Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

20 νέα στρέμματα ιχθυοκαλλιέργειας στην παραλιακή διαδρομή Αστακού - Μύτικας. Αναμένονται στο πολύ άμεσο μέλλον, δεκάδες νέα στρέμματα σε περιοχές εντός ορίων Αστακού, Αρχοντοχωρίου, Κανδήλας και Μύτικα.


Τον Φεβρουάριο του 2019 σας ενημερώσαμε για την ίδρυση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, η οποία έλαβε χώρα χωρίς την ενημέρωση και την γνωμοδότηση των συλλογικών οργάνων του Δήμου Ξηρομέρου.......

Σε αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση για το μέλλον του τόπου, δυστυχώς το 2018-2019 δεν έγινε καμία διαβούλευση στις τοπικές κοινωνίες και δεν γνωμοδότησαν ως όφειλαν, για κομμάτια της ΠΟΑΥ που αφορούν τα όρια τους οι:
Η Δ.Κ. Αστακού.
Η Τ.Κ. Αρχοντοχωρίου.
Η Τ.Κ. Κανδήλας.
Η Τ.Κ. Μύτικα.
Επίσης δεν γνωμοδότησε η Επιτροπή ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξηρομέρου.
Δεν γνωμοδότησε τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου.
Έτσι η μη διαβούλευση των τοπικών κοινωνιών και η μη γνωμοδότηση των συλλογικών οργάνων του Δήμου Ξηρομέρου, επέχει θέση θετικής γνώμης.
Το τι σημαίνει για την περιοχή μας η ίδρυση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, σας το είπαμε με συγκεκριμένα στοιχεία τον Μάρτιο του 2019 (δείτε εδώ), μιας και ζητήσαμε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και λάβαμε όλο τον φάκελο της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, σίγουρα έλαβε και αυτή αυτό τον φάκελο, πολύ πριν τον Φεβρουάριο το 2019. Ερώτημα:
Γιατί δεν τον έφερε στα συλλογικά όργανα του Δήμου για γνωμοδότηση ως όφειλε;
Σήμερα με βάση το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών της Κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου (ΚΥΑ 31722/04-11-2011 - ΦΕΚ 2505/Β/2011, που πέρασε βράδυ από την Βουλή, μια ημέρα πριν παραιτηθεί η Κυβέρνηση Παπανδρέου και έχουμε την Κυβέρνηση Παπαδήμου) και την θεσμοθετημένη ΠΟΑΥ στην περιοχή μας, νέες μονάδες και επεκτάσεις λαμβάνουν χώρα συνεχώς, που πολύ σύντομα θα οδηγήσουν σε πολλαπλάσια θαλάσσια στρέμματα στην περιοχή μας για μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών.
Οι Κυβερνήσεις συνεργασίας Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ (λίγο χρονικό διάστημα), μετά το 2011, δεν έκαναν καμία παρέμβαση για αναθεώρηση του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση των ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΑΝ.ΕΛ, που είχε ταχθεί σαφώς και ρητώς κατά του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών και είχε υποσχεθεί προεκλογικά (2015) στην Πανελλήνια Επιτροπή που είχε συσταθεί, ότι θα το αναθεωρήσει όταν γίνει Κυβέρνηση, απλά δεν τήρησε την υπόσχεση της, εξαπατώντας τους φορείς που συμμετείχαν στην Πανελλήνια Επιτροπή.
Οι ξένοι επενδυτές που έχουν εμπλακεί στον τομέα αυτό, εξαγοράζοντας τις μεγάλες εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών, που χρεοκόπησαν και περιήλθαν προσωρινά στις πιστώτριες τράπεζες, έχουν στα χέρια τους το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών με την ζώνη Α3, την μεγαλύτερη στην Ελλάδα εδώ στην περιοχή μας, έχουν την πρόσφατη ίδρυση της ΠΟΑΥ, έχουν τις γενναίες επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απρόσκοπτα προχωρούν και ιδρύουν νέες μονάδες και νέες επεκτάσεις εκεί που προβλέπονται και δυστυχώς στην περιοχή μας προβλέπονται παντού και όταν λέμε παντού, εννοούμε παντού, γιατί αυτό λέει το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών και το κυριότερο η πρόσφατη ίδρυση ΠΟΑΥ.
Με βάση όλα τα παραπάνω, έχουμε μετεγκατάσταση μονάδας υφιστάμενου πάρκου εκτροφής, θαλάσσιας έκτασης 10 στρεμμάτων, από την θέση Νήσος Πεταλάς Εχινάδων Νήσων στη θέση «Βουργαρέλλα» Δήμου Ξηρομέρου, Ν. Αιτ/νίας, και επέκταση αυτού κατά 10 στρέμματα με παράλληλο εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, για τη δημιουργία πλωτής μονάδας πάχυνσης θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων, ετήσιας δυναμικότητας 187,5 τόνων, με φορέα υλοποίησης την «ΣΑΩ Α.Β.Ε.Ε.».
Μετά την ίδρυση της ΠΟΑΥ, δεν απαιτείται γνωμοδότηση συλλογικών οργάνων του Δήμου, αλλά οι άδειες δίνονται κατευθείαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου  ή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Δείτε εδώ το επίσημο έγγραφο.
mytikaspress.

22 σχόλια:

  1. οποια πέτρα και να σηκώσεις το γαλουνη βρισκεις
    γιατι γαλουνη δημαρχαρα ξεχαστηκε να γνωμοδοτησει η ποιότητα ζωης του δημου για τα ψαρια και η ποιοτητσ ζωης του δημου για τα βιορευστά φυτειων και η ποιοτητα ζωης του δημου για την βιομαζα Χρυσοβιτσας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ξερει καλα ο Γαλουνης αυτα γιατι τα ειχε εφαρμοσει και οταν ηταν προεδρος στο Αρχοντοχωρι...... μεγαλη εμπηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η θάλασσα του Αρχοντοχωρίου ανήκει στους Άρχοντες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια καθαρή θάλασαα εχουνε για κανενα μπανιο το καλοκαίρι
    να τη "μαγαρίσουμε" κι αυτή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Γαλουνης και για αυτά κρίθηκε Τώρα τι κάνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΑΛΥΖΙΑ ΜΕΡΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ. Ο ΣΟΥΛΑΣ, Ο ΠΟΛΥΖΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια ειναι η λύση
      Να συνεργαστουν οι κ.κ. Σούλας και Γαλούνης
      Και πανε Αθηνα στα υπουργεία

      Διαγραφή
    2. ο κ. Βασιλης Σουλας δέν είναι και δέν ήταν αρμόδιος
      αλλα εκείνος ο Βασίλης Μουρκούσης που ήταν τότε και δέν έβγανε φωνή και μιλιά.που ήταν ? σε καραντίνα ήταν ?

      Διαγραφή
  7. Προεκλογικά η παράταξη του Κ Στάικου είχε δημοσιέυσει ακριβώς αυτά τα στοιχεία για τις αδειοδοτήσεις στο παραλιακό μέτωπο Αστακού- Μύτικα.Και ζήτησε απο τις άλλες παρατάξεις να τοποθετηθούν προεκλογικά για το τι θα κάνουν αν εκλεγούν και να καταδικάσουν αυτη την απόφαση.Δεν τοποθετήθηκε όμως καμμιά απο τις δύο παρατάξεις.Ο Κ Γαλούνης γιατί είχε ευθύνες γι αυτή την απόφαση ο Κ Τριανταφυλλάκης γιατι δεν ήθελε να δυσαρεστήσει υποψήφιους του συνδυασμού του και υποστηρικτές του,που είναι υπέρ σε μια τέτοια επενδυση.Αν πραγματικά είναι κατά να πάρει θέση ΤΩΡΑ ,και να κάνει συγκεκριμένες ενέργειες.Το τι έκανε ο Γαλούνης το ξέρει ο κόσμος ,τώρα κυβερνάτε εσείς και θέλουμε να ακούσουμε τις θέσεις σας στο συμβούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας έχουμε βαρεθεί.Κουράσατε.Πισω στη σπηλιά σας πάλι.

      Διαγραφή
  8. αυτο που πρέπει να γίνει τώρα,
    είναι να συντονιστούν καλύτερα οι φορείς
    κσι συνεχιστεί η κοινή προσπάθεια.
    Να μην εγκαταληφθεί στην τύχη το θέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ. ΚΑΙ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το Γαλουνη για ολα αυτα ο λαος τον εστηλε σπητι του,ΕΣΕΙΣ κ.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΑΚΗ τη θα κανετε τωρα?????Εσεις κ.Σουλα,Πουρναρα,Βασιλη Πολυζο και λοιποι αξιωματουχοι, πως σκεφτεστε να το αντιμετωπισετε τωρα?????? φανταζομαι οχι δια της σιωπης!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αναπτυξη Τριανταφυλλακη .Σας περιμενουμε στις καθαρες παραλιες δεν προλαβαν να εκλεγουν και να τα αποτελεσματα απο την πολυ δουλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα ότι να ναι είστε 10:35.Οταν μπαίνουν υπογραφές δεν αλλάζουν τα πράγματα όποτε πηγαίντε κάτω από το σπίτι του σχωρεμενου.
      Επιστροφή στα θρανία θα έλεγα καλύτερα να σας προτρέψει ο Τριανταφυλλακης διαφορετικά ανάπτυξη γιοκ.Καληνύχτα σας

      Διαγραφή
  12. Εδω οφειλουν να παρουν θεση οι αμισθοι πανεπηστημονες.
    Αυτος με την ενεργεια τι λεει γιατ δε παει στο βοριδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτοι όλοι τους είναι θεωρητικοί κσι φιλόσοφοι.

      Διαγραφή
  13. Fonakste twra koutoponira probata alla otan tha ksekinish Auto sta 4 tha Eiste k tha parakalate gia douleia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απαντήσεις
    1. ψυχραιμια χρειαζεται σε αυτες τις περιπτωσεις
      και κανενας δεν παει χαμενος απο δουλειες
      το πολύ-πολυ να στραφουμε στην αναπτυξη
      της μελισοκοκομιας και της κτηνοτροφιας
      και στην παραγωγη γεωργικων ειδών και προιοντων.
      στο τουρισμο θα παραμεινουμε μια ζωή.

      Διαγραφή

  15. Η Συμπολιτεία που ήταν τον Φεβρουάριο του 2019; Των καπετανέων της Συμπολιτείας που κατέλαβαν αξιώματα που τρέχει ο λογιμός τους; Ο ευαίσθητος περί τα περιβαλλοντικά κος Σαμαλέκος και όψιμος οικολόγος που ήταν τόσο καιρό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ήρθε η ανάπτυξη.... Όχι τουρίστας δε πρόκειται να πατήσει εκεί.. Ούτε μαύρη γάτα... Και μετά φωνάζουν ότι ο τόπος είναι παραμελημενος.... Ε ρε χάλια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο