Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Εργατικό Κέντρο Λευκάδας- Βόνιτσας: ΔΤ για τη συγκέντρωση των εργαζομένων στην αρχαιολογία


Την Παρασκευή 18 Φλεβάρη, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα για το ζήτημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ),....
Διαβάστε περισσότερα »
που αφορούν χιλιάδες εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους σε φορείς και οργανισμούς του δημοσίου τομέα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στην Αρχαιολογία. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Λευκάδας.

Στην συγκέντρωση των εργαζομένων παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας- Βόνιτσας. Η αντιπροσωπεία το εργατικό κέντρο μετέφερε στους συγκεντρωμένους την στήριξη και την αλληλεγγύη της διοίκησης αλλά και όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στο δίκαιο αίτημα της άμεσης ένταξης των συμβασιούχων ΙΔΟΧ του υπουργείου πολιτισμού στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας καθώς και να μην περικοπεί το επίδομα από κανέναν δικαιούχο. Η αντιπροσωπεία της Διοίκησης κατήγγειλε, επίσης, την επίθεση της αστυνομίας που είχε δεχτεί νωρίτερα η συγκέντρωση στην Αθήνα μπροστά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επισήμανε στους εργαζόμενους το γεγονός ότι οι οποίες περικοπές έχουν γίνει, όπως και αυτές που σχεδιάζονται για το μέλλον με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, είναι κομμάτι γενικότερης στρατηγικής κατεύθυνσης για να γίνει φθηνότερος και πιο ευέλικτος ο ίδιος ο εργαζόμενος.

Τέλος, κάλεσαν τους συγκεντρωμένος να παραβρεθούν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το εργατικό κέντρο Λευκάδας Βόνιτσας την Παρασκευή 25 Φλεβάρη στην πλ. Αγ. Μηνά στις 18:00, που πραγματοποιείται στα πλαίσια τις πανελλαδικής κινητοποίησης με αφορμή τα δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, διεκδικώντας την προστασία της δουλειάς, της υγείας και του εισοδήματος του λαού.

18-02-22

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ένταξη των ΙΔΟΧ του ΥΠΠΟΑ στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Καμιά περικοπή του επιδόματος για κανέναν δικαιούχο.

Το τελευταίο διάστημα βγήκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της διυπουργικής επιτροπής σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Το πόρισμα είναι προσαρμοσμένο στις αντεργατικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που θέλει τους εργαζόμενους χωρισμένους ανάλογα με τη σχέση εργασίας (μόνιμους, ΙΔΑΧ, ΙΔΟΧ), με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χωρίς διάλογο με τα σωματεία και τους επιστημονικούς φορείς που ασχολούνται με τις μελέτες επαγγελματικού κινδύνου, αυθαίρετα προσπάθησαν με κάθε τρόπο να χωρέσουν τους εργαζόμενους που θα παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα στα συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα των 175 εκ. ευρώ, δηλαδή της δοσμένης δαπάνης του 2015.

Γι’ αυτό βάζουν χαμηλή βαθμολογία σε 15.000 εργαζόμενους και τους πετάνε έξω από τους δικαιούχους του ανθυγιεινού. Στο πόρισμα εμπεριέχονται τραγικά δεδομένα, όπως : • δεν λαμβάνονται υπόψη τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες έχουν ενταχθεί χιλιάδες εργαζόμενοι στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος. • συνεχίζει να αντιμετωπίζει με διαφορετικά μέτρα και σταθμά τους εργαζόμενους στο δημόσιο με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αφήνοντάς τους εκτός των δικαιούχων. • παραμένουν εκτός ανθυγιεινού εργαζόμενοι που οι ειδικότητές τους είναι ενταγμένες στα ΒΑΕ.

Το «Σωματείο Εργαζομένων στην Αρχαιολογία» συντονίζει την δράση του με τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου για την ένταξη όλων των ΙΔΟΧ εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Συντασσόμαστε μαζί και με δεκάδες άλλα σωματεία και ομοσπονδίες που αντιδρούν στην μείωση του επιδόματος και την απένταξη 15.000 εργαζομένων από αυτό.

Για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας σ΄ αυτή την θρασύτατη κοροϊδία και εκμετάλλευση που υφιστάμεθα τόσα χρόνια, προκηρύσσουμε στάση εργασίας την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου από τις 7.00 έως τις 11.00 π.μ. σε όλα τα έργα και καλούμε τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟΑ σε κατά τόπους κινητοποιήσεις για να απαιτήσουμε:

➢ Καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.

➢ Κανένας εργαζόμενος να μην απενταχθεί. Καμιά υποβάθμιση σε κατηγορία. Καμιά μείωση μισθού.

➢ Να ενταχθούν στους δικαιούχους του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους, σύμφωνα με τα υπομνήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

2 ➢ Να αυξηθούν τα χορηγούμενα επιδόματα. Δεν δεχόμαστε οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις να μπαίνουν στη μέγγενη των δημοσιονομικών δεδομένων και της «αντοχής» της οικονομίας, που αντέχει μόνο τα κέρδη και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων.

➢ Να γίνουν προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Να γίνουν Μελέτες Επαγγελματικού Κινδύνου για κάθε θέση και χώρο εργασίας. Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους τα ΜΑΠ, που χρειάζονται. Άρτα, 13/2/2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο