Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την εκπομπή του Νίκου Μάνεση

Επιστολή διαμαρτυρίας από τους απανταχού Κατοχιανούς
Για ελλιπή παρουσίαση, μονομέρεια και παραπληροφόρηση της εκπομπής «60 λεπτά Ελλάδα» που ήταν αφιερωμένη στο δήμο Μεσολογγίου κάνουν λόγοι οι απανταχού Κατοχιανοί σε επιστολή τους προς τον υπεύθυνο και παρουσιαστή Νίκο Μάνεση.
Ο σύλλογος τονίζει ότι όχι μόνο δεν προβλήθηκε η πραγματική διάσταση της περιοχής, αλλά ούτε καν αναζητήθηκε και διαμαρτύρεται έντονα για την εικόνα που βγήκε προς τα έξω και σίγουρα δεν συνάδει σε... Νέα Μανωλάδα.......


Αναλυτικά:
Αγαπητέ κ. Μάνεση, 
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμέναμε την προβολή της εκπομπής του σταθμού σας "60 λεπτά Ελλάδα", που αναφέρονταν στην περιοχή του Μεσολογγίου και ειδικά στον τόπο καταγωγής μας, την Κατοχή. Την παρακολουθήσαμε εξ' ολοκλήρου, αλλά στο τέλος μείναμε έκπληκτοι από την ελλιπέστατη παρουσίαση, την μονομέρεια και την παραπληροφόρηση που πιστεύουμε αθέλητα επιχειρήσατε.
Τι δεν παρουσιάσατε:
1. Τις ανεκτίμητες αρχαιότητες τις περιοχής μας, τους αρχαίους Οινιάδες, με τα μοναδικά παγκόσμια -μεταξύ των άλλων- λαξευτά μνημεία, του αρχαίου θεάτρου 4.000 θέσεων και εκπληκτικής ακουστικής με μελέτες του Πολυτεχνείου και τα επίσης μοναδικά Νεώρια. Δεν κάνατε, ούτε μια αναφορά στο ετήσιο Φεστιβάλ, που φιλοξενεί κάθε χρόνο στο αρχαίο θέατρο τις καλύτερες των παραστάσεων, τραγωδιών, κωμωδιών και συναυλιών. Κάντε τον κόπο να πληροφορηθείτε ποιές παραστάσεις έχουν παιχτεί εκεί και θα εκπλαγείτε.
2. Τις επίσης σημαντικότατες Βυζαντινές μας αρχαιότητες, που πιστεύουμε ούτε καν φαντάζεστε ότι υπάρχουν.
3. Τις επίσης μοναδικές εκβολές του ποταμοθεού Αχελώου -το δέλτα του Αχελώου και τις δυτικές παραλίες του Ιονίου, απέναντι από τις θρυλικές Εχινάδες νήσους, όπου και η γνωστή πρόσφατα νήσος Οξιά. Περιοχές πανέμορφες, προστατευμένες (RAMSAR-NATURA κλπ.), δηλωμένου περιβαλλοντικού κάλους και αξίας με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Μια και μόνο ποτάμια διαδρομή, από το χωριό μας μέχρι τις εκβολές θα άξιζε μια ολόκληρη εκπομπή και θα σας άφηνε έκπληκτο για την ομορφιά που θα αντικρίζατε, μικρό δείγμα της οποίας λάβατε από την παραποτάμια εικόνα του χωριού μας.
4. Το επίσης μοναδικό και σπάνιο στην Ευρώπη δάσος του Φράξου. Ένας περίπατος μήκους 3-4 χιλιομέτρων μέσα στο δάσος θα σας έπειθε για την απαράμιλλη ομορφιά και την σπουδαιότητά του.
5. Το ότι η πεδιάδα του κάτω Αχελώου, των εκβολών, μοιράζεται ανάμεσα στις όμορες κωμοπόλεις Νιοχώρι-Κατοχή-Λεσίνι-Πεντάλοφος-Γουριά-Μάστρου (τέως δήμος Οινιάδων) και υπερβαίνει τα 400.000 στρέμματα, το πλείστο των οποίων είναι αρδευόμενο. Δεν σταθήκατε στον γεωργικό χαρακτήρα τη περιοχής και την συμβολή της στην οικονομία του νομού και της χώρας μας.
6. Την ιδιαίτερη ιστορικότητα της περιοχής και στην σύνδεση της με πανάρχαιη καλλιέργεια αμπέλου και οίνου, εξ ου και η ονομασία Οινιάδες. Αλλά, πως να γνωρίζετε την μυθολογούμενη πάλη του Ηρακλή με τον Αχελώο, που αντανακλά την από τότε διευθέτηση της κοίτης του, αφού δεν γνωρίζετε τα σημερινά πλησιόχρονα γεγονότα της περιοχής μας; Κανένας συνεργάτης σας δεν σας πληροφόρησε, γιατί η περιοχή μας ονομάζεται Οινιάδες, ούτε σας είπε για τις τόσο σημαντικές αρχαιότητες μας, που πρόκειται να ενταχθούν στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO; Πως ήρθατε στα μέρη μας, χωρίς στοιχειώδη έρευνα;
Αφήνουμε βέβαια και τις λοιπές αρχαιότητες και τις παραγωγικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής Μεσολογγίου, Πλευρώνα, ερατεινή Καλυδώνα κλπ. Ούτε καν ένα φευγαλέο πέρασμα δεν επιχειρήσατε. Στο Αιτωλικό για παράδειγμα ξεχάσατε την Βάσω Κατράκη και το μουσείο.
7. Ότι η περιοχή μας σε δύστυχους και χαλεπούς καιρούς, στήριξε λόγω του ιδιαίτερου γόνιμου και καρποφόρου αγροτικού χαρακτήρα της, όχι μόνο τους ντόπιους κατοίκους της, αλλά και την ευρύτερη περιοχή και τους κατοίκους της, ιδιαίτερα όλων των απέναντι Ιονίων νήσων, αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας, τροφός και αρωγός, αφού επί δεκαετίες τους φιλοξενούσαμε με μεγάλη αγάπη, προσφέροντας στέγη και εργασία και πολλοί από αυτούς έχουν παραμείνει στα χωριά μας. Εμείς, ιδιαίτερα οι Κατοχιανοί, στο κέντρο περίπου της πεδιάδας, είμαστε υπερήφανοι για τον αποδεδειγμένο πατριωτισμό μας, τον ανθρωπισμό μας, τον πολιτισμό μας και κυρίως την φιλοξενία μας.
8. Ότι η αγροτική παραγωγή μας αντιμετωπίζει προβλήματα τα θίξατε επιδερμικά. Δεν δείξατε το μέγεθος των καλλιεργειών, την συνολική παραγωγικότητα του τόπου, τις εν γένει εγκαταστάσεις, την συμβολή μας στην οικονομία, αλλά και τις δυσκολίες και που αυτές εστιάζονται ακριβώς.
Και αυτά, όπως και πάρα πολλά άλλα σημαντικά, που εδώ ο χώρος δεν προσφέρεται να τα αναπτύξουμε, όχι μόνο δεν τα αναδείξατε, πιστεύουμε, ότι ούτε καν υποψιάζεστε ότι υπάρχουν. Γι' αυτό και η εκπομπή σας, ήταν καθόσον μας αφορά, τουλάχιστον ελλιπής και ως εκ τούτου δημοσιογραφικά αποτυχημένη.
Αντ' αυτού τι επιχειρήσατε; να περιπέσετε σε ένα ευτελή και απλοϊκό λαϊκισμό και να δώσετε την εικόνα της Νέας Μανωλάδας, άλλωστε ευθέως σπεύσατε να υιοθετήσετε τέτοιους τίτλους "τιμής" για τον τόπο μας στο site του σταθμού σας.
Ε, λοιπόν εμείς, σαν σύλλογος Απανταχού Κατοχιανών, εξ ονόματος και όλων των Κατοχιανών, διαμαρτυρόμαστε, όπως δικαιούμαστε και οφείλετε να μας ακούστε, για την αντιμετώπιση αυτή.
Θέλουμε να σας δηλώσουμε κατηγορηματικά, ότι εμείς ουδέποτε επιδιώξαμε, ούτε ποτέ καταστήσαμε τον τόπο μας σκλαβοπάζαρο, αποθήκη κατατρεγμένων ψυχών. Απεναντίας μάλιστα πολλοί μετανάστες έχουν ενταχθεί στην κοινωνία μας, εργάζονται νόμιμα στους αγρούς μας, μισθώνουν οικίες μας και καταναλώνουν μέρος του εισοδήματός τους στον τόπο μας. Δεν ρωτήσατε όμως να μάθετε περισσότερα γι' αυτούς, αν και τους παρουσιάσατε να εργάζονται.
Τα γεγονότα της "λαθραίας εισαγωγής" μεταναστών-εργατών ΠΡΩΤΟΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΑΜΕ και ζητήσαμε παρέμβαση των αρχών, για τις συνθήκες διαβίωσής τους, αλλά θα έπρεπε να γνωρίζετε, ότι οι περισσότεροι από αυτούς, είναι πλέον Ευρωπαίοι πολίτες δηλ. Βούλγαροι και Ρουμάνοι, που μπορούν ελεύθερα να εργάζονται ως γνωστόν στην χώρα μας. Η ύπαρξη κυκλωμάτων "εισαγωγής", δεν είναι δα κάτι πρωτόγνωρο για την χώρα μας και δεν αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό της περιοχής μας. Εδώ πρωτοεμφανίστηκε χωρίς να λάβει μεγάλες διαστάσεις, την τελευταία διετία και γι΄ αυτό και σπεύσαμε, όσο μπορούμε να παρέμβουμε, κυρίως για τις συνθήκες διαβίωσης. Όσον αφορά την τυχόν οικονομική εκμετάλλευση, όπου και όταν γίνεται βεβαίως την καταδικάζουμε, αλλά δεν δεχόμαστε σε μια κοινωνία 3.500 ανθρώπων (Κατοχή), και συνολικά στον τέως δήμο Οινιάδων 12.000 πληθυσμό, κατηγορίες γενικές και αόριστες, όπως αυτές στην εκπομπή σας. Η πρόσφατη δικαστική έρευνα απέδειξε, ότι οι Έλληνες και μάλιστα Κατοχιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τέτοια βρωμερά κυκλώματα, όπως αρχικά εσφαλμένα δημοσιογραφικά είχε διαφανεί. Η ρετσινιά όμως έμεινε.
Δείξατε μια εγκατάσταση των αλλοδαπών σε παραπήγματα, στο χωριό μας, κάνοντας και πικρόχολα σχόλια. Ξεχάσατε όμως να τους ρωτήσετε, ποιος του έφερε, ποιος τους εγκατέστησε εκεί και κυρίως ποιος του υποσχέθηκε προοπτικές ευημερίας. Και κατά τούτο η εκπομπή σας ήταν ελλιπής και δεν μας προσέφερε πέραν της φτηνής λαϊκότητας τίποτε περισσότερο, προς βοήθεια κυρίως και των αλλοδαπών, αλλά και προς αποφυγή μελλοντικών τέτοιων γεγονότων.
Μείνατε όμως και επιμείνατε ιδιαίτερα σε μια εικόνα άδικα απαξιωτική για τον τόπο και τους συγχωριανούς μας, μόνο εικόνα και αυτή ελλιπή, και στην κυριολεξία "θάψατε", όλες τις άλλες. Αυτό όμως δεν είναι δημοσιογραφία και δικαιούμαστε να το λέμε. Δεν είναι έρευνα δεν είναι ενημέρωση, δεν είναι εν τέλει κοινωνική προσφορά, όπως θέλετε να πρεσβεύετε και εξ επαγγέλματος έχετε χρέος να κάνετε. Και μην σπεύσετε να μας κατηγορήσετε, ότι σας δίνουμε δημοσιογραφικά μαθήματα. Θα είναι απλά μια φτηνή και απλοϊκή σας απάντηση.
Λυπούμαστε, που σας στέλνουμε αυτή την επιστολή, αλλά "φίλος μεν Πλάτων φιλτάτη δε η αλήθεια". Και σεις την αλήθεια όχι μόνο δεν την αναδείξατε, ούτε καν την αναζητήσατε....
Φιλικά
Σύλλογος Απανταχού Κατοχιανών 'ΟΙΝΙΑΔΕΣ ΚΑΤΟΧΗ"
Εφημερίδα "Οινιάδες-Κατοχή"
Κοδριγκτώνος 10 Αθήνα τηλ. 210-8220.050

aixmi

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί φίλοι συγχαρητήρια για την παρουσίαση των δυναμικών στοιχείων του τόπου σας, έστω με αυτό τον τρόπο. Γιατί όμως δεν το κάνετε συστηματικά μόνοι σας και περιμένετε απο τον κάθε Μάνεση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο