Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ΠΑΝΟΣ ΗΛ. ΧΟΛΗΣ : ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου.

Πηγη faccebook Panos Cholis

      Στις 26 Ιουλίου το πρωί, το εκκλησάκι μας, μας καρτεράει να ανάψουμε το κεράκι και να μοσχομυρίσει λιβάνι. 

Στο χωριό μας με τα πολλά ξωκκλήσια υπάρχει και το ξωκκλήσι, της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται ριζωμένο στη βόρεια πλευρά του παλιού χωριού μας....

 

Είναι Ναός μικρής χωρητικότητας, λιθόκτιστος, κεραμοσκεπής, μόνο με τρεις πλευρές, γιατί σαν τέταρτη έχει, τον βράχο και είναι χωρίς τρούλο και καμπαναριό.

Χτισμένος πολύ μετά και την ίδρυση του χωριού, λιτός, δεν έχει να επιδείξει αρχιτεκτονική και πλούσιο περιεχόμενο. Είναι όμως στενά συνδεδεμένος με μια παράδοση που ήθελε τους προγόνους μας να βρίσκονται πολύ κοντά στο Θεό, για να καταλήξουν σ΄αυτή τους την επιλογή μετά από κάποιο θαύμα. 

Ήταν η εποχή που η ευλογιά μάστιζε την περιοχή, αποδεκατήζοντάς την, στέλνοντας στον άλλο κόσμο αρκετά άτομα. Κι ενώ όλοι περίμεναν, αφού πλέον ήταν θέμα χρόνου, πότε το κακό θα φθάσει και στο Βασιλόπουλο, ένα αόρατο χέρι την κρατούσε μακρυά από αυτό. Λιγόστεψαν τις επαφές με τους κατοίκους των γύρω χωριών, παίρνοντας τα υποτυπώδη μέτρα προφύλαξης, αλλά η αγωνία για το επικείμενο κακό ήταν μεγάλη.

Τότε στην συγκεκριμένη τοποθεσία οι κάτοικοι είδαν την θεϊκή μορφή της Αγίας Παρασκευής να καρφώνει στα βράχια πέταλα και καρφιά και μαζί τους την θανατηφόρα νόσο. (Τα πέταλα αυτά και τα καρφιά ήταν ορατά από τους προσκυνητές μέχρι τη δεκαετία του -80 όπου η μπουλντόζα που θα άνοιγε δρόμο τα παρέσυρε στο διάβα της και τα εξαφάνισε.)

Κανείς κάτοικος του χωριού δεν προσβλήθηκε και με βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα έχτισαν στην εσοχή του βράχου το μικρό ναό στο σημείο που η θεϊκή βούληση είχε επιλέξει.

Κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου, γιορτή της Αγίας Παρασκευής, της Ζωοδόχου Πηγής και ενδεχομένως σε ορισμένες Βαφτίσεις, μας καρτεράει το εκκλησάκι να ανηφορίσουμε από το γκαλντερίμι δίπλα στην Πεζούλα αλλά και με αυτοκίνητο από το δρόμο της Πεζούλας, για να ανοίξει η πόρτα του, να ανάψουν τα καντήλια του και να μοσχομυρίσει το λιβάνι

Σημ. Διαβάστε στο www.vasilopoulo.com.gr στην κατηγορία: Αναμνήσεις από τα παλιά, άλλη μια ιστορία για το πώς γλύτωσε το χωριό μας από την ευλογιά όπως την αφηγήθηκε ο 90χρονος,τότε, Γιώργος Παπαλεξης.



7 σχόλια:

  1. Θυμάμαι πολύ καλά όταν ήμουν μικρό κορίτσι, που πηγαίναμε με την συχωρεμένη την μητέρα μου, που είχε γεννηθεί στο Βασιλόπουλο, και προσκυνούσαμε στην χάρη της, τον βράχο με τα καρφιά και τα πέταλα. Μεγάλο κρίμα που τον χαλάσανε. Θα ήταν ένα αδιάψευστο θαύμα στην εποχή μας.
    Βοήθεια η Αγία σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβασα σε άλλο Σαιτ ότι το Εκκλησάκι κινδυνεύει να πέσει!!
    Το συγκεκριμένο χωριό απ΄οτι ξέρω έχει:
    1.Τρεις ντόπιους δημοτικούς συμβούλους και μάλιστα γυναίκες
    2. Εναν Προέδρο τοπικού συμβουλίου και δυο Τοπ. συμβούλους
    3. τέσσερις εκκλησιαστικούς επιτρόπους ΚΑΙ έναν Ιερέα
    4. έναν αντιδήμαρχο από άλλο χωριό που ήρθε πρώτος σε σταυρούς στο Βασιλόπουλο
    5. δυο αντιδημάρχους από άλλα χωριά, που ήρθαν τρίτοι και τέταρτοι σε ψήφους στο Βασιλόπουλο.
    6. Έχει επίσης δυο συλλόγους
    7. και τον δήμαρχο να είναι γαμπρός στο συγκριμένο χωριό.
    Που είναι όλοι αυτοί; Που είναι εκείνοι που τους ψήφισαν ως άξιους να λύσουν τα προβλήματα του χωριού τους;
    Ας βάλει το χέρι της η Αγία Παρασκευή που είναι και θαυματουργή… ΓΙΑΤΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ τους ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΡΑΒΑΤΕ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ .

      Διαγραφή
  3. Τα λεφτά στον δήμο ξηρομερου τα θέλουμε υπάρχουν έξοδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το εκκλησάκι το έχουν αναλάβει εθελοντικά οι τζοβολεοι μόνοι τους κάνουν αναστήλωση με χρήματα δικά τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο τους που έφτιαξαν τη σκεπή και το ταβάνι. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΒΑΛΑΝ κ άλλοι χρήματα μαθαινω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο