Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Προκαταρκτική για τους «άθλιους» του κάμπου

Η πρόσφατη υπόθεση με τους εξαθλιωμένους εργάτες γης σε αγροτική  περιοχή της παραχελωίτιδας , οι συλλήψεις και οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν έτυχαν πανελλήνιας προβολής ανέδειξαν ένα θέμα που λίγο έως πολύ αποτελούσε κοινό μυστικό σε αγροτικές περιφέρειες της χώρας και που στην Αιτωλοακαρνανία ειδικότερα , έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις......


  Πριν από λίγα χρονιά μόλις, οι εξαθλιωμένοι εργάτες γης στην Κατοχή είχαν γίνει πρωτοσέλιδα  και εκτενείς αναφορές είχαν γίνει από τον τοπικό τύπο, για τις συνθήκες διαβίωσης, μετά και τον θάνατο ενός βρέφους στον καταυλισμό τους. Δημοσιεύματα για τις συνθήκες διαβίωσης τους, τους κινδύνους που υπήρχαν και για τους ίδιους και για την δημόσια υγεία γενικότερα, αλλά και τις πολλές διαμαρτυρίες που υπήρχαν από κατοίκους της περιοχής, αφού η παρουσία τους εκτός των άλλων, συνοδεύονταν και από έξαρση μικροεγκληματικότητας με επεισόδια, διαρρήξεις κλπ. Παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τότε όμως και την αναφορά που έγινε στον Εισαγγελέα του Μεσολογγίου από την δημοτική αρχή, φαίνεται πως κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το φαινόμενο για να φτάσουμε τελικά στην επέμβαση από την Ασφάλεια Αττικής και το Τμήμα Καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων  στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά από τις καταγγελίες που έγιναν από Ρουμάνους εργάτες στην πρεσβεία τους στην Αθήνα.
Η υπόθεση αυτή έχει πάρει πλέον το δρόμο της δικαιοσύνης, αλλά αποτελεί μια εξέλιξη για μια κατάσταση που για όσους γνωρίζουν δεν είναι πρωτόγνωρη.  Πολλές φορές έχουν γίνει καταγγελίες για εξαθλιωμένους εργάτες γης διαφόρων υπηκοοτήτων σε αγροτικές περιοχές , που κανείς δεν γνωρίζει πως βρέθηκαν εδώ, ποιος τους έφερε και με τι αντίτιμο. Οι  συνθήκες διαβίωσης τους, τα μεροκάματα τους κλπ. είναι πράγματα οφθαλμοφανή στις μικρές τοπικές κοινωνίες, όμως δεν βρέθηκε ποτέ ένας άνθρωπος να καταγγείλει αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως αυτοί οι εργάτες θα πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι εάν αναλογιστούν
Τα φαινόμενα αυτά ανθούν την περίοδο συλλογής αγροτικών προϊόντων και ειδικά στα εσπεριδοειδή και όχι μόνο.
Οι σχετικές αναφορές από τα τοπικά ΜΜΕ αυτήν την περίοδο πάντως, ότι δηλαδή η περίπτωση στην παραχελωίτιδα με τους Ρουμάνους εργάτες δεν θα πρέπει να ξενίζει και δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του Αγρινίου, που διέταξε την διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, για την διερεύνηση των αναφορών αυτών για ανάλογα φαινόμενα σε άλλες αγροτικές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.
Ο Εισαγγελέας επικεντρώνει την έρευνα στα καταγγελλόμενα και ειδικά στο σε ποιες περιοχές έχουν παρατηρηθεί ανάλογες περιπτώσεις εκμετάλλευσης αλλοδαπών εργατών γης και εάν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη κυκλωμάτων που «στρατολογεί» αυτούς τους εργάτες, εάν  τους διαθέτει σε τοπικές αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και με τι αντίτιμο, τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας αυτών των αλλοδαπών κλπ.
Για το θέμα μάλιστα κλήθηκε να καταθέσει στην Ασφάλεια του Αγρινίου ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσακανίκας, μετά και από πρόσφατες σχετικές αναφορές που έκανε στη εκπομπή του στον Δ/Σ Δυτικά FM96,1.

 agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο