Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Σε αργία και Παραπομπή στο πειθαρχικό της υπαλλήλου του Δήμου Ξηρομέρου για το έλλειμμα των τελών στον πρώην Δήμο Αλυζίας

       Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Ξηρομέρου Πυθαγόρας Σαμαράς έθεσε σε υποχρεωτική αργία την πρώην ταμία του δήμου Αλυζιας για τα διαχειριστικά προβλήματα των δημοτικών τελών και την παραπέμπει στο Πειθαρχικό συμβούλιο στην περιφέρεια.
         Να επισημάνουμε ότι η σοβαρότατη αυτή υπόθεση με τα δημοτικά τέλη που πλήρωσαν εκατοντάδες πολίτες του πρώην Δήμου Αλυζίας και που δεν αποδόθηκαν ποτέ στα Ταμεία του δήμου, εξακολουθεί να απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία μετά και την ολοκλήρωση της ΕΔΕ που διενεργήθηκε από τον δήμο Ξηρομέρου και μέχρι σήμερα................



      Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2011, λίγους μήνες απ’ όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή του Καλλικρατικού δήμου Ξηρομέρου, μετά από καταγγελίες δεκάδων πολιτών της Δ.Ε. Αλυζίας ότι ελάμβαναν ειδοποιήσεις για οφειλόμενα ποσά από δημοτικά τέλη προηγούμενων ετών που ήδη είχαν καταβάλλει, αλλά όπως φαίνεται ουδέποτε αποδίδονταν στα ταμεία του δήμου!
     Ένας από τους δημότες αυτούς ήταν και ο Γιάννης Λύτρας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Ξηρομέρου που έφερε το θέμα στην Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας την διενέργεια έρευνας, τόσο από τον δήμο όσο και από την Δικαιοσύνη.
      Οι σχετικές διαδικασίες ενεργοποιήθηκαν με αρκετή καθυστέρηση με αποτέλεσμα να προκαλούνται απορίες για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής του Π. Σαμαρά, για να φτάσουμε τελικά στον Φεβρουάριο του 2012, όταν ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της λήψης απόφασης για να σβηστούν τα χρέη 281 δημοτών που είχαν πληρώσει, διάφορα ποσά για τέλη (ύδρευσης, βοσκής, βυτίου, νεκροταφείων κλπ) χωρίς όμως αυτά να έχουν αποδοθεί. Η απόφαση αυτή μάλιστα δεν εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αφού δεν δίνονταν εξήγηση για το που τελικά πήγαν τα λεφτά.
        Μέσα στο 2012 και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο και κάτω από έντονες πιέσεις, αποφασίστηκε τελικά ομόφωνα η διενέργεια ΕΔΕ από τον δήμο καθώς και η ενημέρωση των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών – ΣΔΟΕ κλπ, αφού φάνηκε πως η υπόθεση απλώνεται σχεδόν πάνω από μια δεκαετία και ουσιαστικά όλη την περίοδο που υπήρχε ο Καποδιστριακός δήμος Αλυζίας. 
      Στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος κ. Σαμαράς είχε ζητήσει μάλιστα την αναβολή της συζήτησης και της λήψης απόφασης για τον έλεγχο του ζητήματος, όμως το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε την πρόταση του.
        Η ΕΔΕ που διενεργήθηκε τελικά από τον Προϊστάμενο Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξηρομέρου κ. Μασαλή Γεώργιο και αφορούσε σε τυχόν ευθύνες υπαλλήλου σχετικά με την είσπραξη τελών στον πρώην Δήμο Αλυζίας ολοκληρώθηκε σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του δήμου Ξηρομέρου που την Πέμπτη
       Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε) στάλθηκε , όπως προβλέπεται από τον νόμο, στην α) Εισαγγελία Πρωτοδικών Λευκάδας, β) Υπουργείο Εσωτερικών και γ) Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας- Διεύθυνση Διοίκησης ), για περαιτέρω ενέργειες.
       Για το πόρισμα ζήτησε αμέσως να ενημερωθεί ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και σύμφωνα με πληροφορίες το περιεχόμενο ότι είναι αρκούντως αποκαλυπτικό σχετικά με τις ευθύνες που υπάρχουν όχι μόνον σε υπάλληλο του δήμου αλλά και γενικότερα στις προηγούμενες δημοτικές αρχές.
         Πληροφορίες αναφέρουν πως τίθεται σοβαρό ζήτημα σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούσαν οι υπηρεσίες του τ. δήμου Αλυζίας από το 1998 μέχρι το 2010 αφού δεν υπήρχαν απολογιστικές καταστάσεις κάθε μήνα που να βεβαιώνουν την είσπραξη και την απόδοση των δημοτικών τελών στο δημόσιο ταμείο. Επίσης θέμα υπάρχει και με την απόδοση των τελών σε υπάλληλο που υδρομετρούσε, κάτι που δεν προβλέπονταν από το νόμο.
         Το πόρισμα της ΕΔΕ έχει ήδη σταλεί αρμοδίως και θα γίνει αντικείμενο της Εισαγγελικής έρευνας για να δούμε εάν και σε ποιον θα αποδοθούν ευθύνες για την υπόθεση αυτή, για την οποία κανείς δεν γνωρίζει το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε στον τ. δήμο Αλυζίας και σημερινή Δημοτική Ενότητα του δήμου Ξηρομερου.
      Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμαρχος Ξηρομέρου Πυθαγόρας Σαμαράς αυτές τις μέρες έθεσε σε υποχρεωτική αργία την πρώην ταμία του δήμου Αλυζιας για τα διαχειριστικά προβλήματα των δημοτικών τελών και την παραπέμπει στο Πειθαρχικό συμβούλιο στην Περιφέρεια.


ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Τα περισσότερα στοιχεία του ρεπορτάζ προέρχονται από την εφημερίδα «ΓΕΓΟΝΟΣ» και ΑGRINIONEWS

6 σχόλια:

  1. η ΕΔΕ να δημοσιευθεί για να μάθουμε και εμείς οι άλλοι πως λειτουργούσε ο Δήμος
    ποιος ελέγχει του υπαλλήλους; γιατί δες υπήρχε οικονομική υπηρεσία; μήπως πρώτος από όλους πρέπει να τιμωρηθεί ο τότε Δήμαρχος; ο οποίος φαίνεται να έχει το απύθμενο θράσος, να θέλει να διοίκηση ολόκληρο το Ξηρόμερο... Ξύπνα ξηρομεριτι ξύπνα !!! αυτοί οι ίδιοι και οι ίδιοι κουραστήκαν να τρώνε με δέκα μασέλες εσύ δεν κουράστηκες να τους κοιτάζεις απο μακριά και να γλιφης τα κοκαλάκια που σου πετάνε!!!! πόσο ακόμα χαμηλά πρέπει να πέσει αυτός ο τόπος για να καταλάβουν κάποιοι ότι πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης και τρόπο που επιλέγουν ποιος θα τους διοικήσει εεεεε εει μ'ακούει κανείς;;;
    ή τζάμπα φωνάζω.... έλεος φτάνει ποια πάτος, πάτος βοήθειαααα πάτος !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όποιος γνωρίζει από διοικητικές διαδικασίες, γνωρίζει ότι η ΕΔΕ δεν δημοσιεύεται. Επίσης η ΕΔΕ δεν αποτελεί ένρξη πειθαρχικής διαδικασίας. Η όποια πειθαρχική ποινή (ανεξαρτίτως της ποινικής), επιβάλεται από τον πειθαρχικό προϊστάμενο, αφού πρώτα ο/η εγκαλούμενος/η κληθεί σε απολογία. Εδώ, το άτομο που της αποδόθηκαν πειθαρχικές ευθύνες, κλήθηκε σε απολογία? Πάντως για να σταλεί το πόρισμα στον Εισαγγελέα, σημαίνει ότι υπάρχουν και παραβάσεις του ποινικού κώδικα. Δηλαδή υπεξαίρεση. Δηλαδή κάτι το οφθαλμοφανές!!!!Κι από πότε είπαμε λιμνάνει αυτή η περίπρωση? Για αναλογιστείτε?!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το αποτέλεσμα της ΕΔΕ είχε βγει αρχες Γενάρη του 2013. Το κρατούσανε όμως στα συρταρια για να μην υπάρξει εσωτερικο πρόβλημα στον προυπολογισμό που ψηφίστηκε με την 2η φορά και το ενεργοποιούν τώρα μετα απο 8 μηνες ; ή είναι αποτέλεσμα του Νόμου που έχει ψηφιστεί και μας λέει εν περιλήψει οτι : όποιος διώκεται πειθαρχικά για καταχρηση δημοσίου χρήματος αυτόματα τίθεται σε αργία έως ότου αθωωθεί αν ειναι καθαρός. ο κ. Δήμαρχος έχει αργήσει πολύ ! έπρεπε με το που ανοιξε μάτι η υπόθεση εδω και 2 χρόνια περίπου να την είχε βάλει σε διαθεσιμότητα που είχε απο τον νόμο αυτό το δικαίωμα ! Δεν το έκανε ομως. Μην κάνετε δα και ήρωα τον κ. Δημαρχο ; Δερν έχει δικαιωμα ο Δήμαρχος να βάλει έναν υπάλληλο σε παντοτεινη αργία ( απόλυση) δίχως να τελεσεδικήσει και πειθαρχικά ( όχι μονον ποινικά) μια υπόθεση. Και αυτα εκδικάζονται απο πειθαρχικα Συμβούλια !Αν και το 2βάθμιο πειθαρχικο Συμβουλιο έχει αποφανθει να διωχθεί απο τη δουλεια της , ε τότε ο Δήμαρχος κάνει την πράξη και την απολύει. Αυτα μέχρι στιγμής δεν τα γνωρίζουμε. Η περίπτωση αυτή ομως βοά στην Αλυζία και είναι γνωστό σε όλους οτι την κάπλυπταν και οι π. Δήμαρχοι της Αλυζίας αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και της ΔΟΥ Βονιτσης.Ειχε μέσα στο Δημαρχείο της ΑΛΥΖΙΑΣ μπλόκ της ΔΟΥ Βονιτσης και έκοβε τα παράβολα ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ ΝΕΡΌ , επαναλαμβανω , υπο την ανοχή των π. Δημάρχων !
    ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΗΜΕΣ ΟΤΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΤΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. TOYΛΑΧΙΣΤΟΝ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΥΖΙΑ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΞΗΡΟΜΕΡΟΝΕWS ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα περισσότερα στοιχεία του ρεπορτάζ προέρχονται από την εφημερίδα «ΓΕΓΟΝΟΣ» και ΑGRINIONEWS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο