Νέοι οικισμοί, άγνωστα νεκροταφεία, αγροτικές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις, ιερά πόλεων και πολλές ακόμη ανακαλύψεις που παρουσιάστηκαν στο 2ο Διεθνές Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο και αλλάζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής
Η πληθώρα των νέων αρχαιολογικών θέσεων και των κινητών μνημείων που ήρθαν στο φως κατά την εκτέλεση των μεγάλων έργων οδοποιίας τα τελευταία χρόνια (Ιόνια Οδός, Παραϊόνια, Σύνδεση Ακτίου), οι σωστικές ανασκαφές της εφορίας σε ιδιωτικά και δημόσια έργα, το Μουσείο Θέρμου, ανέδειξαν την ανάγκη για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου Αρχαιολογικού Συμποσίου, με θέμα αυτή τη φορά «Το Αρχαιολογικό Έργο στην Αιτωλοακαρνανία και τη Λευκάδα»..............
Το 2ο Διεθνές Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι από τις 6 έως και τις 8 Δεκεμβρίου, και συμμετείχαν με ανακοινώσεις τους 45 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, οι οποίοι και παρουσίασαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιολογικών ερευνών στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.
«Νέοι οικισμοί, άγνωστα νεκροταφεία, αγροτικές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις, ιερά πόλεων και αγροτικά ιερά, ναοί και δημόσια οικοδομήματα συγκαταλέγονται μεταξύ των νέων δεδομένων που έχουν ήδη αλλάξει τον αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής», αναφέρει στο περιληπτικό σημείωμα της παρουσίασής της με τίτλο «Ανά την Αιτωλοακαρνανία, τη Λευκάδα και το Μεγανήσι» η αρχαιολόγος, προϊσταμένη της ΛΣΤ’ ΕΠΚΑ κα Ολυμπία Βικάτου.
Και πράγματι, οι νέες πληροφορίες σχετικά με παλιότερα ευρήματα αλλά, ακόμη περισσότερο ίσως οι πιο πρόσφατες ανακαλύψεις που ήρθαν στο φως από έργα που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο συνέδριο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
Ο αρχαιολόγος της ΣΤ’ ΕΠΚΑ κ. Ιωάννης Μόσχος κατά την παρουσίαση της έρευνάς του, μίλησε για την εξής εξαίρεση που αποτελεί η Αιτωλία σε ότι αφορά τον διαχωρισμό των ευρημάτων σε υπομυκηναΪκή και πρώιμη Πρωτογεωμετρική περίοδο, αναφέροντας καταρχάς πως στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν όλες οι προαναφερθείσες φάσεις. Η εξαίρεση, σύμφωνα με τον κ. Μόσχο είναι η εξής: «στην περιοχή του Θέρμου ένα ορεινός πληθυσμός που χρησιμοποιούσε την αμαυρόχρομη κεραμική της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας , εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της τελικής μυκηναϊκής περιόδου και επιβίωσε έως την πρώιμη πρωτογεωμετρική, αποτελώντας ουσιαστικά τη γέφυρα ανάμεσα στην ιστορία και την προϊστορία».
Αναφορές έγιναν και στο εκτεταμένο πρωτογεωμετρικό νεκροταφείο που ήρθε στο φως στην περιοχή του Κεφαλόβρυσου της Σταμνάς Αιτωλοακαρνανίας κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών και την κατασκευή παράκαμψης του Αγρινίου την περίοδο 1998-2003.
Ως το πλέον σημαντικό εύρημα χαρακτηρίστηκε από τον αρχαιολόγο κ. Λάζαρο Κολώνα η αποκάλυψη δύο ταφών, εντός χάλκινου τριποδικού λέβητα και απλού χάλκινου λέβητα αντίστοιχα, ο καθ’ένας τους τοποθετημένος σε ξεχωριστό τάφο. Τα χάλκινα αγγεία περιείχαν τα καμένα και τεμαχισμένα οστά του νεκρού, μαζί με τα κτερίσματά του, σκεπασμένα με τρία έως πέντε διαφορετικά τεμάχια υφάσματος, διατηρημένα ανέπαφα, στην αρχική τους θέση!
Η καθηγήτρια κλασσικής αρχαιολογίας κα Franziska Lang, ανέλυσε στο συνέδριο τα αποτελέσματα της έρευνάς της πάνω στους τόπους θρησκευτικής πρακτικής στην Ακαρνανία, επιβεβαιώνοντας την ποικιλία των θρησκευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.
«Αρχαία Μακύνεια. Νεότερες έρευνες και πρόσφατα συμπεράσματα» ο τίτλος της έρευνας που παρουσίασε η αρχαιολόγος κα Φωτεινή Σαράντη, η οποία, όπως εξήγησε, στο πλαίσιο κυρίως των εργασιών για την Ιόνια Οδό στην περιοχή, ήρθαν στο φως εκτεταμένα κτιριακά κατάλοιπα της Αρχαίας Μακύνειας, τα οποία ανήκουν τόσο στον κύριο οικισμό, όσο και σε πολυάριθμες άλλες εγκαταστάσεις στην περίμετρό της.
Η ίδια, μαζί με την αρχαιολόγο της ΛΣΤ’ ΕΠΚΑ κα Φραγκούλα Γεώρμα, μίλησαν και για τα εκτεταμένα κατάλοιπα αρχαίας πόλης στη θέση Ριζό τα οποία αποκαλύφθηκαν με την κατασκευή της Ιόνιας Οδού και που αποδίδονται στην αρχαία Μακύνεια.
Για τη δυνατότητα έρευνας νέων, αλλά και ήδη γνωστών θέσεων κατοίκησης δυτικά του Αχελώου μέσω των ανασκαφών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των έργων της Ιόνιας Οδού και του Ε.Σ.Π.Α έκανε λόγο η κα Κωνσταντούλα Χαβέλα, αρχαιολόγος της ΛΣΤ’ΕΠΚΑ στη δική της παρουσίαση. Η κα Χαβέλα χαρακτήρισε μάλιστα την περιοχή δυτικά του Αχελώου «μια σχετικά ανεξερεύνητη περιοχή»
Η ίδια μίλησε για την ανακάλυψη ενός αρκετά εκτεταμένου ατείχιστου οικισμού στην περιοχή Στάνος Αμφιλοχίας, ακριβώς πάνω από τη λίμνη Αμβρακία, μια ανακάλυψη που, σύμφωνα με την αρχαιολόγο, θέτει σε νέα βάση τη συζήτηση για την αρχαία Λιμναία, πόλη των Ακαρνάνων, για την οποία από ερευνητές υποστηρίζεται πως βρίσκονταν στην περιοχή της Παλαιομάνινας.
Εντυπωσιακά και τα όσα παρουσιάστηκαν από τον αναπληρωτή διευθυντή του Δανέζικου Αρχαιολογικού ινστιτούτου της Αθήνας Soren Handberg σχετικά με αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην καλούμενη Κατώτερη Ακρόπολη της Καλυδώνος μόλις πριν από τέσσερις μήνες. Οι επτά τάφροι που ανοίχτηκαν σε ένα επικλινές έδαφος όπου οι γεωμαγνητικές χορογραφήσεις έφεραν στο φως εκτεταμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα. Οι ανασκαφές φανέρωσαν μια σειρά τμημάτων τοίχων, τα περισσότερα από τα οποία πιθανολογείται ότι ανήκαν σε οικίες ιδιωτών της Ελληνιστικής περιόδου που ήταν κτισμένες πάνω σε τεχνητές ταράτσες. Βρέθηκε μάλιστα οικία στην οποία η ανασκαφή αποκάλυψε μέρος ενός δωματίου του οποίου η οροφή κατάρρευσε. Στο κατώτερο στρώμα βρέθηκαν κεραμίδια, συμπεριλαμβανομένου ενός κρατήρα, μιας μεγάλη οινοχόης και ενός λυχναριού. Οι τοίχοι του δωματίου ήταν σκεπασμένοι με επιχρίσματα.
Αυτό είναι όμως ένα ελάχιστο δείγμα των σπουδαίων ανακαλύψεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Οι λεπτομέρειες που γλαφυρά παρουσιάστηκαν από τους ερευνητές-αρχαιολόγους στο συμπόσιο έδιναν σπουδαίες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής στην Αιτωλία και την Ακαρνανία κατά την αρχαιότητα, μια έρευνα που συνεχίζεται και από την οποία στο μέλλον αναμένονται ακόμη περισσότερες αποκαλύψεις…
Πολύ πρόσφατα άλλωστε ο όρμος του Αγίου Παντελεήμονα -ονομασία που απέκτησε από το ομώνυμο μεταβυζαντινό εκκλησάκι το οποίο βρίσκεται κοντά στην Ακρόπολη-, απασχόλησε τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα οποία έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στην κήρυξη της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου! Αποτελούσε, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, ασφαλές λιμάνι της αρχαίας πόλης του Αστακού ή σύμφωνα με άλλους η οχυρωμένη Ακρόπολη στην κορυφή του λόφου, πολύ κοντά στον όρμο, σχετιζόταν με την αρχαία πόλη Μάραθο ή λειτουργούσε ως καταφύγιο για τις πειρατικές επιδρομές.
Μαρίνα Ζαρκαβέλη
marina_z17@hotmail.com
EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ
http://www.agrinionews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο