Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Σκάνδαλο διαρκείας στον πρώην δήμο Αλυζίας: Σχεδόν 3 χρόνια μετά κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα λείπουν!!

    Γιάννης Λύτρας, επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης δήμου Ξηρομέρου: «Η υπόθεση αποτελεί κηλίδα για το δήμο μας και εδώ και 3 χρόνια σέρνεται χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ευθύνη έχει κατ’ αρχήν η διοίκηση του δήμου αλλά και όσοι είναι υποχρεωμένοι να διαλευκάνουν αυτή την υπόθεση».

      Δυσεπίλυτο αποδεικνύεται τελικά το οικονομικό σκάνδαλο το οποίο αποκαλύφθηκε στον πρώην δήμο Αλυζίας του Ξηρομέρου και αφορά σε διαχειριστικές παρατυπίες των οικονομικών του δήμου.
     Η υπόθεση είχε έρθει στο προσκήνιο στις αρχές του 2011 από τον επικεφαλή της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Λύτρα. Έκτοτε όμως, δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη και μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε να τεθεί σε διαθεσιμότητα μια υπάλληλος, υπεύθυνη για τα οικονομικά του πρώην δήμου, δίχως όμως σε καμία περίπτωση να έχει χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση............



      Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από το 1998, οπότε και συστήθηκε ο Δήμος Αλυζίας ως καποδιστριακός, δεν υποχρεούνταν από το νόμο να διαθέτει ταμειακή υπηρεσία η οποία θα διατηρούσε διπλογραφικό αρχείο. 
     Όταν όμως το 2010 οι καποδιστριακοί δήμοι μετατράπηκαν σε καλλικρατικούς και έγιναν οι απαραίτητοι οικονομικοί έλεγχοι, προέκυψε ότι υπήρξαν παρατυπίες στον τρόπο με τον οποίο οι προηγούμενες δημοτικές αρχές διαχειρίζονταν τα οικονομικά του δήμου. Ειδικότερα, δεν βρέθηκαν βεβαιωτικές καταστάσεις του δήμου για την είσπραξη τελών στο τέλος κάθε μήνα.

      Το θέμα προέκυψε όταν δημότες του δήμου, Ξηρομέρου πλέον, άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια για καταβολή δημοτικών τελών τα οποία όμως είχαν ήδη πληρώσει, διαθέτοντας μάλιστα και τις σχετικές αποδείξεις. 
     Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011, ο κ. Λύτρας είχε φέρει το θέμα προς συζήτηση. Τότε, είχε ληφθεί η απόφαση για τις 263 παροχές για τις οποίες ζητήθηκε να καταβληθούν ήδη πληρωμένα τέλη, αυτά να μην καταβληθούν. Ωστόσο η απόφαση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την περιφέρεια, καθώς δεν υπήρχαν ικανοποιητικές εξηγήσεις για το τι έγιναν τα, τυπικά, εισπραχθέντα ποσά.

     Λίγους μήνες αργότερα, μια υπάλληλος υπεύθυνη για την υδρομέτρηση, κατέθεσε στο δήμο 19.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι είχε αμελήσει να τα καταθέσει στο δήμο νωρίτερα
     Τα χρήματα δεν έγινα αποδεκτά από το δήμο και τα παρέλαβε επιτροπή για λογαριασμό του δήμου, ενώ σε νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, αποφασίστηκε ομόφωνα η υπόθεση να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη
     Λίγους μήνες αργότερα, έγινε Ένορκη Διοικητική Εξέταση η οποία αποφάνθηκε με πόρισμά της ότι υπάρχει περίπτωση κακοδιαχείρισης, αν και δεν μπορεί να υπολογίσει το ύψος των χρημάτων που έχουν εξαφανιστεί και ως εκ τούτου ζήτησε να επέμβουν οικονομικοί επιθεωρητές, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

     Μόλις πρόσφατα, αρχές του Σεπτέμβρη και σχεδόν 3 χρόνια από τότε που ξέσπασε αυτό το σκάνδαλο, ο δήμος Ξηρομέρου αποφάσισε να θέσει σε αργία τη συγκεκριμένη υπάλληλο της υδρομέτρησης. Εκκρεμεί όμως η επικύρωση της αργία από την αποκεντρωμένη διοίκηση. 
     Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι δύσκολα να γίνει πιστευτό ότι μια υπάλληλος λειτουργούσε αυτόβουλα κατακλέβοντας τα δημοτικά τέλη επί μια ολόκληρη 12ετία, δίχως να γίνει αντιληπτή από κανέναν
      Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια του εισαγγελέα και θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση, αν και έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος

Κώστας Καρακώστας
Εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

http://www.sinidisi.gr

4 σχόλια:

  1. και στα σκάνδαλα διαρκείας υπάρχουν θεραπείες , αρκεί ο Εισαγγελέας Λευκάδος να πράξει τ΄αυτονόητα ! Η αλήθεια είναι ακριβώς όπως την παρουσιάζει η εφημερίδα "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ".Με με διαφορά οτι: τους ηθικούς αυτουργούς δεν τους έχει αγγίξει , μέχρι στιγμής , κανείς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. oλοι ξερουν κανεις δεν μηλαει............΄
    ομερτα ομερτα΄΄ ΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά ποιός κάνει κουμάντο στην αξιωματική αντιπολίτευση? Ο αξιωματικός ή η ..... αντιπολίτευση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. AYTO EINAI TO PROBLHMA SOY ΦΙΛΕ 1,41 Η Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΛΗΠΤΟΥΝ.ΞΕΡΕΙΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΟΤΙ Η ΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ?ΔΕΝ ΣΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΟΤΙ 3ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ?ΔΕΝ ΣΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗΓΜΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΖΗΤΟΥΣΕ ΑΝΑΒΟΛΗ?ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΘΟΣΟΥΜΕ ΤΗΧΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΘΑΡΗΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΡΟΜΑΝΤΗΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΧΗΘΕΙ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ?ΕΑΝ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΕΙ ΤΗ ΕΓΙΝΕ (ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΙΞΕΙ?) ΣΚΕΠΑΣΤΕΙ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΣ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΧΥΘΕΙ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΗΚΗ ΜΑΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΙΝΟΥΣ ΜΑΣ .ΠΑΝΤΩΣ Η ΕΙΣΟΠΕΔΟΣΗ ΚΑΙ Ο ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΗΣΜΟΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο