Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

"Τύφλα να΄χει" ο κ. Πυθαγόρας Σαμαράς!

Του Δημήτρη Στεργίου*

Η κυρία Ευφροσύνη Αργυρίου - Σαρτζετάκη, σύζυγος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη, ιστορικός - αρχαιολόγος, αν και συνταξιοδοτήθηκε το Δεκέμβριο του 2007 σε ηλικία 60 ετών από τη θέση της (ως υπαλλήλου του κλάδου Π.Ε. Επιμελητών Εκδόσεων της Ακαδημίας Αθηνών, με βαθμό Α') φρόντισε να επαναπροσληφθεί στο Δημόσιο - με συνοπτικές διαδικασίες - αλλά, αυτήν τη φορά, ως υπάλληλος του συζύγου της και στον εργασιακό χώρο του φιλόξενου γραφείου του, υπό τις … ευλογίες του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια! 

Με ενημέρωσε διαδικτυακά ο φίλος μου, παλιός συνεργάτης μου, στέλεχος του ιστορικού «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και πρόεδρος των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων κ. Αθανάσιος Παπανδρόπουλος και το παραθέτω, προς ενημέρωσή σας, με αγανάκτηση και χωρίς άλλα δικά μας σχόλια για να μην υποτιμήσω τη νοημοσύνη των αναγνωστών μου με μια μόνο επισήμανση: Ο νέος δήμαρχος του «Καλλικρατικού» Δήμου Ξηρομέρου κ. Πυθαγόρας Σαμαράς … δικαιώνεται που διόρισε ως αντιδήμαρχό του τη … σύζυγό του, αφού προηγήθηκε εκείνη, υπό τις «ευλογίες» μάλιστα του «σοσιαλιστή» προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, που διορίσθηκε από τη … Νέα Δημοκρατία, για τη σύζυγο του πρώην Προέδρου (με κεφαλαίο Π ήθελε ο κ. Σαρτζετάκης να αναφέρεται το αξιώματά του!)

Λοιπόν…
« Η Ευφροσύνη Αργυρίου - Σαρτζετάκη, σύζυγος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη, ιστορικός - αρχαιολόγος, αν και συνταξιοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 σε ηλικία 60 ετών από τη θέση της (ως υπαλλήλου του κλάδου Π.Ε. Επιμελητών Εκδόσεων της Ακαδημίας Αθηνών, με βαθμό Α') φρόντισε να επαναπροσληφθεί στο Δημόσιο - με συνοπτικές διαδικασίες - αλλά, αυτήν τη φορά, ως υπάλληλος του συζύγου της και στον εργασιακό χώρο του φιλόξενου γραφείου του!

Ήταν Ιανουάριος του 2008, όταν επί προεδρίας Κάρολου Παπούλια, η κ. Σαρτζετάκη ενημερώθηκε για το διορισμό της, ενώ είχε μόλις απολυθεί λόγω συνταξιοδότησης, μετά από εργασία 35 ετών ως επιμελήτρια εκδόσεων. Στο έγγραφο της Προεδρίας της Δημοκρατίας (με αριθμό πρωτοκόλλου 1606/70 και ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 2008), που μπορείτε να δείτε εδώ:

Η Αικατερίνη Φλώρου, διευθύντρια του Γραφείου Διοικητικών Υποθέσεων της Προεδρίας αναφέρει «Σας ανακοινώνουμε ευχαρίστως ότι, με το από 11 Ιανουαρίου 2008 Π.Δ., περίληψη του οποίου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 15/15-01-2008 ΥΟΔΔ, διοριστήκατε σε θέση μετακλητού υπαλλήλου της Προεδρίας της Δημοκρατίας με μισθολογικό κλιμάκιο 1ο και βαθμό Α' της κατηγορίας ΠΕ. Κατόπιν αυτού, παρακαλείσθε να παρουσιασθείτε την 16η-01η-2008 ημέρα Παρασκευή και ώρα 12η π.μ. ενώπιον της Διευθύντριας του Γραφείου Διοικητικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας προκειμένου να δώσετε τον καθορισμένο για την Υπηρεσία όρκο. (Αριθμός βεβαίωσης ΥΔΕ στην Προεδρία της Δημοκρατίας 58/14-01-08)».

Μια μέρα μετά το πρώτο έγγραφο, σε δεύτερο έγγραφο της Προεδρίας της Δημοκρατίας (με αριθμό πρωτοκόλλου 1621/72 και ημερομηνία 16 Ιανουαρίου 2008), που μπορείτε να δείτε εδώ:
Ο Κωνσταντίνος Α. Γεωργίου, γενικός γραμματέας του Γραφείου Διοικητικών Υποθέσεων της Προεδρίας, δημοσιοποιεί την απόφαση τοποθέτησης της κ. Ευφροσύνης Αργυρίου - Σαρτζετάκη, ως μετακλητής υπαλλήλου, «με μισθολογικό κλιμάκιο 1ο και βαθμό Α' της κατηγορίας ΠΕ στο Γραφείο του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Χρήστου Σαρτζετάκη».

Το αν τέτοιος διορισμός είναι νόμιμος ή ηθικός δεν χρειάζεται καν να το ρωτήσουμε. Αλλά αναρωτιέται ο κάθε εχέφρων κάτοικος αυτής της χώρας, που καλείται εν μέσω κρίσης να ζήσει με μισθούς και συντάξεις πείνας, τι ανάγκη (οικονομική ή άλλη) είχε η κ. Σαρτζετάκη να επιστρέψει στην εργασία, ενώ μόλις είχε συνταξιοδοτηθεί;

Γιατί το ελληνικό κράτος υποχρεώνεται να χρεώνεται με υπαλλήλους που εργάζονται στα γραφεία των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας; Αν, όντως, ο κ. Σαρτζετάκης είχε ανάγκη από προσωπικό, και αφού αυτό είναι νόμιμο, γιατί δεν δόθηκε η δυνατότητα σε έναν νέο άνθρωπο ή σε κάποιον που πραγματικά έχει ανάγκη να ασκήσει αυτά τα καθήκοντα;

Η σύζυγος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, προφανώς, δεν αρκέστηκε στα χρήματα που θα έπαιρνε ως συνταξιούχος (μηνιαία καταβολή και ΕΦΑΠΑΞ), γι' αυτό και θέλησε να μπει και πάλι στην ενεργό δράση, δουλεύοντας πλάι στον άνδρα της. Αλήθεια, πόσο μεγάλη είναι η οικονομική διαφορά μεταξύ της σύνταξης που θα λάμβανε από την Ακαδημία Αθηνών και στον μισθό που απολαμβάνει ως υπάλληλος της προεδρίας;

Ο κ. Παπούλιας, πριν από μερικές μέρες, εμφανίστηκε να δηλώνει ενώπιον του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ότι «Πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη και να παταχθεί η φοροδιαφυγή». Στην ίδια συνάντηση ζήτησε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Γνώριζε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τι έχει συμβεί και κατά τη διάρκεια της δικής του προεδρίας; Δεν είναι και αυτό άλλο ένα παράδειγμα του πώς λειτουργεί ο κύκλος των ημετέρων; Δεν είναι φανερό ότι οι περισσότεροι που κάνουν τώρα κριτική αφ' υψηλού έχουν... βουτήξει το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι του δημόσιου χρήματος ποικιλοτρόπως;

Δεν είναι φανερό ότι πολλοί ήταν αυτοί που διόρισαν, διορίστηκαν, βόλεψαν παιδιά, συζύγους, βαφτιστήρια και τώρα το παίζουν δημόσιοι τιμωροί και εκφραστές της λαϊκής δυσαρέσκειας; Πώς μπορεί να σηκώνεις το δάχτυλο, για να δείξεις τον φταίχτη, ενώ και εσύ ο ίδιος είσαι μπλεγμένος σε αυτό το παιχνίδι του πλουτισμού (στο μέτρο του δυνατού για τον καθένα) και του βολέματος;

Γιατί, κ. Σαρτζετάκη, φροντίσατε να διοριστεί η σύζυγός σας ως υπάλληλος στο γραφείο σας, ενώ ήταν ήδη συνταξιούχος υπάλληλος της Ακαδημίας Αθηνών; Γιατί, κ. Παπούλια, δεχθήκατε να υπάρξει αυτή η τόσο προνομιακή μεταχείριση, που ούτε ουσιαστικά νόμιμη είναι ούτε φυσικά ηθική; Αν δεν γνωρίζατε και αγνοείτε το τι συνέβη, και πάλι δικό σας είναι το σφάλμα.

Ως πότε θα συνεχίζεται ο εμπαιγμός του ελληνικού λαού; Την κρίση, που προήλθε και εξαιτίας της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, θα πληρώσουν αυτοί που δεν φταίνε. Οι υπόλοιποι που ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν σε καταστάσεις κρίσης, προφανώς, θα τη γλυτώσουν».

*Δημοσιογράφος (πρώην διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής», πρώην διευθυντής Σύνταξης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και της «Απογευματινής» και αρθρογράφος – αναλυτής στις εφημερίδες «Νέα» και «Βήμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο