Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ: Γιορτή Τσιγαρίδας στις Φυτείες

Το τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του ήταν η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούνταν από τις αγροτικές και κτηνοτροφικές οικογένειες για την διατήρηση του κρέατος τους χειμωνιάτικους μήνες.....
 Η κάθε οικογένεια μόνη της ή μαζί με τις γειτονικές, άναβε μια μεγάλη φωτιά στην αυλή της και τοποθετούσε την πυροστιά, το καζάνι, το χοιρινό και φυσικά το μεράκι της. Μυρωδιές τσιγαριστού κρέατος διαχέονταν στην ατμόσφαιρα και μαζί με το πνεύμα των γιορτών που διακατείχε τους ανθρώπους έδιναν μια διαφορετική νότα στα χωριά.
          Αυτή η πρακτική, που στο πέρασμα των χρόνων έγινε έθιμο, αναβιώνετε για ένατη χρονιά, την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013 το πρωί, στην κεντρική πλατεία των Φυτειών Ξηρομέρου.
          Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών ΄΄Ακαρνανικό Φως΄΄ υπό την αιγίδα του Νομικού Προσώπου του Δήμου Ξηρομέρου, με την εθελοντική  προσφορά των κατοίκων και την στήριξη των επαγγελματιών της περιοχής, αναβιώνει το έθιμο τις τσιγαρίδας, ξυπνώντας τις μνήμες του παρελθόντος των ανθρώπων που βιώσαν αυτή την  συνήθεια, όχι σαν έθιμο, αλλά σαν ανάγκη επιβιώσεις και δημιουργεί καινούργιες εικόνες για τους νέους.

          Σας καλούμε όλους στην γιορτή μας, να δείτε από κοντά την αναβίωση του εθίμου, να συμμετάσχετε και εσείς οι ίδιοι στην διαδικασία της, να γευτείτε λαχταριστές τσιγαρίδες και φυσικά, να χορέψετε στο ρυθμό των παραδοσιακών τραγουδιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο