Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: STOP στην καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος

 ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
"Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις θέσεις εργασίας, αλλά θα αντισταθούμε στη διαπλοκή, το σκοτεινό εργασιακό καθεστώς και την ανεξέλεγκτη επιβολή των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών της θάλασσας ενάντια στις τοπικές κοινωνίες και τους ίδιους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις". 


Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της Κίνησης

Από καιρό χτυπάμε καμπανάκι:

Το ειδικό χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες, ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής NATURA των Εχινάδων, η έλλειψη χωροθέτησης δραστηριοτήτων, η ανυπαρξία
συνολικού αναπτυξιακού μοντέλου, καθώς και οι τοπικές πολιτικές της διαπλοκής με τα τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα, οδηγούν:

  1. Στην υπερσυγκέντρωση τεράστιων ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου και των όμορων Δήμων, δηλαδή στη δημιουργία θαλάσσιων ΒΙ.ΠΕ.
  2. Στην καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό, την παράκτια αλιεία και τις λοιπές παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής.
  3. Τη συρρίκνωση των μικρών οικογενειακών μονάδων και την απόλυτη κυριαρχία των δύο- τριών μεγάλων ιχθυοκαλλιεργητικών εταιριών.
  4. Την ανεξέλεγκτη διόγκωση των ήδη υφιστάμενων μονάδων.

Όλες οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές, όχι απλώς αδιαφόρησαν για το πρόβλημα, αλλά ανέπτυξαν «παρά φύσει» σχέσεις με τους μεγαλοεπιχειρηματίες των ιχθυοκαλλιεργειών, η δραστηριότητα των οποίων έχει ξεπεράσει το όριο της επιχειρηματικότητας, λειτουργώντας ως παραμάγαζα πολιτικής διαπλοκής με την αγαστή συμπαράσταση της πλειοψηφίας των αυτοδιοικητικών παραγόντων του Δήμου Ξηρομέρου.

Στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις θέσεις εργασίας, αλλά θα αντισταθούμε στη διαπλοκή, το σκοτεινό εργασιακό καθεστώς και την ανεξέλεγκτη επιβολή των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών της θάλασσας ενάντια στις τοπικές κοινωνίες και τους ίδιους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις.

Η μεταφορά μονάδων από την Οξειά στον Κάλαμο είναι πολλαπλό περιβαλλοντικό, οικονομικό, και αναπτυξιακό έγκλημα, θα αντισταθούμε σ΄ αυτό και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων Καλάμου και Μύτικα.

Προτείνουμε ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων της περιοχής στο Μύτικα για τη μεθόδευση του αγώνα. Εφόσον (ως γνωστόν) η δημοτική αρχή του Ξηρομέρου είναι από τις ελάχιστες πανελλαδικά που δεν έχουν υπογράψει την προσφυγή των 120 Δήμων ενάντια στο Ειδικό Χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες, αυτό μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Ζητάμε:

-         την απόσυρση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ιχθυοκαλλιέργειες

-         την άμεση απομάκρυνση όλων των μονάδων από τον Κάλαμο

-         τη χωροθέτηση και οριοθέτηση των μονάδων με συνεργασία των όμορων Δήμων

-         τον αυστηρό έλεγχο των μονάδων από μεικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων.





                     ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ   

14 σχόλια:

  1. Οι ιχθειοκαλιεργιτες θα παίξουν τον ποιο σημαντικό ρόλο και σε αυτές τις εκλογές .. Για να μην πω ότι θα εκλέξουν ΔΗμαρχο .
    Θανάσης Ζαρκαδουλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος ψηφοφόρος στο ξηρόμερο θα ψηφίσει με κριτήριο την έγκριση ή όχι ενός χωροταξικού σχεδίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες?
    Ακτιβιστικές δράσεις χρειάζονται, οπως αυτές απέναντι στα νησιά.
    Ξεμπροστιάστε τις ιχθυοκαλλιέργειες εσεις οι Αστακιώτες με φωτογραφίες βιντεο και άλλα τέτοια !
    Φωτογραφίες, πολλές φωτογραφίες (οχι μονο απο τα πανηγύρια) και πολλές πληροφορίες για την ζημιά που γίνεται και θα γίνει στη θάλασσα και στην υγεία όλων μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕς ΕΚΛΟΓΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν θα μου απαντήσεις με όνομα και επίθετο θα σου ανεβάσω το βιντεο από την ομιλία του αφεντικού σου να θυμηθείς τον ρόλο τους στις εκλογές…
    Ζαρκαδούλας Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙς ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙ ΠΙΝΑ ΘΑΕΠΕΦΤΕ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΙΧΘΕΙΟΚΑΛΙΕΡΕΙΕΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑΦΙΓΟΥΝ ΜΟΝΟ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑΥΤΟ ΘΑΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΕΝΑ ΜΑΣ ΜΗΡΙΣΙ ΤΑΛΟ ΜΑΣ ΒΡΟΜΑΙ ΤΟΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΞΕΙΡΙΣΜΕΝΟ ΟΡΕ ΔΕΝ ΠΑΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1:42 δεν θα μάθουμε ποτέ πως θα ήταν ο ΑΣΤΑΚΟΣ χωρίς τις ιχθυοκαλιέργειες ξέρουμε δυστυχώς πως είναι με αυτές ..
    ακόμα δεν μάθαμε γιατί την πρώτη τετραετία σαμαρά απέρριψαν με δύο απανωτά δημοτικά συμβούλια αίτημα του συνδέσμου αναπήρων Ευρώπης για ξενοδοχείο 900 κλίνες κοντά στην βελά !!! μάλλον γιατί το ένα ξενοδοχείο θα έφερνε και άλλο και θα έπρεπε να πάνε σε ιχθυολογικό πάρκο οι ''κολλητοί'' ζούμε αυτό που μας αξίζει έχουμε το Δήμαρχο που μας αξίζει και με μυαλά σαν και αυτά αυτό ο τόπος δεν έχει αύριο είναι χαμένος... μόνο τα λομόγια θα επιβηόσουν και θα μηνουν εδώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΠΟΣΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΡΩΝΕ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΖΗΜΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΠΟΣΟ ΜΥΑΛΟ ΘΕΛΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η Κατάσταση στο Αστακό αλλά και στο Ξηρόμερο γενικότερα είναι μη αναστρέψιμη.. άν υπάρχει μια ελπίδα να αλλάξει κάτι αυτή θα έρθει απο την ενδοχώρα, το κεντρικό Ξηρόμερο. και πάλι αυτό θέλει συντονισμένη προσπάθεια και μελέτη προκείμενου να ξανά πάρει μπροστά η αγροτική μηχανή που με αλυσιδωτές αντιδράσεις θα φέρει μια οικονομική ισορροπία και μια συνεχείς οικονομική ανάκαμψη στον τόπο, εδώ και πάλι τον πρώτο λόγο έχει η δημοτική αρχή ... να προχωρήσει σε ομαδοποίηση των περιοχών και βάση της μορφολογίασ να τρέξει ανάλογα ευρωπαϊκά προγράμματα και να εντάξει σε αυτά γεωργούς και κτηνοτρόφους. ποια δημοτική αρχή θα τα κάνει αυτά; σε αυτόν τον αιώνα καμία για τον άλλο θα δούμε!!
    τουριστική και άλλους είδους οικονομική ανάκαμψη απο την θάλασσα έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση τα τελευταία χρόνια στον Αστακό είναι όνειρο θερινής νυκτός πολίτες και τοπική παράγοντες έχουν το ίδιο ποσοστό ευθύνης για όλο αυτό το μόρφωμα
    Α.Ζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παρόλο που κατάγομαι από την περιοχή (Κανδήλα) και τη λατρεύω δεν γνωρίζω τίποτα απολύτως για τη διοίκηση, την πολιτική και τους ανθρώπους της τοπικής εξουσίας. Αφού το διευκρίνησα αυτό συνεχίζω....
    Οι ιχθυοκαλλιέργειες προσφέρουν άμεσες θέσεις εργασίας και ανάσα οικονομική ΟΜΩΣ:
    1. καταστρέφουν τις μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής
    2. λύνουν ΜΟΝΟ βραχυπρόθεσμα το θέμα της ανεργίας μια και δεν παραμένουν στο ίδιο σημείο για πολλά χρόνια
    3. όταν φεύγουν οι ιχθυοκαλλιέργειες αφήνουν στην κυριολεξία νεκρή θάλασσα πίσω τους (γι' αυτό και μεταφέρονται), δηλαδή θα καταστρέψουν και τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης της αλιείας και του τουρισμού στην περιοχή.

    Εν ολίγοις με τις ιχθυοκαλλιέργειες κάποιοι βγάζουν μεροκάματο για λίγα χρόνια, καταστρέφοντας ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ το μέλλον της περιοχής....

    Κ.ΚΩΣΤΟΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μη ξεροντας τον αριθμο απασχολησης απο τις μοναδες ιχθυοκαλλιεργειας ,σκεπτομενος ομως οτι λειτουργουν 2 μοναδες (νηρεας,ανδρομεδα) και δεν ειμαι σιγουρος για περαιτερω θα ηθελα να αναφερω πως ο τοπος μας κυριολεκτικα ζει απο αυτες τις εταιριες. Σε περιπτωση που κλεισουν αυτες οι εταιριες και φυγουν απ τον τοπο τα 2 χιλιαδες περιπου ατομα στο συνολο που θα βρουν απασχοληση; Ποια ειδους τοουριστικη αναπτυξη θα τους απορροφυσει; Τοσες οικογενειες τι θα απογινουν σε τοσο δυσκολες μερες ; Σαφως και η εικονα δεν ειναι η καλυτερη πχ ξεφορτομα των τροφων κλπ μεσα στην παραλια το πρωι αλλα γι αυτα τα φαινομενα ειναι υπευθυνοι οι τοπικοι αρχοντες που δινουν την αδεια για αυτους τους σκοπους...
    θα μπορουσε λοιπον χωρις να φυγουν αυτες οι εταιριες να υπαρξει μια λυση οπως αναφερει σωστα η κινηση πολιτων και να αναζωογονηθει η θαλασσα μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο