Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

H Αιτωλοακαρνανία πρωταγωνιστεί στη καλλιέργεια Στέβιας (φωτο)

Πρώτοι σε όλη την Ευρώπη οι παραγωγοί του νομού μας θα καλλιεργήσουν επαγγελματικά τη Στέβια. Ποια τα σχέδια της Ένωσης Αγρινίου, της SunFruits και της EuroStevia, που καθιστούν την περιοχή επίκεντρο πανευρωπαϊκών εξελίξεων στην παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία του «νέου καπνού».

        Νέα σελίδα, όλως ελπιδοφόρα, ανοίγει η Ένωση Αγρινίου για τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και όλης της χώρας σε επόμενο στάδιο, με την αποκλειστική συνεργασία που εξασφάλισε με την SunFryits και την EuroStevia, οι πρόεδροι των οποίων βρέθηκαν σήμερα στο Αγρίνιο και, μαζί με τον κ. Θωμά Κουτσουπιά, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, εξηγώντας το ποιες είναι οι προοπτικές και οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια.............



    Τόσο ο πρόεδρος της SunFryits κ. Σίβρας όσο και ο πρόεδρος της EuroStevia κ. Ζήσης Φωτόπουλος, μίλησαν με θαυμασμό για την καλή οργάνωση της Ένωσης Αγρινίου, την οποία και δεν επέλεξαν τυχαία, φυσικά, σαν τον αποκλειστικό τους συνεργάτη στην Ευρώπη!
       Ο δε πρόεδρος της Ένωσης κ. Κουτσουπιάς, αφού χαρακτήρισε «κορυφαίους» τους νέους του συνεργάτες, σε παγκόσμιο επίπεδο εννοείται, στάθηκε ιδιαίτερα σε δυο σημεία: Στην υλοποίηση της υπόσχεσης που ο ίδιος είχε δώσει μερικά χρόνια πριν, όταν δεσμεύτηκε πως όταν έρθει η ώρα οι Αιτ/νάνες θα είναι οι πρώτοι που θα καλλιεργήσουν τη Στέβια, αλλά και στο γεγονός ότι με τη δημιουργία του εργοστασίου επεξεργασίας του φυτού, η Αιτωλοακαρνανία καλύπτει το μεγάλο κενό στη μεταποίηση, που σήμερα είναι και το βασικό μας μειονέκτημα, και γίνεται μάλιστα υποδοχέας του προς επεξεργασία προϊόντος που τα επόμενα χρόνια θα παράγουν και άλλες περιοχές.
      Ο σχεδιασμός είναι να μπουν φέτος 1000 στρέμματα στην Αιτ/νια και λίγα ακόμη στη Φθιώτιδα και την επόμενη χρονιά, οπότε και θα είναι έτοιμο το εργοστάσια για την μερική αρχικά επεξεργασία του φυτού (και σε δυο χρόνια για την ολική), να «ανοιχτεί» η καλλιέργεια και σε άλλες περιοχές. Ήδη το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, από δέκα τουλάχιστον νομούς της χώρας…
       Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του agrinioreport.com σχετικά με το αν θα επιτευχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ο στόχος της δημιουργίας εργοστασίου, δεδομένης της Ελληνικής γραφειοκρατίας, ο κ. Σίβρας είπε ότι… και στην Ινδία ανάλογα είναι τα πράγματα. Αποκάλυψε μάλιστα ότι είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος και δήλωσε ενθουσιασμένος με το όλο εγχείρημα, υποσχόμενος ότι η πολιτεία θα συνδράμει όπου χρειαστεί. «Ελπίζω ότι θα κρατήσει το λόγο του», ήταν το σχόλιο του Ινδού προέδρου της SynFruits, μη παραλείποντας, βεβαίως, να τονίσει την εμπειρία που η Ένωση Αγρινίου διαθέτει και σ’ αυτά τα ζητήματα.
        Συμπληρωματικά ο κ. Κουτσουπιάς είπε ότι αυτό το εθνικό ουσιαστικά εγχείρημα θα το στηρίξουν, λογικά, οι τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες, συμπληρώνοντας ότι θα επιδιωχθεί επιδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου ή του μέτρου 1.2.3. για την μεταποίηση.
      Στη συνέντευξη αποσαφηνίστηκαν ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με το κέρδος που θα έχουν οι παραγωγοί, ενώ, σε σχετική μας ερώτηση για το κόστος πρώτης εγκατάστασης, ο κ. Κουτσουπιάς είπε ότι η Ένωση, προκειμένου να διευκολύνει τους παραγωγούς μπορεί να τους πιστώσει για το κόστος άρδευσης, λίπανσης κτλ., ο δε κ. Σίβρας υποστήριξε ότι το κόστος των φυτών είναι υψηλό λόγω της δύσκολης διαδικασίας, της έρευνας και των μεταφορικών, αποκαλύπτοντας ότι στα σχέδια της εταιρίας είναι μελλοντικά να γίνονται εδώ τα φυτώρια, ώστε να μειωθεί αισθητά το κόστος!
      Τέλος, σημειώνουμε ότι οι αιτήσεις για την εφετινή καλλιεργητική περίοδο έχουν υπερκαλύψει ήδη το στόχο των 1000 στρεμμάτων, όσοι όμως δεν μπουν φέτος στην παραγωγή, θα είναι οι πρώτοι που θα επιλεγούν την επόμενη χρονιά.
         Tης συνέντευξης προηγήθηκε σύσκεψη στο εκθετήριο του Επιμελητηρίου, μεταξύ των προέδρων και υπηρεσιακών στελεχών, κατά την οποία συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα και οι τεχνικές λεπτομέρειες του όλου εγχειρήματος. Στη σύσκεψη καθορίστηκαν με ακρίβεια οι ενέργειες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και εξετάστηκαν ακόμη όλα τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης του όλου εγχειρήματος.

http://agrinioreport.com/
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο