Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ : ΤΑ ΚΑΛΩΣ ΚΑΙ ΤΑ .....ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ Σχολιάζει, χωρίς φόβο, αλλά με ‘’πάθος’’ την Επικαιρότητα 16-2-2022


Δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στέγης-κατά προτεραιότητα- θα έχουν οι αγροτικές επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, σύμφωνα με ρύθμιση του ΥΠΕΝ που στόχο έχει να δώσει μόνιμη λύση στο ενεργειακό κόστος αγροτών και κτηνοτρόφων.
     
................


 Tο ΥΠΕΝ, όπως ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας- μιλώντας  την περασμένη Τρίτη (15/02/22)  σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ- προωθεί την λύση της αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό, το λεγόμενο net metering, προκειμένου οι αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας να «απαλλαγούν» από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Σε αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένο τον κορεσμό του δικτύου σε μια σειρά περιοχές της χώρας, το Υπουργείο έχει δώσει εντολή και οδηγία στον ΔΕΔΔΗΕ να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα υποβάλλονται αιτήσεις για συγκεκριμένο, ξεχωριστό ηλεκτρικό «χώρο» για τους επιλέξιμους επενδυτές, δηλαδή, αγρότες, κτηνοτρόφους, νοικοκυριά και βιοτεχνίες.

Tο επόμενο διάστημα ο ΔΕΔΔΗΕ θα υλοποιήσει μελέτη για να βρεθεί και να δεσμευθεί χώρος στο δίκτυο διανομής.

 «Παράγουμε από ήλιο και άνεμο πολύ φθηνότερα από ότι η υπόλοιπη Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Αναμφισβήτα, θετική εξέλιξη, η οποία , θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό  , καθότι οι τιμές του ηλεκτικού ρεύματος μόνο ανοδικά θα κινούνται, στο εξής. Το όφελος πολλαπλό για αγρότες, κτηνοτρόφους και μικροεπιχειρηματίες, αλλά και για την εθνική οικονομία, αφού θα μειωθεί σημαντικά η εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, από άλλες χώρες. Μάλιστα, υπό ορισμένους όρους  οι αυτοπαραγωγοί , θα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν στον ΔΕΔΔΗΕ το περισσεύον ρεύμα, εισπράττοντας έως και 1500 ευρώ ετησίως.

Αν μάλιστα,  το net metering  συνδυασθεί με το πρόγρμαμα  ‘’εξοικονομώ κατ οίκον’’, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 15 Μαρτίου, τότε το όφελος για τους  ενδιαφερόμενους θα είναι μεγαλύτερο και η απόσβεση της εγκατάστασης, θα γίνει, το πολύ, σε ένα έως δύο χρόνια.

v      Δεν μπορώ να μη θυμίσω τα όσα σχετικά  έγραφα στις 7 Φεβρουαρίου  σε άρθρο με τον τίτλο ‘’ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ’’ .

Έγραφα , μεταξύ άλλων :

‘’Θα μπορούσε για παράδειγμα η κυβέρνηση να εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα, από τα πολλά κοινοτικά και να αντλήσει πόρους, ή να εξοικονομήσει πόρους από τον  προϋπολογισμό, προκειμένου να επιτύχει την επιδότηση για αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τους αγρότες. Με πολύ μικρό κόστος, οι αγρότες θα μπορούσαν, είτε είναι κοντά , είτε απομακρυσμένοι από ηλεκτρικό δίκτυο,   να παράγουν το ρεύμα , που χρειάζονται  όχι μόνο  στις εγκαταστάσεις τους αλλά και  στην οικιακή τους κατανάλωση (net metering).’’

Αυτά.... με αγάπη για όσους  κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να απαξιώνουν τόσο εμέ, όσο και  τις θέσεις που προβάλλω, μέσα από την αρθογραφία μου. Τους διαβεβαιώ ότι θα έλθουν και άλλες περιπτώσεις, που θα τους αναγκάσουν να βάλουν την ουρά στα σκέλη και να αυτογελοιοποιηθούν. Τα καλύτερα έρχονται....Τους συνιστώ δε, ψυχραιμία, γιατί οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ακόμα μακρυά. Κρατήστε τη λάσπη, γιατί θα την εξαντλήσετε, και όταν θα την χρειασθείτε, δεν θα την βρείτε, γιατί θα την έχετε σπαταλήσει.....

v      Πληροφορούμαι ότι σύντομα η κυβέρνηση θα θέσει σε διαβούλεσυη - το αργότερο μέσα στο Μάρτιο- σχέδιο Νόμου για τη βελτίωση και αλλαγή του καθεστώτος  χορήγησης  αδειών και λειτουργίας , γενικά, του συτσήματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Είναι κάτι, που χρειάζεται, επειγόντως να γίνει, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι όροι του παιχνιδιού και να αποφεχθούν τα τόσα προβλήματα, που δημιουργούνται από την πολυνομία και τις ασάφειές της. Κυρίως, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα της χωροθέτησης των πάρκων , είτε ανεμογεννητριών, είτε Φ/Β  και να τεθούν  όρια στη δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ.

Και φυσικά, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν και ανταποδοτικά τέλη για τις Κοινότητες  και τους Δήμους , που θα επιβαρυνθούν από την εγκατάσταση των εν λόγω πάρκων.

v       Άλλη μια εταιρεία  ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει Φ/Β  πάρκο στο Ξηρόμερο και συγκεκριμένα σε περιοχές που περικλείονται μεταξύ των Κοινοτήτων Μαχαιρά, Μπαμπίνης, Φυτειών.

Οι τοπικές κοινωνίες , μέσω των ΤΣ, θα πρέπει να  τοποθετηθούν για την αποδοχή, ή όχι του εν λόγω έργου  μέσα στο Μάρτιο. Πρόκειται για έργο παραγωγής 100 mw, που θα απαιτήσει περί τα 7.300 στρέμματα, κάποια εκ των οποίων ανήκουν σε ιδιώτες ενώ τα περισσότερα είναι Δημοτική, ή Κρατική ιδιοκτησία. Πολλά από τα στρέμματα αυτά είναι χαρακτηρισμένα, ως δασικές εκτάσεις και κάποια άλλα ως χορτολιβαδικές.

Η ενδιαφερόμενη Εταιρεία  είναι η ‘’ETERNITY ENERGY ΙΚΕ’’, με έδρα την Καστοριά.

v      Με πολύ ενδιαφέρον αναμένεται ο προϋπολογισμός του Δήμου  Ξηρομέρου για το 2022. Φοβάμαι ότι θα είναι ο χειρότερος προϋπολογισμός από της συστάσεως του Δήμου. Κάποιοι, άρχισαν να διατυπώνουν φόβους ότι ο Δήμος ‘’θα πέσει στα βράχια....’’

v     Μέσα σε αυτό, το γενικότερο,  οικονομικό κλίμα και με δεδομένη την οικονομική στενότητα του Δήμου, θέλω να πιστεύω ότι η διάθεση των κονδυλίων θα πρέπει να γίνεται με φειδώ  και με απόλυτη τεκμηρίωση της ανάγκης για κάποιο έργο, όποιο και αν είναι αυτό. Η ιεράρχηση των έργων είναι τώρα περισσότερο επιτακτική από κάθε άλλη φορά. Το λέω αυτό, γιατί η Δημοτική Αρχή φέρεται αποφασισμένη να δημιουργήσει χώρους φιλοξενίας αδέσποτων ζώων. Και μπορεί η ίδρυση των εγκαταστάσεων να είναι απολύτως επιδοτούμενη, δεν είναι όμως το λειτουργικό  κόστος και το κόστος συντήρησης. Το οποίο, σημειωτέον, δεν είναι ευκαταφρόνητο, αν ληφθεί υπόψιν ότι απαιτείται προσωπικό, έξοδα διατροφής και περίθαλψης των ζώων αλλά και ειδικό όχημα. Είναι σε θέση ο Δήμος να αντέξει το κόστος αυτό ; Ή, η μονάδα εγκατάστασης των συμπαθών τετράποδων φίλων μας, θα γίνει  τόπος μαρτυρίου , ή και το νεκροταφείο τους ; Ας τα σκεφθού όλα αυτά οι ιθύνοτες και ας αφήσουν το εγχείρημα για , οικονομικά, καλύτερες εποχές.