Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Με επιτυχία η Γιορτή τσιγαρίδας στις Φυτείες




      Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία παρά τη πυκνή συννεφιά και τη βροχή, πριν από λίγο  στις Φυτείες (Δήμος Ξηρομέρου) η  γιορτή τσιγαρίδας  που οργάνωσε   ο Πολιτιστικός  Σύλλογος   Φυτειών «Το Ακαρνανικό Φως» σε συνεργασία με το Δήμο Ξηρομέρου και συμμετείχαν  πολλοί  Φυτειώτες, με τους  παλιότερους να ξαναθυμούνται  το  παλιό  έθιμο  και τους  νεότερους   να μαθαίνουν  τις παλιές  συνήθειες  των  πατεράδων  και παππούδων  τους. 
      Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τις περίφημες τσιγαρίδες, μαγειρεμένες σε παραδοσιακά καζάνια από εθελοντές μαγείρους –παιδιά του συλλόγου-που κρατούν την παράδοση και εφαρμόζουν πιστά τη συνταγή των προγόνων τους......

 
      Οι τσιγαρίδες ξεροψημένες και ευωδιαστές είναι από τα πιο αγαπητά εδέσματα των Χριστουγέννων για τους Ξηρομερίτες. Τραγανές εξωτερικά και ζουμερές τρυφερές εσωτερικά, αποτελούσαν τον τέλειο μεζέ για το τραπέζι. Είναι κομμάτια χοιρινό λίπος με κρέας. 
    Το χοιρινό λίπος κόβεται σε κομμάτια και βράζει σε μεγάλα καζάνια μέχρι να λιώσει. Αφού αφαιρεθεί το ρευστό λίπος μένουν ροδοκόκκινα κομμάτια κρέας με λίπος. Αυτές είναι οι ελκυστικές και γευστικές τσιγαρίδες.













ΦΩΤΟ: Δ. Κατερινόπουλος
Γ. Μπαρμπαρούσης
Spyros El Passo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο