Η «ωρολογιακή βόμβα έσκασε.» Γεννιούνται ερωτηματικά από την έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργο Βλάχο, ο νεαρός κατέφθασε στο νοσοκομείο «παρουσιάζοντας εικόνα κλινικά νεκρού» και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έγιναν για την ανάνηψή του, αυτό δεν κατέστη δυνατό με αποτέλεσμα ο 29χρονος να καταλήξει.
Σύμφωνα μάλιστα με τον καρδιολόγο κ. Σακκά, ο νεαρός ασθενής διασωληνώθηκε άμεσα και του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή. Εξαιτίας όμως της νεφροπάθειας από την οποία έπασχε, δεν κατάφερε να «ξυπνήσει», παρά το γεγονός ότι οι γιατροί που ανέλαβαν την περίπτωση υπερέβησαν εαυτόν, καταβάλλοντας προσπάθεια ανάνηψης επί μιάμιση ώρα, τον διπλάσιο χρόνο δηλαδή από τα 45 λεπτά που προβλέπουν τα διεθνή ιατρικά πρότυπα.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Γιώργο Βλάχο, ο νεαρός κατέφθασε στο νοσοκομείο «παρουσιάζοντας εικόνα κλινικά νεκρού» και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έγιναν για την ανάνηψή του, αυτό δεν κατέστη δυνατό με αποτέλεσμα ο 29χρονος να καταλήξει.
Σύμφωνα μάλιστα με τον καρδιολόγο κ. Σακκά, ο νεαρός ασθενής διασωληνώθηκε άμεσα και του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή. Εξαιτίας όμως της νεφροπάθειας από την οποία έπασχε, δεν κατάφερε να «ξυπνήσει», παρά το γεγονός ότι οι γιατροί που ανέλαβαν την περίπτωση υπερέβησαν εαυτόν, καταβάλλοντας προσπάθεια ανάνηψης επί μιάμιση ώρα, τον διπλάσιο χρόνο δηλαδή από τα 45 λεπτά που προβλέπουν τα διεθνή ιατρικά πρότυπα.
«Το νοσοκομείο έκανε ότι ήταν δυνατόν και πέρα από τα ιατρικά πρότυπα αλλά δυστυχώς ο άνθρωπος χάθηκε», δήλωσε ο κ. Βλάχος για την περίπτωση του θανάτου του 29χρονου νεφροπαθή. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη νεφρολόγων, έχει λυθεί προσωρινά με την απόσπαση μιας γιατρού από το Μεσολόγγι, έως ότου την επόμενη εβδομάδα τοποθετηθεί μόνιμα για διάστημα ενός έτους γιατρός ο οποίος θα έρθει από το νοσοκομείο του Άγιου Ανδρέα της Πάτρας.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, είχε αναδείξει και η εφημερίδα «Σ» στο φύλλο της περασμένης Τετάρτης, 11 Ιουνίου. Τότε, ο πρόεδρος τωνΝεφροπαθών Αγρινίου Νίκος Σώζος, είχε περιγράψει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη μονάδα αιμοκάθαρσης, αφήνοντας αιχμές κατά του διοικητή του νοσοκομείου για έλλειψη των κατάλληλων ενεργειών ώστε να αποτραπεί αυτή η κατάσταση. Μάλιστα, ο κ. Σώζος είχε εκφράσει τον φόβο του ότι ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, «με την πάροδο του χρόνου θα πεθάνουν άνθρωποι». Δυστυχώς, λίγες μέρες αργότερα η πραγματικότητα φαίνεται ότι επαληθεύει την πρόβλεψη αυτή, αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδώσουμε το τραγικό γεγονός σε ιατρικό σφάλμα ή την έλλειψη προσωπικού.
Παραμένει όμως το γεγονός ότι σχεδόν 100 νεφροπαθείς εξυπηρετούνται καθημερινά από τη μονάδα αιμοκάθαρσης του νοσοκομείου Αγρινίου και την φροντίδα όλων αυτών των ασθενών την έχει αναλάβει ένας και μόνο γιατρός. Καθώς όμως αντιμετώπισε ο ίδιος πρόβλημα υγείας και απομακρύνθηκε προσωρινά από την εργασία του, ανέκυψε σοβαρότατο πρόβλημα αφού η αιμοκάθαρση είναι μια πολύ συγκεκριμένη θεραπευτική διαδικασία που επιβάλλεται να πραγματοποιείται μόνο παρουσία νεφρολόγου. Κάθε μέρα πλην Κυριακής, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ξεκινά νωρίς το πρωί γύρω στις 7:00 και ολοκληρώνεται γύρω στις 10:00 το βράδυ, προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν σε βάρδιες όλοι οι ασθενείς. Παράλληλα, υπάρχουν περίπου άλλοι 200 νεφροπαθείς οι οποίοι δεν χρειάζονται αιμοκάθαρση, επισκέπτονται όμως τακτικά το νοσοκομείο για να εξεταστούν από τους γιατρούς του.
Προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των ασθενών, στη μονάδα θα έπρεπε να βρίσκονται καθημερινά 4 τουλάχιστον νεφρολόγοι. Από τη στιγμή όμως που από τους γιατρούς που υπήρχαν εκεί, ο ένας συνταξιοδοτήθηκε προ μερικών μηνών και άλλοι δύο έφυγαν, η μονάδα βρέθηκε να είναι σοβαρά υποστελεχωμένη. Προκειμένου λοιπόν να εξυπηρετήσει την κατάσταση, ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Βλάχος, φέρνει δύο φορές την εβδομάδα δύο γιατρούς από το Μεσολόγγι, ενώ έχει τοποθετήσει προσωρινά για λίγες ημέρες άλλη μια νεφρολόγο, έως ότου την επόμενη εβδομάδα τοποθετηθεί ο επικουρικός γιατρός που θα έρθει από την Πάτρα.
Είναι εύλογο να πεις κανείς ότι αυτές οι μετακινήσεις γιατρών δεν αποτελούν μόνιμη αλλά προσωρινή λύση του προβλήματος, ενώ μάλιστα ενδεχομένως να δημιουργούν πρόβλημα σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες. Τον επόμενο μήνα, συμπληρώνεται ένας χρόνος λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Αγρινίου, το οποίο υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά η τοπική κοινωνία μετά από τόσα χρόνο αναμονής. Τότε, γράφαμε ότι δεν αρκεί μόνο η ύπαρξη ενός καινούριου κτιρίου, αλλά απαιτείται η στελέχωσή του με κατάλληλο και επαρκές προσωπικό για να προσφέρει τα μέγιστα στην τομέα της υγείας και της περίθαλψης.
Εδώ και ένα χρόνο όμως, τα «χτυπήματα» στον τομέα της δημόσιας υγείας είναι απανωτά και η κατάσταση, σε νοσοκομεία και ΠΕΔΥ, τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, είναι σε ακόμη χειρότερο σημείο. Το χθεσινό τραγικό περιστατικό, καταδεικνύει όλα αυτά με τον καλύτερο τρόπο. Ο πολίτης πληρώνει τις ασφαλιστικές του εισφορές για να απολαμβάνει μιας ιατρικής περίθαλψης η οποία όμως δεν προσφέρεται στον βαθμό που δικαιούται. Οι κινητοποιήσεις απανωτές αλλά η κατάσταση παραμένει με την Υγεία να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «ασθενείς» στη χώρα μας, που κανένα μνημόνιο και κανένας υπουργός δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να «θεραπέψει».
Πολύ σωστά παρατηρεί ο κ. Σώζος ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να «φύγει» από το Αγρίνιο και να προβληματίσει τους υψηλά ιστάμενους στο υπουργείο Υγείας. Το ζήτημα έθεσε προ ολίγων ημερών στον διοικητή του νοσοκομείου ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος δεσμεύτηκε να θέσει το πρόβλημα και στον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη. Αξίζει ίσως να σημειωθεί, ότι χθες το πρωί έδωσε την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο των νοσοκομειακών γιατρών Αιτωλοακαρνανίας καθώς και από την τριμελή επιτροπή του Νοσοκομείου Αγρινίου ο γιατρός Βασίλης Κωστάρας. Αν και η παραίτησή του Ακτινολόγου, ο οποίος είχε διατελέσει και πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου, δεν δείχνει να σχετίζεται με τον θάνατο του 29χρονου, στην ανακοίνωση της παραίτησής του ο κ. Κωστάρας φαίνεται να αφήνει αιχμές για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας.
Ενδεικτικό του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, είναι ότι χθες πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από τους εργαζόμενους στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Μεσολογγίου, εξαιτίας του γεγονότος ότι λειτουργεί «κάτω από τα όρια ασφαλείας που καθορίζουν οι νόμοι και οι διατάξεις για να προστατέψουν τους ίδιους τους ασθενείς», όπως κατήγγειλαν. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς πραγματοποίησαν τυπική «αποχή», ζητώντας αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας. Επίσης αύριο Τετάρτη, θα βρίσκεται σε εξέλιξη πανελλαδική απεργία όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία όλης της χώρας, που θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.
Κώστας Καρακώστας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο