Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Η 199η επέτειος της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΥΡΟΥ - ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ, 2024, στο Πετροχώρι.


         Ο Σύλλογος Πετροχωριτών Τριχωνίδας, στα πλαίσια εκπλήρωσης των καταστατικών του σκοπών, αρχών και υποχρεώσεων, διοργανώνει κι εφέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα την 199η επέτειο της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΥΡΟΥ - ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2024 στο Πετροχώρι.

Στις φετινές εκδηλώσεις μας, κυριαρχούν δύο ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας εκδηλώσεις.


·       Γιορτές της ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΥΡΟΥ - ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2024, το Σάββατο, 10 Αυγούστου 2024, ώρα 7:00 μ.μ. που είναι γιορτές τιμής και μνήμης των ένδοξων προγόνων μας, που στο Πετροχώρι και στο πλευρό του Γεωργίου Καραϊσκάκη, πολέμησαν επί σειρά ημερών (από 25 Ιουλίου 1825 έως 9 Αυγούστου 1825) τους Οθωμανούς, τους νίκησαν, διέλυσαν το δύναμης 2400 ανδρών Τούρκικο στρατόπεδο, τους έτρεψαν σε φυγή. Ελευθερώθηκε έτσι ολόκληρο το Απόκουρο, στις 9 Αυγούστου του 1825.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης προβλέπει:

ü Την τέλεση Εσπερινού στο εκκλησάκι του Άϊ-Θωμά.

ü Την λιτάνευση τις Ιστορικής εικόνας του Άϊ-Θωμά.

ü Επιμνημόσυνο δέηση στον χώρο του Μνημείου.

ü Κατάθεση στεφάνων.

ü Προσκλητήριο των Αποκουριτών Αγωνιστών.

Από πρόσφατη έρευνα προέκυψε η λίστα των ανά χωριό Αποκουριτών Αγωνιστών που πολέμησαν υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη στο Πετροχώρι, ο αριθμός των οποίων υπερβαίνει τους 80.

ü Χαιρετισμοί επισήμων.

ü Ιστορικό δρώμενο: Οι νικηφόρες μάχες του Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Πετροχώρι.

ü Παραδοσιακοί χοροί.

·       Πρώτη προβολή του ιστορικού ντοκυμαντέρ του συγχωριανού μας Λαογράφου - ερευνητή της τοπικής ιστορίας, Γιώργου Σαγώνα με τίτλο: 1943, την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024, ώρα 8:00 μ.μ.

Πρόκειται για μία καταγραφή των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την ευρύτερη του Απόκουρου περιοχή, την τραγική εκείνη περίοδο.


Ο πόλεμος, οι κακουχίες, η κατοχή, οι διώξεις, οι λεηλασίες, η πείνα, οι επιδημίες, οι αντιστασιακές ενέργειες, αλλά και γεγονότα όπως: η δράση των αντιστασιακών ομάδων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στην περιοχή, οι εκτελέσεις Αποκουριτών, η μάχη της Γουρίτσας,  η πυρπόληση του Μοναστηριού της Μυρτιάς, ο βομβαρδισμός της Γουρίτσας, η πυρπόληση της Μόκιστας, το ολοκαύτωμα της Μακρυνείας, η πυρπόληση του Θέρμου, οι Γερμανικές λεηλασίες στο Πετροχώρι, η μάχη στο Φονόρεμα, ο βομβαρδισμός και η πυρπόληση του Πετροχωρίου, η λειτουργία του πρόσκαιρου Νοσοκομείου του Ε.Ε.Σ. στην Γαβαλού, είναι μερικά απ΄ τα θέματα που διαπραγματεύεται το ντοκυμαντέρ, το οποίο εμπλουτίζουν οι υπέροχες προσωπικές μαρτυρίες πολλών νέων τότε, υπέργηρων σήμερα (των τελευταίων ίσως) αυτοπτών μαρτύρων, οι καταθέσεις ψυχής των οποίων χαρακτηρίζουν το πόνημα, προσδίδοντας επιπρόσθετα χαρακτηριστικά στην προσπάθεια του δημιουργού.

Η πλούσια τοπική μας ιστορία, πρέπει επί τέλους να βγεί απ΄ το χρονοντούλαπο της λησμονιάς, να καταστεί γνωστή, να διαδοθεί στο ευρύ κοινό, να αξιοποιηθεί.

Ο Σύλλογος Πετροχωριτών Τριχωνίδας πρωτοστατεί σε ενέργειες διάδοσης και αξιοποίησης του πολιτιστικού μας πλούτου και καλεί τους συντοπίτες, αλλά και τον κάθε φιλίστορα, να τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις αυτές ιστορικού ενδιαφέροντος, που ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς, σφυρηλατούν τις κοινωνικές σχέσεις, προβάλλουν το πολιτιστικό μας απόθεμα στο ευρύ κοινό και ενισχύουν την πολιτιστική μας ταυτότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο