Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Δήμος Ξηρομέρου: Εντάσσεται στο εργαλείο των ΟΧΕ


Δήμος Ξηρομέρου: Εντάσσεται στο εργαλείο των ΟΧΕ όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία ο Δήμαρχος Γιάννης Τριανταφυλλάκης τονίζει μεταξύ άλλων: Το Ξηρόμερο βγαίνει από την απομόνωση και ο στρατηγικός μας σχεδιασμός θα αποτυπωθεί σε έργα......

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

«Ορόσημο» για το Δήμο Ξηρομέρου και την ανάπτυξή του θα είναι η αυριανή ημέρα καθώς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη μέσα από την οποία ο Δήμος Ξηρομέρου θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ΟΧΕ (Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων) και λόγω της συνεργασίας του σ’ αυτό το κομμάτι με το Δήμο Μεσολογγίου θα έχει ουσιαστικά την δυνατότητα να αξιοποιήσει και χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται μόνο στα προγράμματα της ΒΑΑ (Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης), καθώς ουσιαστικά σε τέτοιο πρόγραμμα θα είναι ενταγμένος λόγω της συγκεκριμένης συνεργασίας!

Από το καλοκαίρι και έπειτα, σε βάθος πενταετίας, θα ξεκινήσει ο Δήμος Ξηρομέρου να εντάσσει μελέτες, να δημοπρατεί και να εκτελεί έργα, καθώς ήδη έχει έτοιμο και συνεχίζει να επεξεργάζεται το στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι αυτός που έλειπε από την περιοχή. Στην σύσκεψη στην Περιφέρεια θα παρουσιαστούν όλοι αναπτυξιακοί πυλώνες στους οποίους θα έχει τη δυνατότητα να κινηθεί ο Δήμος Ξηρομέρου, για κάποιους εκ των οποίων ήδη διαθέτει ώριμες μελέτες.

Για την αναπτυξιακή αυτή ευκαιρία ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης μιλώντας στη «Σ» τονίζει:

O Γιάννης Τριανταφυλλάκης

«η σύσκεψη θα γίνει με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, όπου ουσιαστικά εκεί θα ανακοινωθούν οι στρατηγικές συμμαχίες αναπτυξιακά χρησιμοποιώντας το εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης μέσα από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Για το Δήμο Ξηρομέρου θα είναι μια μέρα χαράς, ενώ ανοίγεται μια προοπτική χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας το συγκεκριμένο εργαλείο. Με τον κ. Φαρμάκη ήμασταν σε συνεχή επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε διαβούλευση, για να ενταχθεί ο Δήμος Ξηρομέρου σ’ αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο, που πέραν των χρηματοδοτήσεων για εμάς είναι και αναπτυξιακό εργαλείο, γιατί ουσιαστικά θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πόρους και για τις επιχειρήσεις και για τους ανέργους πέρα από μια σειρά έργων, που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχή μας και γι’ αυτό τον ευχαριστώ θερμά.

Δίνεται μια ευκαιρία μέσα από τη διαδημοτική συνεργασία που θα αναπτυχθεί, απ’ ό,τι φαίνεται με το Δήμο Μεσολογγίου, χρησιμοποιώντας πόρους από τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη να βγει η περιοχή μας, ο Δήμος Ξηρομέρου, από την απομόνωση και ουσιαστικά να θέσει τους όρους που έχουμε βάλει μέσα από το στρατηγικό σχεδιασμό που κάνουμε όλο αυτό το διάστημα και έχει αποτυπωθεί και με έγγραφα.

Οι άξονες είναι συγκεκριμένοι. Ουσιαστικά ο Δήμος Ξηρομέρου θα είναι σε πρόγραμμα ΒΑΑ (Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) λόγω της στρατηγικής συνεργασίας με το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, οπότε «ξεκλειδώνονται» περισσότεροι πόροι. Θα περιλαμβάνονται έργα οδικών δικτύων που δεν υπάρχουν στις ΟΧΕ, αλλά μόνο στις ΒΑΑ, θα υπάρχουν δυνατότητες ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής μας, όπου ήδη υπάρχουν ώριμες μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό προβλέπονται αναπλάσεις στον αστικό ιστό, ψηφιοποιήσεις, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και όχι μόνο. Όλοι οι άξονες θα αναλυθούν με λεπτομέρεια για να αξιοποιηθούν προς όφελος του Δήμου Ξηρομέρου και των δημοτών του.

Ουσιαστικά η ΟΧΕ είναι το πρώτο βήμα, είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός. Συνεπώς, μέχρι το καλοκαίρι θεωρώ πως θα έχουμε θέσει τους όρους και μέσα από την ωριμότητα των μελετών θα εντάσσονται έργα, θα δημοπρατούνται και θα εκτελούνται. Είναι σε βάθος πενταετίας όλη αυτή εξέλιξη. Ήδη σαν Δήμος Ξηρομέρου δουλεύουμε διάφορα πράγματα προς διάφορες κατευθύνσεις, ώστε να τα «κουμπώνουμε» στην πορεία.

Στην ουσία λείπει ο στρατηγικός σχεδιασμός από την περιοχή μας, κάτι που έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε εδώ και πολύ καιρό. Ευκαιρίες υπάρχουν, υπήρχαν και χρηματοδοτικά εργαλεία στο παρελθόν αλλά δεν αξιοποιήθηκαν με ευθύνη της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής και των Δημοτικών Αρχών, καθώς κράτησαν τους πόρους «κλειστούς» για μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά ο κ. Φαρμάκης με την εξωστρέφεια που δείχνει ουσιαστικά βγάζει από την απομόνωση και δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους Δήμους να αναπτυχθούν χρησιμοποιώντας αναπτυξιακά εργαλεία του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

5 σχόλια:

  1. Το Ξηρομέρο έχει επιτέλους Δήμαρχο κανονικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δε το πστεβου

    εγω πστεβω του νικου του ζωγα πτα ξερ ουλα κι ιναι μιλιτιμενος και διαβασμενς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεωργουλας και Ζωγας ξερουν καλυτερα
    ο δημος δεν εντασσεται στις οχε
    Γι αυτο και δεν παρουσιαζονται στα δημοτικα συμβουλια για να εχουν χρονο να πηγαινουν στα υπουργεια και την περιφερεια να μαθαινουν

    ρε με τι εχουμε μπλεξει
    ενα χρονο ο δημος συνεργαζεται για το θεμα υπαρχουν ανακοινωσεις στο δημοτικο συμβουλιο και αυτοι κολλημενοι με το ψεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ενέργειες έγιναν πριν ένα μήνα τρέχοντας αφού ο κ Λύτρας ενημέρωσε δημόσια ότι ακόμα δεν έχουν κάνει τίποτα και πιεστηκαν από την ενημέρωση των πολιτών... Κ πολύ καλώς βοηθήθηκαν από όμορο δήμο να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες..αλλά καλό θα ήταν τα εύσημα να δωθούν στο Φαρμάκη...

      Διαγραφή
  4. Μπράβο στην δημοτική αρχή και τον δήμαρχο μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο