Αδυνατεί το Αγρίνιο να ακολουθήσει το ρυθμό αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας των παραλιακών περιοχών λόγω έλλειψης τουρισμού
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο «χειμερίας νάρκης» για τον κλάδο της οικοδομής εξαιτίας της δεκαετούς ύφεσης, τα τελευταία χρόνια και παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας παρατηρείται σημαντική αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα. Στην Αιτωλοακαρνανία, η αλλαγή σκηνικού για τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα αφορά τις παραθαλάσσιες περιοχές του νομού, ενώ ο ρυθμός ανάκαμψης στην πόλη του Αγρινίου είναι σαφώς βραδύτερος.
Ο Λίνος Μπλέτσας
Το ποσοστό αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας στην Αιτωλοακαρνανία είναι λίγο κατώτερο, αν όχι ανάλογο, με το πανελλήνιο ποσοστό, διαπιστώνει μιλώντας στη «Συνείδηση» ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του περιφερειακού τμήματος Αιτωλοακαρνανίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) Λίνος Μπλέτσας. Σημειώνεται ότι κατά τη χρονική περίοδο Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 18,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν, κατά 22,1% στην επιφάνεια των οικοδομών και κατά 16,5% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουνίου 2019 – Μαΐου 2020.
Στην επανεκκίνηση, έστω και από εξαιρετικά χαμηλή βάση δεδομένης της τεράστιας ζημιάς που έχει υποστεί ο κλάδος, οδήγησαν, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες, η σχετική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αναπτυξιακά προγράμματα, και ορισμένες αλλαγές οι οποίες σχετίζονται με τη φορολογία ακινήτων, όπως αναφέρει κ. Μπλέτσας.
Όσον αφορά την Αιτωλοακαρνανία, στις παραθαλάσσιες περιοχές όπως η Πάλαιρος, ο Μύτικας και η Ναύπακτος, το ενδιαφέρον για έκδοση νέων οικοδομικών αδειών είναι έντονο. Εκεί κατασκευάζονται ξενοδοχειακές μονάδες, συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων αλλά και εξοχικές κατοικίες.
Ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ, διαπιστώνει ότι αρκετοί είναι οι επενδυτές, αλλά και οι ιδιώτες που επιλέγουν τα παράλια του νομού, οι μεν για τουριστική εκμετάλλευση, οι δε για την κατασκευή εξοχικού. Το ενδιαφέρον για ανέγερση μόνιμης κατοικίας είναι περιορισμένο.
Ο εκπρόσωπος των μηχανικών προσθέτει ακόμα ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων του από την Αιτωλοακαρνανία αναλαμβάνει έργα και στο νησί της Λευκάδας που βρίσκεται σε τροχιά διαρκούς τουριστικής ανάπτυξης.
Τι συμβαίνει στο Αγρίνιο: Επικρατούν τα βιομηχανικά κτίρια
Την ίδια ώρα, στο Αγρίνιο ο ρυθμός της οικοδομικής δραστηριότητας εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά το 10% εκείνου προ κρίσης, καθώς κατασκευάζονται ορισμένες μονοκατοικίες και ελάχιστες πολυκατοικίες. Όπως εξηγεί ο κ. Μπλέτσας, «το μέσο νοικοκυριό στο Αγρίνιο δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στην ανέγερση μιας κατοικίας ή την αγορά ενός διαμερίσματος αλλά ούτε και στη λήψη ενός δανείου».
Προέβλεψε, ωστόσο, ότι σταδιακά με την αύξηση του μέσου εισοδήματος η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο. Αντιθέτως, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ, έντονη κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον τομέα των ανακαινίσεων και της ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, τόσο μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ» όσο και με ίδια κεφάλαια.
Εξάλλου, στην πόλη του Αγρινίου και την ευρύτερη περιοχή, παρά την πολύχρονη κρίση, η δημιουργία μεταλλικών, κυρίως βιομηχανικών κτηρίων, παρουσιάζει μια σταθερή πορεία. Ανάμεσα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες για τις οποίες επιλέγονται οι συγκεκριμένες κατασκευές συγκαταλέγονται αυτές που αφορούν: παραγωγή και επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, logistics, αποθήκες, κ.ά.
Ελλείψεις σε μηχανικούς και συνεργεία
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η νέα τροχιά στην οποία εισέρχεται η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκει την Αιτωλοακαρνανία χωρίς τον απαιτούμενο αριθμό μηχανικών, αλλά και συνεργείων. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνει ο πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ που σημειώνει ότι «οι μηχανικοί αλλά και οι εργατοτεχνίτες που υπάρχουν στο Νομό δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση παρατηρείται».
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, στο πλαίσιο του περιβόητου «braindrain» ως συνέπεια της δεινής κατάστασης στον τομέα των κατασκευών, πολλοί μηχανικοί έφυγαν για χώρες της Ευρώπης και αλλού, προκειμένου να εργαστούν. Επίσης, λόγω της ύφεσης στον κατασκευαστικό κλάδο, μειώθηκε και το εργατικό δυναμικό από την Αλβανία και άλλες χώρες των Βαλκανίων, καθώς λόγω της αναδουλειάς πολλοί επέστρεψαν στις χώρες τους και δεν επανέκαμψαν.
Παράλληλα, μια ακόμα συνέπεια της παρατεταμένης ύφεσης στην οικοδομική δραστηριότητα, όπως αναφέρει ο κ. Μπλέτσας, είναι ότι οι μηχανικοί που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους εδώ και περίπου μια δεκαετία, ουσιαστικά δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία, δεδομένου ότι δεν υλοποιούνταν πολλά τεχνικά έργα.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, επεσήμανε την ανάγκη να επιτευχθεί το «braingain», να επανέλθουν δηλαδή οι μηχανικοί από το εξωτερικό ώστε ανάμεσα στα άλλα, να υπάρξουν επωφελείς για τα μέλη του κλάδου συνεργασίες.
Πάντως, εκτίμησε με βεβαιότητα ότι με την ανάπτυξη που θα υπάρξει, ένας μηχανικός που έχει τελειώσει το Πολυτεχνείο δεν θα δυσκολευτεί και δεν θα αργήσει να μπει στο κλίμα. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι μέχρι να ανέβει το επίπεδο της εμπειρίας όλων των μηχανικών, για κάποιο διάστημα, ενδεχομένως να παρατηρηθούν ελλείψεις και δυσκινησίες.
Φόνη Γερμενή – Εφημερίδα “Συνείδηση”
το μέλλον είναι τα παράλια ,τα ορεινά χωριά δυστυχώς θα σβήσουν. Οι περιοχές με παραλίες θα αναπτυχθούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε μας κανένας μας δεν μπορεί να ξερει το μέλλον ενός τόπου.
ΔιαγραφήΌμως εχουμε ελάχιστο χρέος ως πολίτες ή πολιτικοί ενος τοπου να πράξουμε και να πράττουμε το σωστό και λογικό και οτι συμβεί στο μέλλον.
Κράταμε δηλαδή τα παράλια μερη μας καθαρά με ισόρροπη και πολύπλευρες δυνστότητες ή πιθανότητες οικονομικής αναπτυξης κσι εαν γινει αυτό θα υποβοηθάει και θα επηρεάζει θετικά και την σταδιακή ανάπτυξη και στα ορεινά μας μέρη και χωριά μας.
απλός υποστηρικτής της δημοτικής συλλογικότητας
του δήμου Ξηρομέρου:《Συμπολιτεία Ξηρομεριτών》
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ 12.03 μμ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΕΓΩ ΛΕΩ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ,ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΥΣ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΡΑΠΑΖΕΣ ΤΑΧΗΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ Δ.Υ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΛΗΝΤΧΤΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή