής η Μονάδα λειτουργεί με έναν νεφρολόγο, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα κατέρρευσε μέσα στο νοσοκομείο από υπερκόπωση.
Μια από τις 3 μεγαλύτερες μονάδες αιμοκάθαρσης στην Ελλάδα, στην οποία κάνουν αιμοκάθαρση περίπου 98 νεφροπαθείς, υπολειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σήμερα έχει στο δυναμικό της 1 νεφρολόγο, ενώ από το νοσοκομείο Μεσολογγίου εφημερεύει στο νοσοκομείο Αγρινίου Τρίτη και Πέμπτη ένας ακόμη νεφρολόγος, 2 γενικοί γιατροί ενώ λίγο καιρό πριν ένας ακόμη επικουρικός γιατρός έφυγε για το Λονδίνο.
Αυτό σύμφωνα με τους αιμοκαθαρούμενους συμβαίνει όταν  δεν έχει εφημερία στο Μεσολόγγι αλλά και πάλι η Μονάδα μένει ακάλυπτη.
Σπανίως το Σάββατο υπάρχει νεφρολόγος ενώ την Κυριακή η Μονάδα δεν λειτουργεί.
Πολλές είναι οι εκκλήσεις και οι παραστάσεις στη διοίκηση του νοσοκομείου Αγρινίου από το σύλλογο νεφροπαθών από τον περασμένο χρόνο αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Οι αιμοκαθαρούμενοι έλαβαν την υπόσχεση, πριν από τα Χριστούγεννα ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πήγαινε ένας ακόμη νεφρολόγος αλλά μετά από 6 μήνες η υπόσχεση δεν υλοποιήθηκε.
Ο νεφρολόγος που εκτελεί χρέη διευθυντή στη μονάδα κ. Δάτσικας την περασμένη Δευτέρα σύμφωνα με όσα δηλώνει στο AgrinioNet.gr λιποθύμησε από υπερκόπωση.
Ο ίδιος μιλώντας στο AgrinioNet.gr υποστηρίζει «ενώ ανέβαινα τις σκάλες μεταξύ ισογείου και πρώτου ορόφου λιποθύμησα και στη συνέχεια βρέθηκα στα επείγοντα περιστατικά. Ήμουν εξαντλημένος και αυτό υποθέτω συνέβη από την υπερβολική κόπωση».
Αναφορικά με τις καταγγελίες των αιμοκαθαρούμενων για την έλλειψη γιατρών στο Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ο κ. Δάτσικας επισημαίνει ότι έχουν δίκιο και τονίζει ότι υπάρχει ένας ακόμη επικουρικός νεφρολόγος του οποίου η σύμβαση λήγει στις 3 Ιουλίου. «Στις 4 Ιουλίου δεν θα υπάρχει γιατρός» αναφέρει ο κ. Δάτσικας.
Υπάρχει μια πληροφορία που λέει ότι στη μονάδα θα πάει μια επικουρική νεφρολόγος αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται.
Η μονάδα σύμφωνα με τον διευθυντή φιλοξενεί 95 νεφροπαθείς αλλά εξυπηρετεί από το νομό άλλους 200 ασθενείς. "Εάν σε αυτούς προσθέσουμε και τους ασθενείς που βλέπουμε εκτάκτως οι οποίοι έρχονται ή σε μας κατευθείαν ή τους παραπέμπουν τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου καταλαβαίνεται την έκταση του προβλήματος. Όπως έχουν τα πράγματα η ζωή των αιμοκαθαρουμένων κινδυνεύει. Εάν μια μέρα πάθω λιποθυμικό επεισόδιο ή κάτι ποιο σοβαρό ποιος θα αιμοκαθάρει τους αιμοκαθαρύμενους; Η ζωή των αιμοκαθαρουμένων κινδυνεύει"
Μέχρι σήμερα σύμφωνα με τα λεγόμενα των αιμοκαθαρούμενων στο AgrinioNet.gr η μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο Αγρινίου λειτουργεί με τη φιλοτιμία των εναπομεινάντων γιατρών και νοσηλευτών που κρατούν όρθια τη μονάδα αλλά αναρωτιούνται μέχρι πότε θα συμβαίνει αυτό.
«Εάν υπάρχει ήδη ένα λιποθυμικό επεισόδιο, ιδιαιτέρως του νεφρολόγου από υπερκόπωση τότε τι να περιμένουμε;», αναρωτιούνται οι νεφροπαθείς και υποστηρίζουν ότι ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που επισκέφτηκε προεκλογικά το νοσοκομείο δεν δέχτηκε να συναντηθεί μαζί τους.
Ένας από τους νεφροπαθείς μιλώντας για την επίσκεψη Γεωργιάδη στο νοσοκομείο Αγρινίου αναφέρει «ο κ. Γεωργιάδης ήρθε και είδε έναν τάφο ασπρισμένο».
πηγή:agrinionet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο