Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Μύτικας: Ένας επίγειος τουριστικός παράδεισος με προβλήματα

 Η έλλειψη βασικών υποδομών φρενάρει τον τουρισμό - Στόχος η ανάδειξη και προβολή της περιοχής

Eνα από τα πιο τουριστικά σημεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο είναι και ο Μύτικας του δήμου Ξηρομέρου.
Πρόκειται για ένα παραλιακό χωριό 900 περίπου μονίμων κατοίκων που έχει αναπτύξει τον τουρισμό, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά και παλιότερα. Όπως μαρτυρούν παλιοί κάτοικοι του Μύτικα, ο τουρισμός είχε ξεκινήσει..


 από το 1960, ενώ πιο πρόσφατα το χωριό, αποτελούσε προορισμό για πολλούς Ευρωπαίους τουρίστες. Κάθε καλοκαίρι οι επισκέπτες φτάνουν ακόμα και τις 10.000 και προέρχονται όχι μόνο από τη γύρω περιοχή, αλλά και από αλλού.

   Η καθαρή θάλασσα και η γραφικότητα που διαθέτει, προσελκύουν τους επισκέπτες, οι οποίοι απολαμβάνουν ολιγοήμερες διακοπές ή ακόμα και μονοήμερες αποδράσεις, όταν προέρχονται από τις γύρω περιοχές. Υποδομές φιλοξενίας υπάρχουν αρκετές που παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες και άνετη διαμονή. Σε ότι αφορά το πρόβλημα του πάρκιγκ, φαίνεται να βρίσκει τη λύση του, αφού ήδη καθαρίζονται δημοτικοί χώροι και τις επόμενες ημέρες θα διαμορφωθούν κατάλληλα για να φιλοξενούν αυτοκίνητα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η παραλιακή περιοχή.
      Όμως ο πρώην δήμος Αλυζίας δεν είναι μόνο ο Μύτικας, που ουσιαστικά παρέχει παραθεριστικό τουρισμό. Υπάρχουν και τα υπόλοιπα διαμερίσματα που θα μπορούσαν να προσφέρουν άλλου είδους τουρισμό, όπως ο θρησκευτικός, ο περιηγητικός, ο χειμερινός, ο αρχαιολογικός, κ.λπ. Το γεγονός ότι δεν έχουν αναδειχτεί και αξιοποιηθεί τα άπειρα μνημεία της περιοχής, περιορίζει την επισκεψιμότητα μόνο σε έναν τομέα.
    Υπάρχουν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σημεία, πολλά από τα οποία δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι, διότι δεν έχουν ανασκαφεί και αναδειχτεί και βρίσκονται πνιγμένα στα χόρτα. Η νέα δημοτική αρχή με τα μέσα που διαθέτει έκανε βήματα, τουλάχιστον στον καθαρισμό των σημείων, ενώ προσπαθεί τώρα με την εθελοντική συμβολή να τα κάνει περισσότερο γνωστά.

Ήδη ο αντιδήμαρχος που έχει στην ευθύνη του την δημοτική ενότητα Αλυζίας Σπ. Λύτρας, πήρε την πρωτοβουλία δημιουργίας εθελοντικών ομάδων που θα μπορούν να προσφέρουν σε πολλούς τομείς, και το επόμενο διάστημα πρόκειται να γίνει η πρώτη σύσκεψη για να οριοθετηθεί το πλαίσιο της προσφοράς. Ένας τομέας που χρειάζεται το «εθελοντικό χέρι» είναι ο καθαρισμός μονοπατιών και δρόμων που οδηγούν στα μνημεία της περιοχής, καθώς και η σηματοδότησή τους που θα οδηγεί τον επισκέπτη.

Η έλλειψη υποδομών όμως είναι ανασταλτικός παράγοντας προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος. Αυτό αφορά κυρίως στην έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στο Μύτικα, αλλά και στην έλλειψη ΣΧΟΟΑΠ. Όσο για την επέκταση του σχεδίου πόλης, καρκινοβατεί από το 1994 και σήμερα βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος χαμένο στη γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα όμως δεν έχει ακόμα καθοριστεί ο αιγιαλός και η παραλία, πράγμα που προσπαθεί να κάνει τώρα η νέα δημοτική αρχή. Τα παραλιακά κτήματα έχουν αρχίσει και κτίζονται άναρχα και πολλές φορές αυθαίρετα και χωρίς δρόμους.
      Το αποχετευτικό δίκτυο και ο βιολογικός καθαρισμός έχει μπει σε μια διαδικασία κατασκευής, αν και έχει να αντιμετωπίσει μια δικαστική διαδικασία εξέτασης ενστάσεων, που αφορούν στη δημοπράτηση της μελέτης, η οποία  κόστισε 250.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 4.5 εκ. ευρώ με προοπτική να χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ. 
    Η ένταξη σε αυτό το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της δημοτικής αρχής του πρώην δήμου Αλυζίας.  Από την άλλη όμως η μη ύπαρξη χωροταξικού σχεδιασμού, σταματάει την ανάπτυξη της περιοχής, η οποία κατά τα άλλα έχει δυνατότητες να δεχτεί και περισσότερους επισκέπτες.
    Ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους είναι και τα υπόλοιπα διαμερίσματα της Αλυζίας, που διαθέτουν παρθένα ομορφιά και θέα, αλλά και αξιόλογα μνημεία άγνωστα στο ευρύ κοινό. Αιτία είναι η έλλειψη ανάδειξης, πρόσβασης, και προβολής τους. Σε αυτό πλέον εστιάζονται οι προσπάθειες του δήμου, αφού ο τουρισμός είναι μια από τις βασικές προοπτικές ανάπτυξης της Αλυζίας…
 ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
Πηγή: Εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο