Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν οι Εκπαιδευτικοί κάνουν θαύματα…

«…Μαθαίνοντας πούθε έρχεσαι, ξέρεις και που είναι ο δρόμος που πας, και σαν τα μάθεις αυτά, θα είσαι άνθρωπος…»                                       
Ιων Δραγούμης

       Παρακολουθώντας κάθε καλοκαίρι, τόσο τα τοπικά sait του διαδικτύου όσο και τα πανελλαδικά και επειδή είμαι ιδιαίτερα δύστροπη στις επιλογές μου, αυτό το καλοκαίρι και λόγω που τα οικονομικά μου μειώθηκαν πάλι, σκέφθηκα να έρθω στο Μεσολόγγι για να παρακολουθήσω την θεατρική παράσταση των Συναδέλφων μου από τα Τρίκαλα...........



       Έτσι λοιπόν, την Τρίτη 20 Αυγούστου 2013, στο θέατρο του λιμανιού, κάτω από το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι, ακούστηκε ο θεατρικός λόγος του Δημήτρη Ψαθά. 
     Όπως διάβασα στην πρόσκληση, του πάντα δραστήριου Λαογραφικού-Πολιτιστικού Συλλόγου  Μεσολογγίου, η παράσταση ήταν στα πλαίσια του θεσμού των«ΠΛΕΥΡΩΝΙΩΝ 2013» που για δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια ο Σύλλογος αυτός κρατεί στην επικαιρότητα προσφέροντας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου- συνάδελφος κ. Χρ. Σιάσος.
      Εξέφρασε δε την ελπίδα τα Πλευρώνια να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από το Αρχαιολογικό Χώρο της Πλευρώνας δηλαδή από εκεί που ξεκίνησαν. Ο τίτλος του έργου ήταν «Εταιρία Θαυμάτων» που ανέβασε η πρωτοεμφανιζόμενη θεατρική ομάδα συναδέλφων από την Διεύθυνση Β/μιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και η οποία φιλοξενήθηκε από το Σύλλογο.
       Όσον αφορά τη θεατρική παράσταση, πρόκειται για ένα έργο που σατιρίζει την ευκολοπιστία των ανθρώπων αλλά και τους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών. Η Εταιρία θαυμάτων είναι μία δήθεν φιλανθρωπική οργάνωση που με τη βοήθεια ενός επινοημένου αγίου Βαλαντίου εξαπατά εύπιστους και αγράμματους χωριάτες. 
     Η δήθεν μουγκή Δανάη που ξαναβρίσκει τη μιλιά της χάρη στο «θαύμα» του αγίου Βαλαντίου, η επικράτηση της απάτης αλλά και ο καταλύτης έρωτας που στέκεται αφορμή να αποκαλυφθούν οι κατεργαριές όλων.
       Η εκτέλεση και απόδοση των ρόλων από τους ηθοποιούς-καθηγητές ήταν άψογη και έδειξαν ότι οι δάσκαλοι-καθηγητές παράγουν πολιτισμό μέσα και έξω από την σχολική αίθουσα. Δεν είχαν την εμπειρία του επαγγελματία ηθοποιού είχαν όμως το μεράκι του ερασιτέχνη, εκείνου που αγαπά αυτό που κάνει και το κάνει με την ψυχή του. Τη σκηνοθεσία της παράστασης την είχε αναλάβει η συνάδελφος εκπαιδευτικός κ. Δήμητρα Βαργιάμη.
      Την παράσταση παρακολούθησε πλήθος κόσμου μεταξύ αυτών και η υπογράφουσα που όλοι μας απολαύσαμε το αυγουστιάτικο φεγγάρι, τη δροσιά της λιμνοθάλασσας και φυσικά την όμορφη παράσταση.
Σας ευχαριστώ όλους σας και του χρόνου να απολαύσω ξανά Πλευρώνια.


Εκπαιδευτικός που παρακολούθησε την παράσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο