Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Η φορεσιά της Βονιτσάνας μέσα από σκίτσα του Γάλλου περιηγητή Andre Grasset Saint Sauveur

 ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Η φορεσιά της Βονιτσάνας μέσα από σκίτσα του Γάλλου περιηγητή Andre Grasset Saint Sauveur


Γράφει ο Ντίνος Στυλιανός

     Λίγο πριν κλείσει ο 18ος αιώνας, η Βόνιτσα κυβερνούταν από τους Γάλλους. (συνθήκη Καμποφόρμιο 1797). Σε αυτή την περίοδο ο Γάλλος περιηγητής Sauveur έφτασε στη Βόνιτσα.

Στη πολυσέλιδη και άξιας μελέτης καταγραφή του (έχουμε δημοσιεύσει αρκετά μέρη της Δείτε εδώ) συμπεριλαμβάνει και ένα σκίτσο με την φορεσιά της Βονιτσάνας.

Το 2012 η κυρία Σοφία Παλιογιώργου, σύζυγος Λεωνίδα, Ναυάρχου του πολεμικού ναυτικού, στη μνήμη του συζύγου της, παρέδωσε για φύλαξη, έως την δημιουργία λαογραφικού μουσείου στη Βόνιτσα, την φορεσιά με βάση την απεικόνιση και τις καταγεγραμμένες περιγραφές του Sauveur(Δείτε εδώ την παλαιότερη δημοσίευση).



Στην ενδυμασία όλα τα υφασμάτινα μέρη της έχουν βάση το μετάξι ή είναι εξ ολοκλήρου μεταξωτά και τα μεταλλικά από καθαρό ασήμι Το φόρεμα σε όλη την επιφάνειά του φέρει κεντήματα, ενώ το μακρύ πανωφόρι, για να αποκτήσει το γύρισμα στο κάτω μέρος του, κατασκευάστηκε με πολύ πυκνή πλέξη. Το σύνολο της ενδυμασίας είναι τοποθετημένο πάνω σε πλαστική κούκλα και όλα μαζί περιβάλλονται από κρυστάλλινη βιτρίνα.



Το κόστος κατασκευής, παρά την εθελοντική εργασία γνωστών της κυρίας Σοφίας, υπερέβη τις δώδεκα χιλιάδες ευρώ. Αρχικά τοποθετήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και κατόπιν μεταφέρθηκε στην είσοδο του δημαρχείου, όπου παραμένει έως σήμερα.

Πρόκειται για την μοναδική υλοποίηση της απεικόνιση από τα τρία σκίτσα που συμπεριέλαβε στην περιήγησή του ο Sauveur, ενδυμασίες κατοίκων της τότε αυτόνομης συμπολιτείας του Ακρωτηρίου (Ακτίου).

 

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο