Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Δήλωση πρόεδρου ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Κώστα Ρόκου για την εκτροπή του Άνω Ρού του Αχελώου προς την Θεσσαλία

Η προστασία του Περιβάλλοντος,  έχει πλέον γίνει κτήμα όλων, ότι είναι αυτή που εξασφαλίζει, αλλά και επιβάλλεται από την αειφόρο ανάπτυξη. Πρόκειται, όχι για μια συνεπαγωγή, αλλά για μια ισοδυναμία, την οποία καλούμαστε να ελέγχουμε ενδελεχώς την ορθότητά της, με όλο μεγαλύτερη προσοχή και επιμέλεια........


Δυστυχώς όμως, η σύσκεψη που πραγματοποιήθη μεταξύ του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κου Μ. Χρυσοχοϊδη, του Υφυπουργού κου Σ. Σιμόπουλου και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κου Κ. Αγοραστού, αναδεικνύει και καταδεικνύει, αντιμετώπιση του προβλήματος η οποία παραπέμπει σε πολιτική πρακτική του παρελθόντος, εξαιρετικά επικίνδυνη για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς είναι προδήλως φανερό ότι επιχειρείται να «στηθεί» η απαραίτητη αυτή ισοδυναμία και όχι να στοιχειοθετηθεί πραγματικά, ως αποτέλεσμα εκπλήρωσης πελατειακών επιταγών, πολιτικών πιέσεων αλλά και ατολμίας, η οποία εμποδίζει να υπάρξει μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και ορθολογική λύση του προβλήματος.
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας αφενός και Θεσσαλίας αφετέρου, απέδειξε περίτρανα το λάθος των αποφάσεων του παρελθόντος (υπαγορευόμενες από ανάλογα κίνητρα) , οι οποίες αν είχαν υλοποιηθεί θα είχαν ήδη δημιουργήσει μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αξίζει να θυμηθεί κάποιος ότι θα είχε πραγματοποιηθεί μεταφορά υδάτων 1,7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων προς την Θεσσαλία, όταν σήμερα το ανώτερο όριο που προκρίνεται, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυτό ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, είναι τα 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. 
Παρόλα τα λάθη του παρελθόντος, συνεχίζει να ακολουθείται η ίδια πολιτική πρακτική και απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι στο Σχέδιο Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς δεν προβλέπεται σενάριο εκτροπής ώστε να εξεταστούν οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις, ενώ σε αυτό της Θεσσαλίας υπάρχουν τρία σενάρια διαχείρισης εκ των οποίων τα δύο προβλέπουν εκτροπή. Είναι δηλαδή εμφανής αλλά και διαχρονικά παρούσα η προσπάθεια να «στηθεί» η ισοδυναμία (προστασία του περιβάλλοντος και αειφόρος ανάπτυξη), η οποία δεν τελεσφορούσε (ευτυχώς) λόγω των ακυρωτικών αποφάσεων του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Τα επιχειρήματα ότι το κόστος της λύσης που δεν προβλέπει εκτροπή είναι μεγαλύτερο , αλλά και τα ποσά που δαπανήθηκαν για τα μέχρι τώρα έργα από Δημόσιες Επενδύσεις, δεν θα αξιοποιηθούν, αποτελούν επιχειρήματα που δεν επηρεάζουν και  δεν πρέπει να επηρεάζουν την απόφαση, ως προς την βασική μας υποχρέωση αλλά και καθήκον μας ταυτόχρονα που είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η δημιουργία αειφόρου ανάπτυξης.
Η νέα προσέγγιση του ζητήματος εμπεριέχει τέχνασμα «εν τω γεννάσθαι». Προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ακυρωτική απόφαση από το ΣτΕ η απλά να υπερκεραστεί αυτό , η Περιβαλλοντική Μελέτη περιορίζεται μόνο στο ανάντη των ταμιευτήρων  τμήμα του ποταμού, ενώ αυτονόητα απαιτείται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Υδατικό Διαμέρισμα της Δυτικής Στερεάς στην περίπτωση εφαρμογής του σεναρίου της εκτροπής (η οποία όπως προανεφέρθη) ποτέ δεν πραγματοποιήθη. Πρέπει να υπομνηθεί ότι η  ευπαθής περιοχή ως προς την περιβαλλοντική επιβάρυνση, είναι το κατάντη των ταμιευτήρων τμήμα του ποταμού και ιδιαίτερα η περιοχή των εκβολών αυτού. 
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας δεν μπορεί να είναι αφοριστικό ούτε δογματικό σχετικά με το πρόβλημα και την λύση του, αλλά δεν είναι δυνατόν να δεχθεί μια τέτοια δρομολόγηση και κατά μια άλλη ανάγνωση, μεθόδευση του θέματος, η οποία υπακούει σε πελατειακές λογικές, υπαγορευόμενες από το πολιτικό κόστος και τις πολιτικές πιέσεις και η οποία θα οδηγήσει σε λύση (μεταφορά υδάτων) που θα εμπεριέχει επισφάλεια ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η κρισιμότητα του θέματος αλλά και η επισφαλής ατραπός στην οποία οδηγούν τα γεγονότα είναι αυτά που καλούν όλους τους Αιτωλοακαρνάνες σε εγρήγορση. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ως αρχή) και ειδικότερα ο Περιφερειάρχης κ. Απ. Κατσιφάρας είναι αυτός που καλείται εκ των πραγμάτων έτι περαιτέρω να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εμποδιστεί και εν τέλει αποτραπεί αυτή η δρομολόγηση -μεθόδευση του θέματος. 
Ο Πρόεδροςτης Δ.Ε.
Του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

Ρόκος Κωνσταντίνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο