Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Άρθρο του Βουλευτή του ΚΚΕ Μωραΐτη Νίκου για το σχέδιο «Καλλικράτης»


ΑΝΤΙΛΑΙΚΟΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ
του Νίκου Μωραΐτη*
(*Βουλευτής ΚΚΕ Αιτωλοακαρνανίας)

Η διοικητική αλλαγή «Καλλικράτης» που προωθεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οξυμένο πρόβλημα προς όφελος του λαού. Διαμορφώνει μηχανισμό για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς με όχημα την Τοπική Διοίκηση.
Δεν είναι αποκέντρωση αλλά ενίσχυση του αστικού κράτους και αναπροσαρμογή του υπέρ των αντιδραστικών αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.
Καμία διοικητική δομή, τέτοια ή άλλη, δεν συμφέρει τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και την ύπαιθρο, τους μικρούς επαγγελματίες, τους φτωχούς αγρότες.
Καμία διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και τις αρνητικές για το λαό συνέπιες εφόσον υπάρχει η εξουσία των μονοπωλίων.
Σε αυτή την εξουσία οφείλεται η ανισόμετρη ανάπτυξη των περιφερειών, των δήμων. Η ερήμωση της υπαίθρου που οξύνθηκε με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ , με την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και των αναθεωρήσεών της.
Καμία ανάπτυξη με βάση τα συμφέροντα των λαϊκών οικογενειών δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με την μία ή άλλη επιλογή ένωσης δήμων γιατί έτσι ευνοείται η ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Ενδεικτικό του κοινωνικοταξικού χαρακτήρα της μεταρρύθμισης είναι ότι με την έναρξή της σκορπίζει την ανεργία και την αβεβαιότητα σε χιλιάδες εργαζόμενους, αφού η κατάργηση χιλιάδων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και δημοτικών επιχειρήσεων και η δημιουργία νέων οργανισμών των ΟΤΑ θα στείλει στην ανεργία τουλάχιστον 35.000 συμβασιούχους. Ενώ επισφαλής είναι η θέση εργασίας και για αυτούς που εργάζονται σήμερα με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αλλά ακόμη και για τους μόνιμους.
Με τον Καλλικράτη ανοίγεται ο δρόμος υλοποίησης των αντιδραστικών αλλαγών που οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διάσπαση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, υγείας και πρόνοιας. Θα έχουμε επιβολή νέων φόρων, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, παράδοση του περιβάλλοντος στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου. Κάποια στοιχεία που συνηγορούν σε αυτή την κατεύθυνση με την μεταφορά αρμοδιοτήτων στους νέους δήμους και από τις καταργούμενες νομαρχίες αυτοδιοίκησης αλλά με κύριο στόχο την απαλλαγή της κεντρικής εξουσίας και του κρατικού προϋπολογισμού από υποχρεώσεις και την σταδιακή μετακύληση αυτών των ευθυνών και του κόστους στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.
Μεταβιβάζονται: η πρόνοια, η προστασία της δημόσιας υγείας, η ανέγερση σχολικών κτιρίων, η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, η ένταξη των μεταναστών. Πολεοδομικές εφαρμογές, υγειονομικός έλεγχος, προστασία παιδικής και τρίτης ηλικίας. Αναλαμβάνουν οι νέοι δήμοι σε συνεργασία με επιχειρηματικούς ομίλους έργα σε τομείς όπως η ενέργεια, «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράσινη ανάπτυξη» .
Δρομολογείται η μεταφορά επιπλέον αρμοδιοτήτων στου τομείς παιδείας-υγείας-πρόνοιας-περιβάλλοντος με στόχο τον κατακερματισμό της ενιαίας κρατικής ευθύνης, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης ατών των ευαίσθητων τομέων, όταν θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά ευθύνη του κράτους.
Στόχος της νέας μεταρρύθμισης είναι οι παραπέρα συμπράξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τα περίφημα ΣΔΙΤ, όπου θα γίνονται συμβάσεις παραχώρησης για την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής, οι οποίες θωρακίζουν πλήρως τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών αφού θα κυρώνονται με απόφαση της Βουλής.
Τα λαϊκά στρώματα, χρήστες των οδικών δικτύων θα τα ακριβοπληρώνουν μέσα από τα χαράτσια των διοδίων για δεκαετίες. Θα έχουμε κατασκευές μέσω ΣΔΙΤ σχολικών κτιρίων με αναθέτουσα αρχή την ΟΣΚ Α.Ε. και ο ιδιώτης θα έχει τον έλεγχο της συντήρησης, της εκμετάλλευσης του χώρου του προαυλίου με καταστήματα και άλλες δραστηριότητες.
Ένα από τα 100 πρώτα σχολεία που θα γίνουν με ΣΔΙΤ είναι και το σχολικό συγκρότημα στη Βόνιτσα με σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του ΔΣ συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης.
Θα υπάρξουν παρόμοιες επενδύσεις και στο χώρο της υγείας με αναθέτουσα αρχή την ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. Στην ίδια κατεύθυνση θα έχουμε προγραμματικές συμφωνίες Τ.Α. με επιχειρηματικούς ομίλους για την διαχείριση αποβλήτων-απορριμμάτων. Η προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση θα διευκολύνει την εφαρμογή ενός χωροταξικού σχεδίου που θα συνδέεται με την αλλαγή χρήσης γης και στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.
Στο νέο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας έχουμε πεδίο λαμπρό για να προωθηθούν όλες αυτές οι επιδιώξεις: Γύψος στο Δήμο Μεδεώνος, Ιαματικά Λουτρά, ορεινός όγκος, Ακαρνανικά οδικά δίκτυα, παραλίες Δήμου Παλαίρου, λίμνες Αμβρακία-Βουλκαριά.
Αμβρακικό κόλπο
που τον έχουν καταντήσει σχεδόν νεκρή θάλασσα, οι παρακόλπιοι δήμοι που έχουν τεράστια ευθύνη με τις τρεις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Αιτ/νιας-Άρτας-Πρέβεζας.
Με υποκρισία πριν λίγες μέρες στον τόπο του εγκλήματος στην Βόνιτσα σε μια φιέστα πρώτου μεγέθους μίλησαν για την ανάπτυξη του Αμβρακικού μέσα από το πρόγραμμα «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ» «ΑΝΑΣΑ», χωρίς να βγάλουν ανάσα για τις δεξαμενές καυσίμου που όλο φεύγουν λόγω εθνικού πάρκου και λόγω συμφωνίας ΡΑΜΣΑΡ αλλά μένουν και εκσυγχρονίζονται με σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις του Ν.Σ. Αιτ/νιας, του ΔΣ Αμφιλοχίας.
Ανάσα για το περιβαλλοντικό έγκλημα του κυρίου ΤΕΦΑ που με την ανοχή των κυβερνήσεων διαχρονικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, Δήμου Ανακτορίου, Νομαρχίας τσιμεντάρισε και περιόρισε την επικοινωνία του κόλπου με το Ιόνιο πέλαγος στη θέση Μπούκα.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις καλούμε τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία να μην περιορίσουν τη διαφωνία τους, τη δυσαρέσκειά τους στο αριθμό των περιφερειών και των Δήμων. Στο που θα πάει η έδρα.
Ο λαός πρέπει να απορρίψει και τους στόχους και τα μέτρα που προωθεί αυτή η μεταρρύθμιση. Να παλέψει για δημόσια, δωρεάν ενιαία παιδεία ενιαία παιδεία-υγεία-πρόνοια, για κοινωνικές παροχές που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Να αντιμετωπίσει τον «Καλλικράτη» ως μέρος της επίθεσης που δέχεται από την κυβέρνηση στο ασφαλιστικό. Στις εργασιακές σχέσεις, το εισόδημα, την παιδεία, την υγεία. Με πάλη για ανατροπές σε όλα τα επίπεδα, ως το επίπεδο της εξουσίας.
Στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές του Νοέμβρη ψηφίζουμε για όλα.
Το μήνυμα να είναι μήνυμα αντίστασης-ανυπακοής-αντεπίθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο