Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Νερό απ’ τον Αστακό στην Ιθάκη

Τι δηλώνει στο agrinioreport.com ο δήμαρχος Ιθάκης-Ποια η σημασία της «διπλωματίας του νερού», που το ελληνικό κράτος οφείλει κάποια στιγμή να εκμεταλλευτεί.

Στον εμίρη του Κατάρ έχει εναποθέσει τις ελπίδες του ο δήμαρχος της Ιθάκης κ. Ιωάννης Κασσιανός για τη μεταφορά νερού απ’ τον Αστακό. Μιλώντας στο agrinioreport.com ο κ. Κασσιανός υποστηρίζει ότι ο εμίρης έχει ήδη αναθέσει τις σχετικές προκαταρτικές μελέτες σε μεγάλο γραφείο της Αιγύπτου και αναμένει συνάντηση εντός του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να επισημοποιηθούν όλα όσα σήμερα παραμένουν σε επίπεδο υποσχέσεων.........


    Ο δήμαρχος Ιθάκης συνέδεσε μάλιστα το έργο, που εφ όσον πραγματοποιηθεί θα λύσει οριστικά ο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί, με την μεγάλη επένδυση της μετατροπής της Οξειάς σε «πολιτιστικό νησί» παγκοσμίου εμβελείας…
   Η μεταφορά νερού απ’ τον Αστακό στην Ιθάκη είναι απόλυτα εφικτή, υποστηρίζει ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι το έργο αναδεικνύει τις δυνατότητες που διαθέτει η δική μας περιοχή!
  Πράγματι, η Αιτωλοακαρνανία των νερών θα μπορούσε μέσω Πλατυγιαλίου να τροφοδοτήσει όχι μόνο την Ιθάκη ή άλλα νησιά που υποφέρουν από έλλειψη κατάλληλου προς πόση νερού, αλλά… κάθε γωνιά του πλανήτη.
    Θυμίζουμε ότι η σκέψη για μεταφορά με αγωγούς νερού απ’ το Καστράκι στο Πλατυγιάλι και από εκεί με πλοία όπου υπάρχει ζήτηση, δεν είναι καινούρια. Μια τέτοια κίνηση θα έδινε τεράστια ώθηση στην Αιτωλοακαρνανία… και τη δυνατότητα στη χώρα μας να επενδύσει στη «διπλωματία του νερού»  ή την «ανθρωπιστική διπλωματία» σε περιόδους κρίσης, αποκομίζοντας οικονομικά και όχι μόνο οφέλη. Η χώρα θα ενίσχυε το διεθνές της κύρος  βασισμένη στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες των προγόνων μας
    Για την Αιτ/νία, εκτός απ’ τη σημειολογία του θέματος που θα αναδείκνυε το νομό μας σε παγκόσμιο κέντρο ανεφοδιασμού – τροφοδοσίας, θα υπήρχε και πρακτικό αποτέλεσμα, αφού πολλά νησιά του Αιγαίου αγοράζουν νερό με ανάλογο τρόπο, όπως βεβαίως και η Κύπρος που δοκιμάζεται απ’ την ξηρασία.
    Μην ξεχνάμε ότι η κλιματική αλλαγή που ήδη βιώνουμε επιβάλει την αναζήτηση λύσεων στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που, το δίχως άλλο, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτές.
    Είναι η δική μας γενιά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις κλιματικές μεταβολές και η ευθύνη ανήκει σε όλους μας.
   Δεν ξέρουμε αν ο εμίρης θα προχωρήσει στο έργο μεταφοράς νερού απ’ τον Αστακό στη Ιθάκη και με ποιους όρους, ξέρουμε όμως ότι είναι το ελληνικό κράτος που πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Πηγή: agrinioreport

2 σχόλια:

  1. Μας δουλεύουνε! Και στον Αστακό το νερό ποιος θα το φέρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Ιθάκη θα πάει το νερό ο Εμίρης και στον Αστακό ο κακομίρης ο τώρα Δήμαρχος,τόσα έκανε τρία χρόνια τώρα στο νερό θα κολήσουμε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο