Συνεχίζοντας την παράδοση στα Παλιάμπελα (Ακτίου Βόνιτσας), αμέσως μετά τον τρύγο, ξεκινά το πάτημα των σταφυλιών και η μετατροπή τους σε μούστο και στη συνέχεια σε κρασί, όπως τα κληρονόμησαν από τους παλαιότερους.
Το πατητήρι είναι ένα μεγάλο ξύλινο δοχείο, χειροκίνητο, ρίχνουν μέσα τα σταφύλια και μετά συμπιέζουν τα τσαμπιά, κι αμέσως το υλικό ξεχειλίζει από τα ανοίγματα ανάμεσα στα ξύλα και έχει ένα άνοιγμα στο μπροστινό μέρος σαν μικρή κάνουλα απ' όπου τρέχει άφθονος ο χυμός των πατημένων σταφυλιών, ο γνωστός μούστος.
Όταν γεμίσει το δοχείο παίρνουν το μούστο, τον οποίον αδειάζουνν στα καλοπλυμένα βαρέλια που έχουν στο σπίτι, για να βράσει και να φτάσει να γίνει το γλυκό σπιτίσιο κρασί.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ......
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο