Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Oμιλία στο μνημόσυνο στην Κυψέλη στην Μνήμη του Λεπενιώτη Καπνοπαραγωγού Δημήτρη Βλάχου

Φωτάκης Φ. Βασίλειος
Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου

Αγρίνιο 21/09/14
     Κάθε τόπος έχει την δική του ιστορία γεννά τους δικούς του εκπροσώπους σε αυτήν. Η Λεπενού το ιστορικό αυτό χωριό του Βάλτου αφήνει βαριά κληρονομιά στον αγροτικό κόσμο να θυμίζει την πάλη για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή το όνομα του Μήτσου Βλάχου. 
    Το ημερολόγιο έγραφε 8 Σεπτεμβρίου 1962 1:30 μμ και ημέρα Σάββατο. Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη διαδήλωση των καπνοπαραγωγών της περιοχής αιτούμενοι καλύτερες τιμές και άμεση απορρόφηση της σοδειάς των καπνών. 
    Ενώ όμως οι καπνοπαραγωγοί περιμένουν μήνυμα με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας δίνεται η εντολή για διάλυση του πλήθους των συγκεντρωμένων. Το χαμό που ακολουθεί διαδέχεται σιωπή και θλίψη. 
    Πεσμένος στο έδαφος με διαμπερές τραύμα στο κεφάλι σύμφωνα και με την ιατροδικαστική έκθεση κείτεται ο 24χρονος Καπνοπαραγωγός Δήμήτριος Βλάχος .
Η λαϊκή μούσα υμνώντας τον αναφέρει:

Βγήκε ο ήλιος κόκκινος
Και το φεγγάρι μαύρο
Κι ο λαμπερός αυγερινός
Πάει να βασιλέψει
………………………….
Ήτανε Σάββατο πρωί,
Καταραμένη μέρα,
Τον Λεπενιώτη Βλάχο βάρεσαν
Στης Σφήνας το γιοφύρι.
…………………………..
Κλάψτε Ξηρομερίτικα χωριά
Του Βάλτου καπνοχώρια....



     Αρκετοί ήταν και οι τραυματίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι εφημερίδες της εποχής αναφέρουν στα πρωτοσέλιδά τους το ατυχές γεγονός αποτυπώνοντας την θλίψη μαζί και την οργή.      
         Ο επίλογος των τραγικών αυτών γεγονότων γράφτηκε με την δίκη 18 συλληφθέντων καπνοπαραγωγών στις 10 Νοεμβρίου του 1962 οι οποίοι όμως τελικά απαλλάχτηκαν των κατηγοριών. 
    Από την μαρτυρική εκείνη ημέρα όπου ο Λεπενιώτης καπνοπαραγωγός Μήτσος Βλάχος σε τούτο εδώ το σημείο έπεφτε νεκρός, θυσία στο δικαίωμα για αξιοπρέπεια έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Οι εργάτες της γης τούτης πρόκοψαν, ανέβηκαν κοινωνικά δεν είναι πια οι απόμαχοι της ζωής. Έτσι μπορούμε να λέμε πως η θυσία εκείνη δεν έγινε ανώφελα. Τα προβλήματα φυσικά, διαφορετικά από εκείνη την εποχή αλλά υπαρκτά, εξίσου σοβαρά που χρίζουν άμεσης λύσις και προσοχής. 
      Η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος ενέτειναν τα προβλήματα σε μια εποχή βαθειάς δημοσιονομικής, οικονομικής και πολιτικής κρίσης. 
      Ο Δήμος Αγρινίου οφείλει να σταθεί αρωγός, δίπλα στον αγρότη, ταυτόχρονα σε συνεργασία με την Περιφέρεια να αξιοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2014-2020 πρέπει να την δούμε ως πρόκληση για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα της οικονομίας στην περιοχή. Τα προβλήματα που ενδεχομένως να παρουσιασθούν πχ με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βοσκοτόπων χρίζουν άμεσης λύσης σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς. 
     Επιτρέψτε μου, όμως, εδώ από τον ιστορικό χώρο του μνημείου τούτου να αναφερθώ και στις δικές μας ευθύνες όταν ακούμε τους ανεύθυνους – υπεύθυνους που με μαγικές λύσεις έταζαν και τάζουν λαγούς με πετραχήλια.          Πέρα από εύκολους λαϊκισμούς, και μαγικές λύσεις, που η μεταπολίτευση μας άφησε κληρονομιά και διάφορες πολιτικές δυνάμεις τα χρησιμοποιούν για να παραπλανούν τους πολίτες, υπάρχει μόνον η ανάγκη για δουλειά με σχέδιο και επιμονή. Η λύση είναι μονόδρομος… πρέπει να παράγουμε !!!
   Να δούμε πως θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής, το αγροτικό πετρέλαιο, το ρεύμα και το ΦΠΑ στα εφόδια.

Η πολιτεία πρέπει:
Να στηρίξει τους νέους αγρότες με προγράμματα ώστε να ζωντανέψει η περιοχή.
Να απλοποιήσει τη διαδικασία ίδρυσης νέων κτηνοτροφικών μονάδων.
Να μεριμνήσει για διευκόλυνση  της άμεσης εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών νεοεισερχομένων που επιθυμούν να ασχοληθούν με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
       Σε τούτο εδώ λοιπόν το σημείο, στην Κυψέλη, βρισκόμαστε αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του αδικοχαμένου με την παρουσία μας και με ευλάβεια τραγουδάμε:

Του Μήτσου Βλάχου το κορμί, σκιάχτρο μαζί κι ελπίδα
Πάνω απ’ του Βάλτου τα χωριά κι όλο το Ξηρόμερο
Ν’ αναθυμιέται η αγροτιά, πως το ψωμί κερδιέται.

Φωτάκης Φ. Βασίλειος
Δημοτικός Σύμβουλος Αγρινίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο