Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ: Απαιτούνται άμεσες ενέργειες για την αξιοποίηση των κτιρίων του πρώην “Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου Χατζή-Κώστα” και του κτιρίου του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου

      Μετά τον τραγέλαφο κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου το Υπουργείο Υγείας απέστειλε την ίδια απάντηση σε διαδοχικές, διαφορετικού περιεχομένου ερωτήσεις της Βουλευτού Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα σχετικά με την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου Χατζή-Κώστα, η Βουλευτής κατέθεσε εκ νέου Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χθες. 
      Υπενθυμίζουμε πως η απάντηση στο ερώτημα “γιατί δεν προχωρούν οι διαδικασίες αξιοποίησης” ήταν πως “εκκρεμεί η μετάφραση της διαθήκης του εθνικού ευεργέτη από τα ρωσικά στα ελληνικά”, έπειτα από 12 χρόνια της απόφασης του Εφετείου Αθηνών ! 
     Όπως τόνισε η κ. Φούντα στον Νομό ρημάζει στην κυριολεξία αναξιοποίητη δημόσια περιουσία με πολύ μεγάλη πολιτιστική, κοινωνική και παιδευτική/ερευνητική σημασία, πέραν της αναμφισβήτητης οικονομικής...........



Όσον αφορά το πρώην Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου:
   Το  κτίριο του νοσοκομείου έχει αφεθεί στην τύχη από το 1999. Οι κτιριακές υποδομές παραμένουν αναξιοποίητες και δεν έχουν παραχωρηθεί σε κανένα φορέα.
Ωστόσο έχουν υπάρξει προτάσεις για την αξιοποίησή του:
·Αφενός το Εφετείο Αθηνών είχε κρίνει ως επωφελέστερη τη χρησιμοποίηση του κληροδοτήματος ως συνεδριακού κέντρου για ιατρικά θέματα και λοιπές συναφείς πνευματικές εκδηλώσεις (απόφαση υπ’ αριθμ. 1751/2001)
ενώ
·Το κτίριο διεκδικεί και ο Δήμος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου για παραχώρηση προς χρήση στη Διεθνή Ακαδημία Ελευθερίας.
       Ο Υφυπουργός Υγείας Α. Μπέζας, αν και ανέλαβε την ευθύνη για την απαράδεκτη απαξίωση του κοινοβουλευτικού έργου, δεν απάντησε επί της ουσίας στην ερώτησή παρά μόνο επανέλαβε πως απαιτείται μετάφραση της διαθήκης, ώστε να αποσαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου με σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
      Η κ. Φούντα επισήμανε πως, σε μια οικονομική συγκυρία που η αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου οφείλει να είναι προτεραιότητα για όλους, θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για την προώθηση σημαντικών ζητημάτων. Αλλεπάλληλες απαντήσεις του τύπου «δεν υπάρχει μεταφραστής» ή ας γνωμοδοτήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, δεν τιμούν την κεντρική διοίκηση. Τα πάντα πρέπει να έχουν χρονοδιάγραμμα.
        Αναφορικά με το θέμα της αξιοποίησης περιουσίας, θα έπρεπε, πριν καν τη μεταστέγαση υποδομών να υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης του κάθε κτιρίου ώστε αυτό να μην εγκαταλείπεται.
       Το Νοσοκομείο Χατζη-Κώστα είναι κτίριο του 1864 και λόγω της μακρόχρονης εγκατάλειψης βρίσκεται σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση. Υπάρχει ακόμα και ενδεχόμενο κατάρρευσης. Το Δημόσιο εξακολουθεί να επιλέγει την εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων, κάτι που σημαίνει ερήμωση των κτιρίων και στην συνέχεια μεγάλα ποσά για την επισκευή και επαναχρησιμοποίησή  τους.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η κ. Φούντα έθεσε επίσης το θέμα του κτιρίου του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου, μετά τη μεταστέγαση του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου στις νέες  σύγχρονες εγκαταστάσεις. Επισήμανε πως είχαν γίνει προσπάθειες για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό αξιοποίησης πριν την μετεγκατάσταση. Για το θέμα έχει ήδη ενημερώσει τον Υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη, όπως άλλωστε και τον απερχόμενο αναπληρωτή Υπουργό κ.Σαλμά, από τον οποίο, δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση.
    Καθώς πρόκειται και σε αυτήν την περίπτωση για κληροδότημα που δεν έχει διασαφηνιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δεν πρέπει  να επαναληφθούν τα ίδια λάθη.
   Ο Δήμος Αγρινίου έχει καταθέσει πρόταση για την αξιοποίηση, η αδήριτη ανάγκη της οποίας επιβεβαιώθηκε ομόφωνα και από το Δημοτικό Συμβούλιο.
    Η πρόταση αξιοποίησης περιλαμβάνει την λειτουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στις παλιές εγκαταστάσεις, με στόχο να αποσυμφορηθεί το νέο Νοσοκομείο ή/και να μεταφερθούν εκεί οι διοικητικές υπηρεσίες και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.
    Η βουλευτής τόνισε πως δεν μπορούν να υπάρχουν χωροταξικές τρύπες στον αστικό ιστό, εκεί όπου παλιότερα η πόλη ήταν τόσο ζωντανή, με εμφανή κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών. Σημαντική ζημία αποτελεί και η υστέρηση στην Ανάπτυξη, με το κλείσιμο επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Προειδοποίησε πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η υποβάθμιση δεν θα είναι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική.
       Η ομιλία έκλεισε με την δέσμευση της βουλευτού για την κοινοποίηση της ερώτησης που αφορά στις παλιές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείο Αγρινίου και στην νέα ηγεσία του Υπουργείου, αναμένοντας τις απαραίτητες, άμεσες αυτή την φορά, ενέργειες για την αξιοποίηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο