Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Σε Αιτωλοακαρνανία-Ηλεία στραμμένο το ενδιαφέρον για τα Lane Late μετά τις καταστροφές

 


Στις δύο αυτές ζώνες εκτιμάται πως ο παγετός δημιούργησε τα λιγότερα προβλήματα, όμως ζημιές... υπάρχουν.......
Διαβάστε περισσότερα »

Σε Μεσολόγγι και νομό Ηλείας στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον των εμπόρων για τα πορτοκάλια Lane Late, μετά τις μεγάλες καταστροφές σε Μέρλιν και τα υπόλοιπα πορτοκάλια, στις άλλες ζώνες της Πελοποννήσου, αλλά και στην Άρτα. Η έλλειψη που πλέον παρατηρείται για πολύ ποιοτικό προϊόν, ανεβάζει εν τω μεταξύ και τις τιμές.

Ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος αγροτικών προϊόντων από το Μεσολόγγι δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι ξεκίνησαν σιγά-σιγά και οι κοπές στα Lane Late της περιοχής, με τις τιμές στα επίπεδα των 22-24 λεπτών ανά κιλό, καθαρά στον παραγωγό. Λόγω των εναλλαγών στις θερμοκρασίες της προηγούμενης άνοιξης, πολλά κτήματα έχουν πεσμένες σε σχέση με πέρσι αποδόσεις, όμως αρκετά είναι και τα νεαρά κτήματα που μπαίνουν φέτος στην εν λόγω περιοχή στην παραγωγή, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κότσαλο, θα επιφέρει μια αύξηση της παραγωγής κατά 20 με 30% σε σύγκριση με πέρσι. Ζήτηση υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, ικανοποιητική, καθώς υπάρχουν σε άλλες ζώνες σημαντικές ζημιές από τον πάγο. Τέτοιες περιοχές είναι της Πελοποννήσου, αλλά και η Άρτα. Ζημιές υπάρχουν βέβαια και στο Μεσολόγγι, όπου οι αγρότες περιμένουν τον ΕΛΓΑ και τον συντοπίτη τους υπουργό Σπήλιο Λιβανό, να αναλάβει πρωτοβουλίες κάλυψης των απωλειών, όπως κάνει για άλλες περιοχές και προϊόντα. Σημειωτέον ότι στην περιοχή αυτή, δεν ελήφθησαν μέτρα από τα ΤΟΕΒ για τον πάγο.

Μειωμένη αναμένεται σε σχέση με πέρσι η παραγωγή στα Lane της Λακωνίας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο, ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός και συνεταιριστής από την Σκάλα Λακωνίας, ο περσινός παγετός τα βρήκε τα περισσότερα στην ανθοφορία, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πρόβλημα στο δέσιμο. Όπως αναφέρει ο κ. Μπλέτας, έγιναν κάποιες δοκιμαστικές, περιορισμένες όμως, κοπές, σε περιβόλια της περιοχής με τις τιμές παραγωγού στα 22 λεπτά το κιλό. Πιο μαζικές κοπές αναμένονται στην περιοχή, από τα τέλη του μήνα.

Ο Απόστολος Χιόνας, παραγωγός από το νομό Ηλείας σημείωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως στην εν λόγω περιοχή δεν έχουν ακόμα γίνει κοπές, ούτε οι έμποροι έχουν βγει να δουν οι ίδιοι περιβόλια, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά τις 15 Φεβρουαρίου. Όπως προσθέτει ο ίδιος, τα δέντρα στην περιοχή του είναι προσφάτως φυτεμένα περίπου 10 με 12 ετών και είναι φορτωμένα, σε σχέση με πέρσι, καθώς δεν επηρεάστηκαν από τον παγετό πέρσι, όπως τα πρώιμα.

Στην Αργολίδα, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ντόκος, παραγωγός από το Κουτσοπόδι, ο πάγος έχει καταστρέψει ολοκληρωτικά τα Lane Late, που είναι πιο ευαίσθητα και οι αγρότες περιμένουν πλέον τις αποζημιώσεις.

Στο νομό Άρτας, τέλος, όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο από την τοπική ΔΑΟΚ, είχαν γίνει κάποιες κοπές, πριν πέσει πάγος στην περιοχή, με τις τιμές παραγωγού στα 24 λεπτά το κιλό, αλλά την ζήτηση σχετικά περιορισμένη, κάτι που αποδίδεται στην πεσμένη αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών γενικότετα στην ΕΕ. Παράλληλα, όπως μας τόνισαν από την ΔΑΟΚ, μετά τον παγετό, τα Lane Late έχουν υποστεί σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα στις περισσότερες των περιπτώσεων, να μη μπορεί να γίνει εξαγωγή.

Μπίκας Αλέξανδρος

  agrotypos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο