Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

«Όχι» του δήμου Ξηρομέρου στις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά στον αγώνα οι πολίτες…

     Κριτική για τις αποφάσεις που δεν υλοποίηθηκαν – Αναφορά στο «γραφείο ευρέσεως εργασίας» μέσω των ιχθυοκαλλιεργειών

          Ομόφωνα «όχι» είπε το δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών που αποφάσισε να συμμετέχει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο πανελλαδική κίνηση φορέων και δήμων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά του νέου χωροταξικού
      Ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο απέφυγε να «μπει μπροστά» σχηματίζοντας μια επιτροπή αγώνα, αλλά αποφάσισε να καλέσει τους φορείς της περιοχής σε επαγρύπνιση… Πλέον καλούνται οι πολίτες να «μπούν μπροστά» στον αγώνα και να συμπαρασύρουν και τις αρχές..............



        Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση των επιστολών προς το Σώμα των αντιδημάρχων Καλάμου Φώτη Σώλου και Καστού Πέτρου Γιαννούτσου που καλούν το δήμο Ξηρομέρου να συστρατευτεί μαζί τους ενάντια στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργείων και την μετατροπή της θάλασσας που αποτελεί κοινό πεδίο για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής σε «χαβούζα», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. 
        Η αντιδήμαρχος Ντίνα Σαμαρά στην εισήγηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής θύμησε την απόφαση που είχε παρθεί το 2011 κατά του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών τόνισε ότι θέση του δήμου είναι «καμία ιχθυοκαλλιέργεια στον άξονα Αστακός – Μύτικας». Πρότεινε τέλος εκτός από την προσφυγή στο ΣτΕ μέσω του πανελλαδικού φορέα, ο δήμος Ξηρομέρου να καταθέσει και κατά μόνας προσφυγή στο ΣτΕ.
         Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Γ. Λύτρας τόνισε με νόημα πως «αν φρεσκάρουμε το παλίοτερο ψήφισμα θα είμαστε ευτυχισμένοι»… και πρόσθεσε πως ο δήμος πρέπει να «μπει μπροστά» στον αγώνα. 
    Τόνισε ότι το καθεστώς των ιχθυοκαλλιεργειών είναι ημιπαράνομο και πως οι άδειές τους είναι «κάλπικες» και προέκυψαν μετά από συναλλαγή. Παράλληλα επιτέθηκε στη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι δεν πληρώθηκε η συνδρομή του δήμου για νομική προσφυγή του πανελλαδικού φορέα. 
     Σημείωσε τέλος πως οι τοπικοί αξιωματούχοι έδιναν άδειες «βυζαίνοντας» θέσεις εργασίας από τις ιχθυοκαλλιέργειες ώστε να εξασφαλίζουν την εκλογική τους πελατεία. 
     Ο Γεράσιμος Βότσης για λογαριασμό της ελάσσονος αντιπολίτευσης είπε ότι περισσεύει η υποκρισία αφού ο δήμος δεν υλοποίησε την προηγούμενη απόφασή του. Επέρριψε ευθύνες στις παλιότερες δημοτικές αρχές και πρόσθεσε ότι αιτία του προβλήματος είναι κεντρική πολιτική που εφαρμόζεται στο θέμα. Τέλος πρότεινε να υπάρξει δυναμικός αγώνας σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής.

      Ο Σπ. Λυμπεράτος θύμησε παλιότερη απόφαση του δήμου Αστακού για μετεγκατάσταση των ήδη υπαρχόντων ιχθυοκκαλλιεργειών και επιτέθηκε στο Γ. Λύτρα λέγοντας ότι δεν είναι άμοιρος ευθυνών για το γεγονός ότι δεν προχώρησε το ιχθυοκαλλιεργητικό κέντρο, «γιατί αυτοί που αποφάσιζαν τότε ήταν πολύ κοντά σε εσάς»… 
     Ο Β. Μουρκούσης θύμησε ότι όταν δίνονταν γνωμοδότηση για επέκταση συγκεκριμένης ιχθυοκαλλιέργειας στο Μύτικα δεν υπήρχαν αντιδράσεις… θέλοντας έτσι να δείξει τα αντανακλαστικά όλων. «Όταν οι πολίτες είναι χειμερία νάρκη δεν γίνεται τίποτα» είπε και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αγώνας
      Από την πλευρά του ο κ. Καϋμενάκης θύμισε το ιστορικό της ΚΥΑ που πρόκυψε από μεθοδεύσεις του τότε υπουργού Γερουλάνου «όταν συνεδρίασαν 15 επιτροπές σε μια μέρα» και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει συμπαράσταση από τους βουλευτές και την περιφέρεια. Ωστόσο έκανε λόγο για ισορροπία ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες και τουριστική ανάπτυξη, αλλά ο νόμος όπως είπε «τα προβλέπει όλα εδώ». 
      Ο Τάσος Κατσιπάνος επιτέθηκε στον Ερ. Γαλούνη λέγοντας «ο Γαλούνης και ο Μπελλέ (ΝΗΡΕΑΣ) έχουν κανονίσει τις θέσεις εργασίας» και τόνισε ότι οι ήδη υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες πρέπει να φύγουν. Ακόμη τόνισε ότι οι παλιότερες απόφασεις δεν υλοποιήθηκαν.

     Στην συνεδρίαση μίλησαν ακόμη ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα Καλάμου και Καστού Θ. Καρφάκης που εξήγησε τις επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργείων στο περιβάλλον και ο Ηλίας Γεωργαλής από την Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου που ζήτησε την μετεγκατάσταση των ιχθυοκαλλιεργειών αλλά και να υπάρξει επιτροπή που να ελέγξει τη νομιμότητα των ήδη υπάρχουσων ιχθυοκαλλιεργειών. 

      Τέλος η αντιδήμαρχος Ντίνα Σαμαρά απάντησε όσον αφορά τη νομική προσφυγή πως ο δήμος θα πληρώσει τη συνδρομή του και πως το ποσό έχει δεσμευσεί, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση γιατί υπήρξε θέμα με τον αριθμό των τιμολογιών. 
     Ακόμη τόνισε ότι 12χρόνια επί Πυθαγόρα Σαμαρά καμία νέα ιχθυοκαλλιέργεια δεν εγκαταστάθηκε.
     Παρ” όλο που όλοι δέχθηκαν να υπάρξει αγώνας για το θέμα, εν τέλει ο δήμος με την απόφασή του πέταξε το «μπαλάκι» στους πολίτες…

Δ.Π
Πηγή: http://www.agrinioculture.gr/

8 σχόλια:

  1. o dimos ksiromerou mono apofaseis pernei kai tipota allo, mallon kapoios prepei an tosu epi oti einai kai upoxreomenoi na tis ulopioun kai oxi mono na menoun sta xaria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. na perimenoun oi astakiotes ton dimo na tous boithisi, uparxoun 2 apofaseis dimotikou sumbouliou gia to sxoleio ton Futeiuon pou dne ulopoihthikan pote, alles toses tha uparksoun kai gia tis ixthuokalliergies.
    o dimos htna ksekatharos dne eimaste mazi sas pigenete moni sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πρώτη που μίλησε ήταν η εισηγήτρια αντιδήμαρχος Ντίνα Κουμανδράκη - Σαμαρά. Αμέσως μετά η πρώτη τοποθέτηση ήταν της αντιδημάρχου και προέδρου επιτροπής ποιότητας ζωής Ευθυμίας Καραπάνου -Κολοβού, η οποία ανέφερε ότι στέκεται αταλάντευτα στη ίδια σταθερή θέση με το 2011, ενάντια στο χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Υπενθύμισε σε όλους τους παρεβρισκόμενους, ότι αυτή ήταν πριν λίγο καιρό που μελέτησε και έφερε για συζήτηση και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση- ψήφισμα και για τα περιβαλλοντικά προβλήματα με το ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ και μάλιστα είχε συνεργασθεί και με τη κίμηση πολιτών Ξηρομέρου. Πρότεινε να γίνει επιτροπή αγώνα κατοίκων-φορέων, προέδρων ΤΚ παραλιακής ζώνης από Αστακό μέχρι Μύτικα, με πρόεδρο την ίδια καθώς και άλλα μελη από την αντιπολίτευση όπως τον κ Γαλούνη ΄και τον κ Βότση, αφού προηγουμένως ανέφερε ότι συμπαρατάσσεται με τις θέσεις του προέδρου της ΤΚ Μύτικα. Επίσης πρότεινε να συνεργασθούν με Λευκάδα που πήρε αντιστοιχη θέση πριν λιγες μερες. Ήταν μία ξεκάθαρη θέση όπως μας έχει συνηθισει μέχρι τώρα στη πορεία της στα κοινά του Δήμου Ξηρομέρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΡΑΠΑΝΟΥ-ΚΟΛΟΒΟΥ ΓΙΑ ΤΝ ΑΣΤΑΚΟ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ...ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ Τ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΓΤ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ?ΓΤ ΔΕΝ ΠΙΕΖΕΙ ΠΟΥ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ Ν ΓΙΝΕΙ Ν ΕΡΘΟΥΝ Τ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΚΟΥΒΑΡΑ ΡΙΒΙΟ ΜΑΧΑΙΡΑ ΜΠΑΜΠΙΝΗ ΣΚΟΥΡΤΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΤΕΙΕΣ..ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΟΥΣΩ ΤΟ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ...ΓΤ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΣΤΑΚΟΥ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΤΗΣ ΕΚΕΙ...ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ..ΑΛΛΙΩΣ ΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ...ΚΑΙ ΑΥΤΗ...ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΝ ΚΥΡΙΩΝ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ..ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίες δεν υλοποιούνται γαργάρα όλοι έτσι; Παράβαση καθήκοντος δεν υπάρχει; Μόνο ο πρόεδρος του αστακού το ανέφερε και μπράβο του, όπως και για το θέμα του νερού στον αστακό που αν και μαζέψαμε υπογραφές στην κίνηση πολιτών δεν το έφερε π πρόεδρος του Δ.Σ ως θέμα ως όφειλε από τον νόμο, γαργάρα κι αυτό συμπολίτευση και αντιπολίτευση, για την παράβαση καθήκοντος της οικονομικής επιτροπής που ψήφιζε ομόφωνα παράνομες αμοιβές σε ημετέρους δικηγόρους και ο δήμος έχανε τεράστια χρηματικά ποσά; Γαργάρα όλοι φίλοι μου καλοί μπράβο σας, γι' αυτό Δημαρχία θα πάρει του χρόνου όποιος καταφέρει και κάνει συνδυασμό χωρίς την σαβούρα και τα βαρίδια του παρελθόντος. Ξηρόμερο, Νέα μυαλά με τους ορκωτούς λογιστές μπροστά απ´ την αρχή ο Δήμος ξεκινά. Πάρτε το χαμπάρι είστε τελιωμένοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΦΙΛΕ 1 42 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ,ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ.ΑΝ ΔΙΑΣΠΑΣΤΟΥΝ ΤΟΤΕ ΠΑΛΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΘΑ ΝΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητο ΞηρομεροNews αφου σας συγχαρω για την πρωτοβουλια σας να καλυψετε με ρεπορταζ το πρωτο θεμα της συνεδριασης του Δ.Σ στις 29/9 εχω να κανω δυο παρατηρησεις
    1.Δεν αναφερετε τι ειπε ο Δημαρχος για αυτο το σοβαρο θεμα
    2.Αφου αναφερεστε στο τι ειπε ο κ. Λυμπερατος για μενα ,θα επρεπε να αναφερετε και την απαντηση μου. Αμεσως μετα την ομιλια του ζητησα το λογο και του απαντησα οτι προφανως αναφερετε στα 16 χρονια που ημουν Νομαρχιακος Συμβουλος και πολλα απο αυτα Αντινομαρχης .Σε ολα αυτα τα χρονια ημουν υπερ των ιχθυοκαλιεργιων και ψηφισα θετικα για ολες τις μοναδες ΕΚΤΟΣ απο την εγκατασταση τετοιων μοναδων στον αξωνα απο ΑΣΤΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΠΟΓΩΝΙΑ που ημουν ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ με το σκεπτικο οτι η περιοχη αυτη ειναι ιδιαιτερου φυσικου καλους και προσφερεται για ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ και ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, για αυτο για ολες αυτες τις μοναδες ψηφισα ΑΡΝΗΤΙΚΑ και εκανα και αγωνα να μην περασουν αυτες οι αποφασεις.Για να διαπιστωσει την αληθεια των οσων λεω του ειπα να δει τα πρακτικα και εαν δεν μπορει να τα βρει τα εχω εγω να του τα δωσω. Για οσους αναφερουν οτι βρισκουν δουλεια ΕΙΠΑ οτι εαν κανουμε ολες εκεινες τις ενεργειες για την τουριστικη αναπτυξη της περιοχης θα δημιουργηθουν πολυ περισσοτερες θεσεις εργασιας και ποιο προσοδοφορες καθως θα αναπτυχθουν περισσοτερα επαγγελματα και τα προιοντα μας θα βρουν αγοραστες και καλες τιμε
    Σας ευχαριστω για την φυλοξενια της απαντησης μου
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΤΡΑΣ
    Επικεφαλης Αντιπολιτευσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΥΡΙΕ ΛΥΤΡΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ..ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ?ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο