Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Κοινή επιστολή 10ο ΠΤ ΟΕΕ και Ενώσεων λογιστών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας: Τα προβλήματα των φορολογικών δηλώσεων.


 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ακόμη μια χρονιά, οι θερινοί μήνες βρίσκουν τους συναδέλφους λογιστές- φοροτεχνικούς εξαντλημένους και απογοητευμένους, λόγω των ατελειών στον σχεδιασμό και τη διαδικασία ομαλής κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.

Ως 10ο ΠΤ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τις Ενώσεις των Λογιστών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας μέσω παρεμβάσεων είχαμε επισημάνει από πολύ νωρίς με κάθε τρόπο τι θα συνέβαινε κατά την φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το κάναμε με τον πιο επίσημο τρόπο και στη συνάντηση μας, με τον τέως πλέον υφυπουργό κ. Θεοχάρη, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας σαν διοίκηση του ΠΤ, όπου του είχαμε αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά όσα αυτές τις μέρες βλέπουμε να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας. Μόνο που ακόμα κι εμείς, παρά το μεγάλο προβληματισμό μας, δεν περιμέναμε ότι η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Στις πολλαπλές παρεμβάσεις μας, δημόσιες και μη, είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσουν με στοιχειώδη σωστό τρόπο τα λογιστικά- φοροτεχνικά γραφεία αυτό το διάστημα όταν ουσιαστικά ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριστούν:

- τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, γνωρίζοντας μάλιστα εκ των προτέρων - παρά τις αντίθετες βεβαιώσεις παραγόντων του Υπουργείου - ότι οι φορείς του Δημοσίου δεν θα έχουν μεριμνήσει εγκαίρως να ανεβάσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών ως όφειλαν

- τις φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων, κατά την κατάθεση των οποίων δημιουργούνται αρκετά μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, αρκετά χρονοβόρα στην επίλυση κάτι που εξαντλεί το ήδη εξαντλημένο προσωπικό των λογιστικών- φοροτεχνικών γραφείων

- την εφαρμογή της κάρτας εργασίας η οποία παρουσιάζει αρκετά λειτουργικά προβλήματα κατά το πρώτο διάστημα εφαρμογής της

- τη διαχείριση των προ συμπληρωμένων δηλώσεων για τις οποίες επίσης είχαμε εκφράσει την έντονη ανησυχία μας και επιβεβαιωνόμαστε δυστυχώς. Χιλιάδες πολίτες επαναπαύτηκαν από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου με αποτέλεσμα να καταθέσουν προ συμπληρωμένες δηλώσεις και στη συνέχεια όταν ανακάλυψαν λάθη και παραλείψεις στράφηκαν στα λογιστικά γραφεία επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

- τις δηλώσεις ΦΠΑ οι οποίες επίσης δημιουργούν προβλήματα λόγω της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων (κλείδωμα κλπ)

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα δεκάδες μικρότερης σημασίας ζητήματα που τρέχουν καθημερινά καταλαβαίνουμε ότι στον κλάδο μας επικρατεί αυτή τη στιγμή ένας χάος.

Ένα χάος που γίνεται μεγαλύτερο αν συνυπολογίσουμε ότι οι πάροχοι και οι τράπεζες λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας αδυνατούν να εξυπηρετήσουν, έστω τηλεφωνικά, το σύνολο των επαγγελματιών και πολιτών που χρειάζονται τις υπηρεσίες τους.

Ακόμα σοβαρότερα θέματα, όπως τα θέματα υγείας των συναδέλφων μας, μάλλον είναι περιττό να τα αναφέρουμε ακόμα μια φορά γιατί όπως καταλαβαίνουμε από τον τρόπο αντιμετώπισης, η λύση είναι απλή: ο λογιστής απαγορεύεται να αρρωστήσει!

Είναι επιτακτική η ανάγκη να λήξει πλέον αυτή η ταλαιπωρία και η επικοινωνιακά βολική για τους αρμόδιους εντύπωση ότι οι λογιστές προκαλούν όλα τα δεινά. Να ψηφισθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (5) μηνών από την ημερομηνία έναρξης των φορολογικών δηλώσεων και σε κάθε περίπτωση να μην παρατείνεται πέραν της 31ης Ιουλίου εκάστου έτους και εφόσον το σύστημα είναι ενημερωμένο με όλα τα απαιτούμενα (βεβαιώσεις αποδοχών κλπ). Διαφορετικά, η υπηρεσία της ΑΑΔΕ να μην ανοίγει καθόλου την διαδικασία υποβολών για να μη γίνονται «λάθη», έως ότου αναρτηθούν εκ μέρους του δημοσίου, όλα τα δικαιολογητικά. Με βάση τα ανωτέρω, ειδικά για φέτος, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων χρήσεως 2023 πρέπει να παραταθεί μέχρι 30.09.2024.

Αφήνοντας λίγο στην άκρη το πως βλέπουμε την κατάσταση από τη σκοπιά του Οικονομολόγου, ας το δούμε και από νομικής πλευράς:
"Η αρχή της χρηστής διοίκησης, η οποία έχει νομολογιακή προέλευση από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ 31/2020), ορίζεται ως η αρχή που επιβάλλει στα διοικητικά όργανα να ασκούν τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με το αίσθημα δικαίου που επικρατεί, ώστε κατά την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων να αποφεύγονται οι ανεπιεικείς και απλώς δογματικές ερμηνευτικές εκδοχές και να επιδιώκεται η προσαρμογή των κανόνων δικαίου προς τις επικρατούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και απαιτήσεις, καθώς και οι αρχές της αναλογικότητας, της φανερής Διοίκησης και της προστατευόμενης δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου."
Πηγή: https://efotopoidou.sr/i-archi-tis-christis-diikisis-ke-i-archi-tis-dikeolosimeiiis-empistosinis-toii-diikoumenou-sti-diniosia-diikisi/


Ελπίζουμε αφενός το Υπουργείο να κατανοήσει την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι λογιστές-φοροτεχνικοί και να πράξει τα δέοντα.

Ευχόμαστε, η φετινή διαδικασία όπως εξελίσσεται, να γίνει η αφετηρία για τους επιτελείς του Υπουργείου, για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε μελλοντικά να αποφευχθούν αντίστοιχες καταστάσεις. Ως μια οργανωμένη χώρα, θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να γνωρίζουν τους όρους και ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας. Το δημόσιο θα πρέπει να γνωρίζει πότε θα εισπράττει τα αναγκαία δημόσια έσοδα για την λειτουργία του κράτους, οι επιχειρήσεις πότε πρέπει να τα καταβάλλουν και οι λογιστές ως συνδετικός κρίκος πότε πρέπει να επιτελέσουν το έργο τους.

Θεωρούμε πως ως ΟΕΕ Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος και Ενώσεις Λογιστών των 3 νομών (Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας), πράξαμε ότι καλύτερο μπορούσαμε για να στηρίξουμε τους συναδέλφους μας και απαιτούμε μελλοντικά οι αρμόδιοι να λαμβάνουν πιο σοβαρά τις υποδείξεις και τις παρατηρήσεις μας.

Δεσμευόμαστε προς τους συναδέλφους μας, ότι από κοινού ΟΕΕ και ΕΛΦΕΕ Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας, θα κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες, για να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές προς το καλύτερο, αλλαγές που θα σέβονται πρώτα απ' όλα τον πολίτη, τον επιχειρηματία, τον λογιστή-φοροτεχνικό και το κράτος.

Με εκτίμηση

Οι υπογράφοντες:

• Γεώργιος Παππάς, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος
• Αλέξανδρος Μπογιάκης, Πρόεδρος ΕΛΦΕΕ Ν. Αχαΐας
• Αλέξιος Νταουλάρης, Πρόεδρος ΕΛΦΕΕ Ν. Ηλείας
• Αναστάσιος Προβίδας, Πρόεδρος ΕΛΦΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο