Τεχνικός Σύμβουλος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε την εγκαταλελειμμένη λιμνοδεξαμενή Καρυάς, προκειμένου να εκτιμήσει την σημερινή της κατάσταση, να αξιολογήσει τις ζημιές και να διαπιστώσει ποιες επισκευές χρειάζονται για πιθανή λειτουργία της...... Η επίσκεψη ήρθε σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε για το θέμα των λιμνοδεξαμενών με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς και σχετικού αιτήματός του προς τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα σε τεχνική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουλίου 2021.
Ο τεχνικός σύμβουλος, συνοδεία του Βουλευτή, του Αντιδημάρχου κ. Νικόλαου Βικέντιου, του Προέδρου της Κοινότητας Καρυάς, κ. Σπύρου Κατωπόδη, και του τέως Προέδρου Κοινότητας Καρυάς και Αντιδημάρχου, κ. Στάθη Βλάχου, διαπίστωσε ότι η μεμβράνη της λιμνοδεξαμενής έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μπορεί με μια συντήρηση να λειτουργήσει, υπάρχει αρδευτικό δίκτυο, ενώ επίσης απαραίτητη θα είναι και η αποστράγγιση των υδάτων.
Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Η λιμνοδεξαμενή της Καρυάς είναι μια ανοιχτή πληγή για την ύπαιθρο της Λευκάδας. Είναι ένα έργο που λιμνάζει από τη δεκαετία του 1990 για το οποίο, αν και δαπανήθηκαν τότε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δραχμές, δυστυχώς ποτέ δεν λειτούργησε, ποτέ δεν μπήκε στην υπηρεσία των αγροτών της περιοχής της Καρυάς.
Προοριζόταν να αρδεύσει 1.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών – ωστόσο έμεινε ημιτελής. Θεώρησα χρέος μου να διερευνήσω την πιθανότητα επισκευής και λειτουργίας της, γι’ αυτό και ανακίνησα το θέμα στις συναντήσεις μου με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα έγινε πράξη η δέσμευση που απέσπασα από την ηγεσία του Υπουργείου για αποστολή τεχνικού συμβούλου, που θα έκανε αυτοψία στις εγκαταστάσεις για να αξιολογήσει αν και πώς μπορεί να ξαναγίνει λειτουργικό το έργο.
Έχουμε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, η οποία θα καταγραφεί το προσεχές διάστημα αναλυτικά σε σχετική τεχνική έκθεση που θα καταθέσει στο Υπουργείο ο τεχνικός σύμβουλος. Το αν θα προχωρήσουμε στην ανάληψη του κόστους αυτού εξαρτάται από το αν καλλιεργείται ο κάμπος της Καρυάς. Τη δεκαετία του ’90 υπήρχαν ακόμα παραγωγοί, αν και οι κλήροι ήταν διασπασμένοι και ήταν γενική παραδοχή ότι για να αποδώσει σωστά η άρδευση θα έπρεπε να γίνει αναδασμός.
Δυστυχώς οι αγρότες στη Λευκάδα όλο και λιγοστεύουν – οπότε θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση κόστους-οφέλους και να δούμε αν πλέον πράγματι το έργο είναι απαραίτητο. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η Λευκάδα πρέπει να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να φροντίσει να αναζωογονήσει την αγροτική της παραγωγή. Δεν γίνεται ολόκληρο το νησί να εξαρτάται αποκλειστικά σχεδόν από τον τουρισμό, είδαμε άλλωστε με την πανδημία τα ολέθρια αποτελέσματα μιας τέτοιας επιλογής.
Με ένα συγκριτικά μικρό κόστος μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ένα έργο που έχει κοστίσει εκατομμύρια. Θεωρώ ότι η ύπαρξη της λιμνοδεξαμενής και αρδευτικού δικτύου στην Καρυά, σε συνδυασμό και με τα προγράμματα που προωθεί η Κυβέρνηση για τους νέους αγρότες, μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας, γι’ αυτό άλλωστε ανέλαβα και αυτήν την πρωτοβουλία και ανακίνησα το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, κάνουμε μια νέα αρχή, και θα είμαι σε επαφή με το Υπουργείο και τοπικούς φορείς, ώστε να δούμε αν και πώς θα συνεχίσουμε.»
Ας κοιτάξει και το νοσοκομείο που δεν είναι ικανό ούτε για πρώτες βοήθειες να παράσχει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή