Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Εκτροπή του Αχελώου: Θα πάμε στο ΣτΕ για το ΣΔΛΑΠ που είναι πλέον στο ΦΕΚ;

 

       Έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας από τότε που τα αναθεωρημένα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) εγκρίθηκαν και δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ.

Παρά το γεγονός ότι αυτά πλέον προβλέπουν ως συμπληρωματικό μέτρο για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας την εκτροπή του Αχελώου, δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας για την εξέλιξη αυτή.

Κατάπιαν τη γλώσσα τους παραδόξως και ο δήμος Αγρινίου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και όλοι οι υπόλοιποι φορείς που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή των φορέων κατά της εκτροπής του Αχελώου. Ο δε πρόεδρος της ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, επίσης σιωπά επιδεικτικά.

Και το ερώτημα που μοιραία γεννιέται είναι αν έχει παρθεί κάποια απόφαση να σταματήσουμε τον αγώνα κατά της εκτροπής του Αχελώου και δεν το ξέρουμε. Yποθέτουμε πως όχι… Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο πως ούτε η Συντονιστική Επιτροπή, ούτε κάποιος άλλος φορέας μεμονωμένα αντέδρασε πολιτικά έστω με την κυβερνητική απόφαση να συμπεριληφθεί η εκτροπή στα Σχέδια, αποδεικνύοντας έτσι μεταξύ των άλλων ότι η διαβούλευση που προηγήθηκε έγινε για το θεαθήναι…

Υπενθυμίζουμε ότι τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης που καταρτίστηκαν από την Ελλάδα το 2014 περιλάμβαναν τη μερική εκτροπή του Αχελώου στη Θεσσαλία, ωστόσο δεν κρίθηκαν δικαστικά παρά το γεγονός ότι προσεβλήθησαν ενώπιον του ΣτΕ, καθώς ουδέποτε ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκδίκασης λόγω του ότι μεσολάβησε η πρώτη αναθεώρηση των σχεδίων το 2017 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν περιλάμβανε τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς τον Πηνειό. Επομένως έτσι θεωρήθηκε ότι εξέλιπαν οι λόγοι για τη συνέχιση της δίκης.

Τώρα τι ακριβώς είναι αυτό που εκλείπει για να συνεχιστεί ο δικαστικός αγώνας κατά της εκτροπής του Αχελώου; Γιατί η μηδενική αντίδραση στην άρον – άρον έγκριση των ΣΔΛΑΠ από την κυβέρνηση;

1 σχόλιο:

  1. Κατόπιν εορτής όπως πάντα... βλέπε σύνδεση Αγρινίου με παρα Ιόνια οδό, πανεπιστήμιο κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο