Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Άνθρακας ο μετεωρίτης!

Κυριολεκτικά… άνθρακας αποδείχτηκε ο (διαστημικός) θησαυρός που εντοπίστηκε πριν από δύο εβδομάδες στα Καλύβια Αγρινίου. Όπως προκύπτει από επιστημονικές αναλύσεις, τα μαύρα θραύσματα που βρέθηκαν σε κεντρικό σημείο του χωριού δεν είναι τα υπολείμματα μετεωρίτη, αλλά υλικό προερχόμενο από τον αγωγό κάποιας καμινάδας.......


Το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου πολλοί κάτοικοι των νησιών του Ιονίου, της Αθήνας και άλλων περιοχών είδαν μια φωτεινή πύρινη μάζα να σχίζει τον σκοτεινό ουρανό και να διαλύεται με ισχυρό κρότο. Μάρτυρες της πτώσης του -όπως όλα δείχνουν- μετεωρίτη ήταν και αρκετοί κάτοικοι στα Καλύβια.
 Τα κάρβουνα
Ετσι, όταν την επόμενη ημέρα παρατήρησαν ότι σε ακάλυπτο χώρο του χωριού υπήρχαν αρκετά μικρά θραύσματα μαύρου χρώματος, που έμοιαζαν με κάρβουνα αλλά είχαν μεγαλύτερο βάρος και άλλη υφή, αναρωτήθηκαν αν πρόκειται για θραύσματα του εξ ουρανού επισκέπτη.
Το θέμα αναδείχθηκε από την τοπική ιστοσελίδα kalyvia.gr και αμέσως απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης. Προκειμένου να λυθεί το μυστήριο, ο δήμος Αγρινίου απέστειλε δείγματα από τα μαύρα κομμάτια στον γεωλόγο, διδάκτορα Πετρολογίας-Γεωχημείας και ειδικό στους μετεωρίτες Γιάννη Μπαζιώτη.
«Η οριστική απάντηση στο θέμα είναι ότι δεν πρόκειται για μετεωρίτη. Είναι ένα υλικό που πιθανώς να προέρχεται από το εσωτερικού του αγωγού κάποιας καμινάδας» δηλώνει στην «Espresso» ο Ελληνας επιστήμονας. Οπως αναφέρει, αρχικά υπήρχε μια μικρή υποψία ότι το συγκεκριμένο υλικό θα μπορούσε να προέρχεται από κάποιο σπάνιο είδος μετεωριτών, τους χονδρίτες, αλλά οι αναλύσεις απέδειξαν ότι έχει καθαρά γήινη προέλευση.
Η εξέταση των δειγμάτων έγινε στην Ελλάδα και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, με το οποίο ο κ. Μπαζιώτης συνεργάζεται. Τόσο ο ίδιος όσο και συνάδελφός του Λουντοβίκ Φεριέ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω αντικείμενα δεν είναι υπολείμματα μετεωρίτη, ούτε καν πετρώματα. Αντίθετα, πρόκειται για υλικά πλούσια σε άνθρακα, «κάτι μεταξύ πίσσας και καπνιάς», αποτέλεσμα της ατελούς καύσης σε κάποιο τζάκι ή σε άλλη αντίστοιχη εγκατάσταση.
Προκειμένου να έχουμε μια πρώτη ένδειξη για το αν ένα «περίεργο» πέτρωμα που τυχόν βρούμε είναι μετεωρίτης, ο κ. Μπαζιώτης μας συμβουλεύει να εξετάσουμε το εξωτερικό του:
«Ενα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μετεωρίτη είναι ο εξωτερικός φλοιός που σχηματίζεται κατά τη διέλευση του μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα. Το εξωτερικό του πετρώματος καίγεται εξαιτίας της τριβής με τα μόρια του αέρα και ακολούθως στερεοποιείται ξανά πάρα πολύ γρήγορα και γίνεται σαν γυαλί. Συνήθως ο εξωτερικός φλοιός έχει μαύρη απόχρωση, είναι πιο γυαλιστερός και σε κάθε περίπτωση διαφορετικός από το εσωτερικό του πετρώματος».
espressonews

agrinioreport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο