Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Νίκος Μωραΐτης (ΚΚΕ): Περιβαλλοντικό έγκλημα η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά όρη του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Θέμα: Περιβαλλοντικό έγκλημα η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά όρη του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας

   Η «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» ενέκρινε μια ακόμη άδεια για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά όρη, που ανήκουν στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των οικότοπων της Ελλάδος με αξιοσημείωτη βλάστηση και σπάνια ενδημικά φυτά και πτηνά, τα οποία φιλοξενούνται στην εν λόγω περιοχή. Είναι ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο, με πηγές και υδροφόρους ορίζοντες..............



     Είναι η δεύτερη περιβαλλοντική καταστροφική παρέμβαση που συντελείται στην περιοχή μετά την τεράστια ιδιωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλάζοντας χρήση γης στο τοπικό διαμέρισμα Θυρίου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, για το κέρδος του ιδιώτη.
     Αυτή εννοεί ως «ανάπτυξη» η συγκυβέρνηση επιχειρώντας ένα νέο κύκλο ξεπουλήματος και περιβαλλοντικής καταστροφής σε ό,τι απέμεινε από την δημόσια περιουσία, την περιουσία του ελληνικού λαού, με πρόσχημα την «αποπληρωμή των δανικών», την «έξοδο από την κρίση» για την οποία ευθύνονται οι καπιταλιστές και τα κόμματά τους.
       H άδεια αυτή αφορά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Ακαρνανικά όρη του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, το οποίο θα αποτελείται από 19 ανεμογεννήτριες, ισχύος 2 MW η κάθε μια, και συνολικής δυναμικότητας 38 MW και έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες
     Για τις ανάγκες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών θα κατασκευαστεί ένα σύστημα εσωτερικής οδοποιίας εντός του αιολικού πάρκου, μήκους 8 χλμ., και πλάτους 10 μέτρων. Παράλληλα θα κατασκευαστεί ένα υπόγειο ηλεκτρικό δίκτυο, όσο και το μήκος της εσωτερικής οδοποιίας, καθώς επίσης και ένα κτίριο, το οποίο θα χρησιμεύει ως κέντρο ελέγχου, εμβαδού 106 τ.μ.
        Η ανάπτυξη της περιοχής που ερημώνει, δεν περνά μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος, της φυσιογνωμίας των Ακαρνανικών βουνών και της αλλαγής χρήσης για να κερδίσει ο επενδυτής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), επιδοτούμενος από το χαράτσι των ΑΠΕ της λαϊκής κατανάλωσης. Οι ενεργειακές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων δεν σχετίζονται με τέτοιες ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά με την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που η ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα και στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του.
       Δίκαιες λοιπόν οι διαμαρτυρίες ενάντια στην εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, και του συγκεκριμένου, που είναι στα πλαίσια της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν σκοπεύει να σταματήσει η συγκυβέρνηση το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την καταστροφή του περιβάλλοντος στα Ακαρνανικά όρη.

Οι βουλευτές 
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Διαμάντω Μανωλάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο