Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Εκτροπή του Αχελώου: Βήμα πίσω (;) από Μητσοτάκη


Κ. Μητσοτάκης: Σπαταλήσαμε πολύ νερό με την ελπίδα ενός έργου τεχνικά και συνταγματικά εξαιρετικά δύσκολου....

Στις προηγούμενες παρουσίες του στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε τη συζήτηση για την εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία, εκεί που το θέμα έμοιαζε να είχε “κλείσει” μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και την έγκριση των Σχεδίων Διαχείρισης των Υδάτων επί της προηγούμενης διακυβέρνησης.

Αυτή τη φορά όμως ο Κ. Μητσοτάκης φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω χαρακτηρίζοντας την εκτροπή του Αχελώου «έργο τεχνικά και συνταγματικά εξαιρετικά δύσκολο».

Βεβαίως ο Πρωθυπουργός δεν τάχθηκε σε καμία περίπτωση κατά της εκτροπής, κάθε άλλο… Χρησιμοποιώντας όμως φράσεις όπως «να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το νερό το οποίο έχουμε» ή η αναφορά του στο «αν έχουμε τη δυνατότητα νομικά να απεμπλέξουμε το έργο» μοιάζουν με ένα βήμα πίσω από τον Πρωθυπουργό και φάνηκε ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη ώστε να υπάρξει μια χειροπιαστή πράξη για την επανεκκίνηση του φαραωνικού project.

Πάντως ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πιο σίγουρος και όχι τόσο διστακτικός για το φράγμα της Μεσοχώρας ως υδροηλεκτρικό έργο, που όπως είπε πρέπει να λειτουργήσει.

Συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση εφημερίδας της Λάρισας ανέφερε τα εξής: «Η διαχείριση των υδάτων στον Θεσσαλικό κάμπο είναι μία πολύ πονεμένη ιστορία.

Νομίζω ότι με την ελπίδα ενός έργου τεχνικά και συνταγματικά εξαιρετικά δύσκολου, της μερικής εκτροπής, δηλαδή της μεταφοράς νερού από τη Δυτική στην Ανατολική Ελλάδα σπαταλήσαμε πολύ νερό. Και σήμερα ακόμη έχουμε τεράστιες απώλειες στα δίκτυα και οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν πρώτα από όλα σε αυτή την κατεύθυνση. Να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το νερό το οποίο έχουμε.

Να δούμε αν έχουμε τη δυνατότητα νομικά να απεμπλέξουμε το έργο αυτό που πιστεύω ότι έχει χρησιμότητα επί της αρχής και σίγουρα τμήματα όπως το φράγμα της Μεσοχώρας, ως υδροηλεκτρικό έργο πρέπει να λειτουργήσει, αφού έχουμε δαπανήσει πάνω από 500 εκ. € και χρειαζόμαστε παραπάνω ηλεκτρική ενέργεια. Θυμίζω ότι και τα νερά είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας».

Πάντως η αναφορά αυτή του Κ. Μητσοτάκη σχολιάστηκε αρνητικά από μεγάλη μερίδα του Τύπου στη Θεσσαλία… Τίτλοι όπως «Ο Μητσοτάκης βάζει στο ράφι την εκτροπή» ή «Τίτλοι τέλους στην εκτροπή από Μητσοτάκη» δείχνουν πως στη Θεσσαλία οι πρωθυπουργικές αναφορές μόνο καλά δεν ακούστηκαν…

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

5 σχόλια:

  1. Η εκτροπή του Αχελώου θα δημιουργει πολλά συμφέροντα. Κατασκευαστικά, πωλήσεις υδάτων σε αγρότες και κυρίως το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ. Ο Μητσοτάκης συναλλάσσεται με τους ΑΠΕ. Αυτοί τον ελέγχουν, αυτοί του ορίζουν πολιτικές. Άρα επειδή το φράγμα θα μειώσει τα κέρδη των ΑΠΕ κάνει πίσω. Ούτε λογική ούτε επανεξέταση.
    Σκέτη υποτέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ερχεται σιγά-σιγά Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τόσες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να δώσουν λύση στο καίριο αυτό ζήτημα.Αναξιοι, άχρηστοι υπολογίζουν μόνο το πολιτικό κόστος..... Έτσι ο υδάτινος θησαυρούς καταλήγει στα ψάρια του Ιονίου, που μάλλον κακό τους κάνει.... Ανεπαρκείς μελέτες και κάποιοι άσχετοι οικολόγοι της κακιάς ώρας με τις παρεμβάσεις τους καταστρέφουν ένα καταπληκτικό έργο, στερώντας από τον τόπο τρόφιμα και προϊόντα, ηλεκτρική ενέργεια απολύτως φιλική με το περιβάλλον και τη δημιουργία καταπληκτικών υδροβιότοπων με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για φυτά και ζώα της ευρύτερης περιοχής της τεχνικής λίμνης.Δηλαδη, είναι περιβαλλοντικά επιβλαβής η τεχνική λίμνη Κρεμαστών, Καστρακίου, Πλαστήρα κλπ.;Το θέμα είναι απλό.ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ του νερού του Αχελώου.Αν αυτό επιτευχθεί και ο Θεσσαλικός κάμπος θα ζήσει και το περιβάλλον θα προστατευθεί ....και τα ψάρια του Ιονίου θα απολαμβάνουν το γλυκό νερό του Αχελώου και σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος θα εξασφαλιστούν με τον πιο οικολογικό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εύγε σε αυτό το σχολιο.

      Διαγραφή
    2. Η λύση είναι μία και απλή. Πολλά μικρά φράγματα στα ποτάμια. Το να φτιάχνεις τεράστια φράγματα για να ρίχνεις νερό στην κοίτη του Πηνειού, είναι ανέκδοτο.

      Η Θεσσαλία έχει πολλά ποτάμια και μπορούν με μικρά φράγματα να λυθεί το πρόβλημα οικολογικά και φθηνά. Άλλωστε η λίμνη Πλαστήρα στην Θεσσαλία είναι.

      Διαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο