Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΑΤΟΥΛΑΣ : ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ



Ο καθένας μας είναι μια προσωπικότητα ανεπανάληπτη και αυτό είναι μια αλήθεια που δεν επιδέχεται αντιρρήσεις. Είναι μια σεβαστή όσο και μεγαλόπρεπη αλήθεια, που πιστοποιεί τη μοναδικότητα του χαρακτήρα της προσωπικότητας και το ιδιαίτερο της ιδιοσυγκρασίας και ψυχοσύνθεσης του ανθρώπου.......

Βέβαια, υπάρχουν οι κληρονομικές ιδιότητες που παρουσιάζουν κάποτε και κατά κάποιο τρόπο τάσεις ταυτοσήμου ιδιοσυστασίας μεταξύ δύο ανθρώπων.

Όμως και σ’ αυτή την περίπτωση η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου διαφέρει από άλλη κατά πολύ. Διαφέρει, γιατί ο κάθε άνθρωπος αποτελείται από πνεύμα και ύλη. Και η μεν ύλη, είναι δεδομένα και καλουπωμένα συστατικά, το δε πνεύμα, ανεπανάληπτη και αξεδιάλυτη εσωτερική έννοια, θεία άυλη δύναμη. Και εδώ γεννιέται το ρώτημα: Πώς είναι δυνατόν να γνωρίσουμε τον εσωτερικό μας άνθρωπο; Μα… με την αυτογνωσία! Και λέγοντας αυτογνωσία, εννοούμε τη συστηματική προσπάθεια του ανθρώπου να γνωρίσει την αλήθεια του εαυτού του, την αλήθεια της ύπαρξής του, την αλήθεια του περιεχομένου της φύσης του.

Η αυτογνωσία είναι μια λέξη με μαγικές ικανότητες, που για να συλλάβεις τη σημασία και τη δύναμη της σε όλη της την έκταση, πρέπει να τάξεις στη ζωή σου στόχους και σκοπούς. Είναι μια λέξη που σε μαθαίνει να πεθαίνεις και να ζεις, και να κερδίσεις καταξίωση, γιατί είναι μικροπρέπεια χάριν της αστόχαστης ζωής να χάνεις κάθε σκοπό της ύπαρξής σου. Είναι η καλή φίλη που σε αναγκάζει να κοιτάξεις τον εαυτό σου κατάματα και να δώσεις το χέρι της καρδιάς στο συνάνθρωπο.

Ο κάθε άνθρωπος ενεργεί και σκέπτεται διαφορετικά. Όμως… οι αξίες της ζωής, τα ιδανικά, έχουν ένα νόημα, έχουν ένα περιεχόμενο την τελειότητα. Και υπάρχει ποιο αξιόλογο στη ζωή από την ανακάλυψη και γιατί όχι κατάκτηση της τελειότητας;

Η αυτογνωσία δίνει αξία στη ζωή, γιατί οι συνειδήσεις και οι κανόνες της ηθικής παύουν να είναι λέξεις που τεντώνουν, ανάλογα με τις θελήσεις και τα συμφέροντα των ανθρώπων. Η γνώση του εαυτού μας είναι ο κανόνας των αξιών της ζωής, είναι η ίδια η αξία της προσωπικότητάς μας. Γνωρίζω τα ελαττώματά μου τα προτερήματά μου, γνωρίζω την αξία μου τον εαυτό μου. Γνωρίζω την αξία μου στο κοινωνικό σύνολο γνωρίζω την αξία της ζωής και αυτό είναι νίκη ενάντια σε κάθε ψεύτικο και θαμπό, που λιγοστεύει την αλήθεια πως είμαστε το τελειότερο ον της δημιουργίας.

Ο μεγάλος φιλόσοφος της αρχαιότητας, ο Σωκράτης, που έδωσε νόημα και περιεχόμενο στη ζωή όσο κανένας άλλος, που προσπάθησε να ανακαλύψει την αλήθεια του εαυτού του, έλεγε χωρίς περιστροφές: «Ένα γνωρίζω, ότι δεν γνωρίζω τίποτε». Και είχε δίκιο, γιατί προσπαθούσε, προσπαθούσε να μάθει την πραγματική αλήθεια του εαυτού του. Και νίκησε! Κέρδισε την αθανασία!

Δεν υπάρχει, στ’ αλήθεια, ωραιότερο πράγμα από του να αφοσιωθεί κάποιος τέλεια, σταθερά και απαρέγκλιτο προς ένα σκοπό τον οποίον να καταυγάζουν ελατήρια ευγενικά. Τον σκοπό της αυτογνωσίας!

Ένας άνθρωπος ποτέ δεν θα διακριθεί στον κοινωνικό στίβο, όταν δεν γνωρίσει την πραγματική αξία του εαυτού του.

Και μιλάμε για ανθρώπους που θέλουν να φέρνουν περήφανα την τιμητική προσωνυμία ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Μια κοινωνία, ένα Έθνος, θα ζήσουν αρμονικά και θα ξεπληρώσουν το χρέος τους, όταν τα μέλη τους γνωρίσουν την αξία του εαυτού τους.

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο