Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπ/κών, Β' ΕΛΜΕ: Καλεί σε επαγρύπνηση για οποιαδήποτε προσπάθεια καταπάτησης των κεκτημένων των Εκπαιδευτικών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


       Εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπ/κών Αιτ/νίας (ΑΣΕ) διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμη χρονιά πολλοί εκπ/κοί της Βθμιας Εκπ/σης παραμένουν «ξεκρέμαστοι», αφού περιμένουν με αγωνία την τοποθέτησή τους σε σχολεία κατά τη νέα σχολική χρονιά. Πρόκειται για συν/φους που  έχουν χαρακτηριστεί υπεράριθμοι, βρισκόμενοι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, αιτούντες απόσπασης εντός ΠΥΣΔΕ και συν/φους που δουλεύουν χρόνια αναπληρωτές στο νομό και δεν γνωρίζουν αν θα εργαστούν τη νέα χρονιά. Κι όλα αυτά γιατί η ΔΔΕ δεν έχει δημοσιεύσει τα λειτουργικά κενά  που υπάρχουν στο νομό (παρ’ όλο που οι αιτήσεις για απόσπαση γίνονται μέχρι τέλος Ιούλη). ....
Αποτέλεσμα να δημιουργείται αβεβαιότητα και δυσκολία στους συν/φους να κάνουν ενημερωμένες επιλογές. Επιπλέον στο χρονοδιάγραμμα της ΔΔΕ αναφέρεται ότι οι αποσπασμένοι εκπ/κοί θα τοποθετηθούν μετά τους αναπληρωτές, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπ/κών, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις αγωνίες και την αναστάτωση που προκαλούνται στους συν/φους από αυτές τις εξελίξεις, θέσαμε το ζήτημα στο ΔΣ της Β ΕΛΜΕ ζητώντας άμεσα να πάρει θέση, να αναδείξει το πρόβλημα και να ασκήσει πίεση στη ΔΔΕ ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των συν/φων.
Η πλειοψηφία του ΔΣ (ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΔΑΚΕ) ούτε μπήκε καν στον κόπο να συζητήσει τα αιτήματα των συν/φων εκπ/κών και να εκπληρώσει το ρόλο που οφείλει να επιτελεί το σωματείο, που δεν είναι άλλος απ’ το να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κλάδου.
Για τη στάση τους αυτή είναι υπόλογοι στους συν/φους για μια ακόμη φορά. Αποδεικνύουν ξανά ότι συμφωνούν με τους αντιλαϊκούς, αντιεκπ/κούς νόμους των κυβερνήσεων και θέλουν να υπάρχει σιγή νεκροταφείου στα σχολεία και τον κλάδο. Θέλουν οι εκπ/κοί να σκύβουν το κεφάλι, να χάνονται στον λαβύρινθο των αντιλαϊκών νόμων και την ερμηνεία τους, να επιζητούν το προσωπικό βόλεμα και να επιλέγουν το δρόμο των ατομικών «εξυπηρετήσεων» για την επίλυση των προβλημάτων τους.
Να είναι σίγουροι ότι κάτι τέτοιο η ΑΣΕ δεν θα το επιτρέψει με όσες δυνάμεις διαθέτει. Κι αυτό οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού το γνωρίζουν, γι αυτό και την πέταξαν έξω από το προεδρείο του ΔΣ του συλλόγου μας.
Για την ΑΣΕ ευαγγέλιο δεν είναι οι όποιοι αντιλαϊκοί νόμοι ψηφίζονται κι εφαρμόζονται, αλλά τα εργασιακά δικαιώματα των εκπ/κών και οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας.
Το σωματείο δεν είναι διοίκηση να εφαρμόζει το γράμμα του νόμου, αλλά διεκδικεί, ασκεί πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση και τα διοικητικά της όργανα, οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια σε κάθε αντιεκπ/κή, αντιλαϊκή πολιτική που χτυπά κεκτημένα και δικαιώματα. Σε διαφορετική περίπτωση γίνεται το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης κι ο δούρειος ίππος για να χτυπηθούν δικαιώματα και κατακτήσεις.
Η ΑΣΕ ήταν και θα είναι απέναντι σε τέτοιες πλειοψηφίες και θα αποκαλύπτει στους συν/φους τον επικίνδυνο ρόλο τους.
Στη συνέχεια κάναμε παρέμβαση στη ΔΔΕ Αιτ/νίας, θέτοντας συγκεκριμένα ζητήματα προς αυτή:
-       Γιατί δεν γνωστοποιούνται στους συν/φους τώρα τα λειτουργικά κενά , ώστε αυτοί να τα γνωρίζουν και να κάνουν τις αιτήσεις τους για τοποθέτηση κι οι υποψήφιοι αναπληρωτές να γνωρίζουν αν υπάρχουν κενά στο νομό;
-  Γιατί δεν τηρείται η προβλεπόμενη σειρά προτεραιότητας στις τοποθετήσεις (αφού η τοποθέτηση των μόνιμων εκπ/κών πρέπει να γίνεται πριν τους μόνιμους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών); Κι αυτή η διαδικασία να ολοκληρώνεται μέσα στον Ιούλιο.
 Μετά την παρέμβασή μας αυτή η ΔΔΕ με έγγραφό της απάντησε ότι τα πιθανά κενά δεν μπορούν να προσδιοριστούν τον Ιούλιο, γιατί εκκρεμούν εγκρίσεις τμημάτων (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) σ’ όλη τη Δυτ. Ελλάδα και διάφορες αποσπάσεις, άδειες …..Δεσμεύτηκε όμως εγγράφως ότι θα δώσει το δικαίωμα νέας αίτησης        (περίπου 3-5 Σεπτέμβρη) στους αιτούντες απόσπαση τότε που θα είναι γνωστά τα εναπομείναντα κενά.
Για τους αναπληρωτές ενημέρωσε ότι η πρόσληψη και τοποθέτησή τους γίνεται από τον ΟΠΣΥΔ κι όχι από το ΠΥΣΔΕ. Οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.
Συμπερασματικά, η ΔΔΕ, ως διοίκηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τους ισχύοντες νόμους.
Ως ΑΣΕ καλούμε τη ΔΔΕ Αιτ/νίας να πραγματοποιήσει όλες τις τοποθετήσεις άμεσα και με διαφάνεια, ώστε όλοι οι συν/φοι να μπορούν να προγραμματίσουν και να οργανώσουν έγκαιρα τη ζωή τους.
Συνάδελφοι,
η διασφάλιση των κεκτημένων μας δεν μπορεί να αποτελεί υπόθεση της διοίκησης και της κυβέρνησης, αλλά υπόθεση όλου του κλάδου. Κι αυτό θα το πετύχουμε με τον οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο αγώνα, μέσα από σωματεία που υπερασπίζονται το δίκιο μας κι αποτελούν στήριγμα κάθε εργαζόμενου.
Καλούμε, λοιπόν, κάθε συν/φο εκπ/κό να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της Β ΕΛΜΕ και να είναι σε επαγρύπνηση για οποιαδήποτε προσπάθεια καταπάτησης των κεκτημένων μας.

                                                                                                Αγρίνιο, 30 – 7 - 24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο