Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Η μετάφραση της επιστολής των 290 αλλοδαπών προς τον Πρωθυπουργό για τα ιχθυοτροφεία

Ρώμη, 17 Σεπτεμβρίου 2013
ΟΧΙ ΣΤΙΣ FISH-FARM ΣΤΟΝ ΜΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΚΑΛΑΜΟΣ, ΚΑΣΤΟΣ, ΛΕΥΚΑΔΑ, ΜΕΓΑΝΗΣΙ

Αξιοσέβαστε Πρόεδρε Σαμαρά,
       Είμαστε μια πολυπληθής ομάδα τουριστών, Ιταλών, Γάλλων, και άλλων Ευρωπαϊκών εθνικοτήτων, που αγαπάει την Ελλάδα και ιδιαίτερα την περιοχή της Λευκάδος-Μεγανησίου-Καλάμου-Καστού-Μύτικα.
          Μερικοί από εμάς έχουν αγοράσει κατοικίες, πολλές εκ των οποίων τις ανακαινίσαμε και τις ξαναφέραμε στην ομορφιά περασμένων χρόνων.
       Η περιοχή είναι τόσο όμορφη και μοναδική με μία θάλασσα που δεν υπάρχει πλέον σε κανένα μέρος της Ευρώπης, που μας φάνηκε ειλικρινά απίστευτο όταν μάθαμε ό,τι σε αυτά τα παρθένα μέρη σχεδιάζεται η κατασκευή ιχθυοκαλλιεργειών........



       Η ανησυχία δεν είναι μόνο δικιά μας, αλλά και του κόσμου που κατοικεί δεκαετίες δεκαετίων στην περιοχή: ψαράδες, αγρότες, και άλλοι που διαμένουν εκεί, για διαφορετικούς λόγους σε αυτά τα νησιά. 
       Δεν καταλαβαίνουμε πως είναι δυνατόν να καταστραφούν τέτοια μέρη -προσανατολισμένα στον τουρισμό που ειδικά φέτος ήταν σε πλήρη ανάπτυξη -με πρωτοβουλίες τέτοιου τύπου.
        Δεν είμαστε αντίθετοι στις ιχθυοκαλλιέργειες. Στις χώρες μας έχουμε πολλές, αυτό όμως που μας φαίνεται απίστευτο είναι ότι κάποιοι θέλουν να κατασκευάσουν σε αυτή την περιοχή.
       Η Ελλάδα έχει εκατοντάδες χιλιομέτρων ακατοίκητης και μη τουριστικής ακτογραμμής. Γιατί λοιπόν να μην κατασκευασθούν εκεί;

    Αγαπητέ Πρόεδρε μπορούμε να σας φέρουμε ένα παράδειγμα;
       Είναι σαν εμείς στην Ιταλία να θέλαμε να κατασκευάσουμε fish-farm στο νησί του Capri ή οι Γάλλοι στα παράλια της Κυανής Ακτής. 
     Δυστυχώς αρνητικά παραδείγματα υπάρχουν και στην Ιταλία: στο Orbetello στην Τοσκάνη υπάρχει από χρόνια μια τεράστια ιχθυοκαλλιέργεια που μολύνει την περιοχή, διαχέει αηδιαστικές μυρωδιές και χαρακτηρίζεται από αύξηση κουνουπιών και θαλάσσιων φυκιών.
      Πολλοί από εμάς, αν αυτή η πρωτοβουλία συνεχιστεί θα μπορούσαν να αποφασίσουν να μην περνούν τις διακοπές τους στην περιοχή (κάποιοι συχνάζουν σε αυτές τις θάλασσες περισσότερο από 20 χρόνια) και να πουλήσουν τα ακίνητα τους με θλίψη και θυμό.
        Θα μπορούσαμε να σας ζητήσουμε να ξανασκεφτείτε αυτές τις επιλογές οι οποίες μας φαίνονται ότι δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη της αγαπητής και αγαπημένης μας Ελλάδας;

Με πολύ σεβασμό
Renzo Santelli
(εκπρόσωπος των πρώτων 290 που υπογράφουν το γράμμα)
renzo.santelli@fnsi.it
Κινητό τηλέφωνο 00393355325534


Πηγή: http://mytikaspress.blogspot.gr/

9 σχόλια:

  1. δεν λετε που υπαρχουν και 100 οικογενειες που εχουν δουλεια.ας μας δωσουν δουλεια αυτοι οι ιταλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. υπάρχουν και άλλες 200 που θα χάσουν τη δουλειά τους από αυτά που κερδίζουν από τούς Ιταλούς. Που την πάς την κουβέντα 8.55? Έχεις όρεξη ή κάνεις πλάτες στο αφεντικό σου που μπορεί και να σε έχει και ανασφάλιστο και απλήρωτο για κάνα 6μηνο και που του έκαναν τη χάρη οι φίλοι του οι πολιτικοί να σε ασφαλίζει και στον ΟΓΑ για να μην σε ασφαλίζει στο ακριβότερο ΙΚΑ? Και καλά είσαι αγρεργάτης. Και κάτι άλλο. Σταματήστε την καραμέλα για το τι προσφέρουν οι ιχθυοκαλλιέργειες στην οικονομία και την Τοπική και την Εθνική. Σου βάζω ένα ερώτημα και θα σε περιμένω να μου το απαντήσεις. Το 2011 από τον τουρισμό η Ελληνική οικονομία έκανε τζίρο 11 δις ευρώ. Πόσα από τις ιχθυοκαλλιέργειες? ΑΛήθεια τα 600 ευρώ που παίρνεις (αν παίρνεις τόσα) κάθε πότε στα δίνουνε και τι στριγγυλοποιήσεις σου κάνουνε στην πληρωμή? Μην πείς ψέμματα. Στην ίδια κοινωνία ζούμε. Θα εκτεθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 290 ΙΤΑΛΟΙ ΕΡΧΟΤΑΝ 2900 (ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ) ΤΟΤΕ ΘΑ ΧΑΝ ΔΟΥΛΙΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.ΑΝ ΤΑ 600 ΕΥΡΩ ΣΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΤΕ ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΟΥ.ΟΤΑΝ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΤΕ ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ?ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΝ ΤΗΡΟΥΤΑΝ ΟΡΟΙ ΝΑΙ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΙΕΣ.ΠΕΣ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΠΟΣΕΣ ΤΙΣ ΤΗΡΟΥΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι γεγονός ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες δίνουν δουλειά σε πολλούς συντοπίτες μας ,όμως δεν λέει κανένας να μην υπάρχουν αλλά να γίνει σωστή χωροθέτησή τους και όχι καταστροφή των όμορφων παραλιών μας που μπορούν να προσφέρουν και άλλου είδους ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το να κοιτάς την πάρτη σου και να μιλάς με αυτό τον τρόπο δεν σου δίνει κανένα δίκιο. Για ρώτα τούς κτηνοτρόφους και τούς αγρότες στο χωριό σου τι πουλάνε κάθε σεζόν λόγω του τουρισμού και τα λέμε. Τούς μελισσοκόμους. Τούς ψαράδες που κάθε μέρα πάνε και πιο μακρυά για ψάρεμα αλήθεια δεν τούς ρωτάς? Μην ανοίγεις τέτοια κουβέντα με τέτοιο τρόπο γιατί θα χάσεις και θα εκτεθείς. Και τα αφεντικά σου δεν θα σε υπερασπιστούν. Και όποτε θες ας μετρηθούμε για το πόσους ταίζει ο τουρισμός και το πόσους οι ιχθυοκαλλιέργειες. Αλλά αν σέβεσαι το ψωμί που σου δίνουν οι ιχθυοκαλλιέργειες μην ανοίγεις τέτοιες κουβέντες. Και αν σε βάζουν να τα λές αυτά να τούς κάνεις παρατήρηση και να τούς πείς ότι δεν τούς συμφέρει. Τα πράγματα από μια κλωστή κρέμονται. Πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγω φιλε μου ειμαι ανεργος.δεν μιλησα για μενα αλλα για αυτους που δουλευουν εκει.εσενα πιο αφεντικο σε πληρωνει να μας πεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οσο για τους ψαραδες εγω τους βλεπω να ψαρευουν τους περισοτερους παρανομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και η κλωστή (συμπληρώνω τον 1:08) είναι έτοιμη να κοπεί.Οι Ξηρομερίτες δεν ήθελαν να είναι αφεντικά,να αναπτύξουν τον τουρισμό που στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο και να τρώνε απ΄τα έτοιμα τους χειμώνες.Προτίμησαν να είναι δούλοι και να παρακαλάνε τον κάθε δήμαρχο για ένα ξεροκόματο στα ψάρια.Πλησιάζει η ώρα που θα πεταχτούν σα στυμμένες λεμονόκουπες.Και τότε τι θα έχει απομείνει από τη σπουδαία ανάπτυξη που "πετύχαμε" για τον τόπο μας;Το μηδέν.Αλλά οι δήμαρχοι και οι πατατρεχάμενοι με τα ρουσφέτια τους τη βόλεψαν.Αλί σε όλους τους άλλους τώρα.Τρεχάτε ποδαράκια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το στήνουν το παραμύθι πάλι με τις ιχθυοκαλλιέργιες!Θα προσλάβουν άτομα στο Νηρέα(άγνωστο πότε) και οι προσλήψεις θα περνάνε από το Δήμο , το Γαλούνη ,κτλ.Θα πάρουν καμία 20αρία άτομα,αλλά θα υποσχεθούν θέσεις σε 1000.Μην σκύβετε άλλο το κεφάλι ...Αυτοί μας φέραν εδώ που είμαστε και οι λαμογιές τους.Συμφωνώ οι ιχθυοκαλλιέργιες δίνουν δουλειά σε κόσμο ... ο τουρισμός όμως θα μπορούσε να δώσει και νέές θεσεις εργασίας και έργα υποδομής και νέες επιχειρήσεις και υπηρεσίες(φαινόμενο Παλαίρου,Λευκα΄δας ,Κεφαλληνίας ,Ιθάκης,Πάργας,Συβώτων).Από την άλλη αν τηρούνται όροι χωράνε και οιο ιχθυοκαλλιέργιεσ και ο τουρισμός .Οργάνωση θέλει και μεθοδικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο