Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Γιαννης Γερογιαννης Την ελληνική φύση, την οποία οφείλουμε να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού.



πηγη facebook  :Giannis Gerogiannis


«Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος σου μένει μια ελιά, ένα αμπέλι, ένα καράβι. Πράγμα που σημαίνει ότι με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις» Οδ. Ελύτης.

Η χώρα μας σε τούτο ξεχωρίζει. Γιατί καθορίζει τη σκέψη των Ελλήνων, τον πολιτισμό, την οικονομία και γενικότερα το μέλλον του τόπου μας. Στις δύσκολες συνθήκες σαν τις σημερινές, το περιβάλλον αποτελεί πάντοτε το εύκολο θύμα....... Γι' αυτό παρατηρείται σήμερα μια αυξημένη επίθεση στο περιβάλλον με δυσάρεστες συνέπειες για τους πολίτες και τη χώρα. Η αναστροφή όμως των συνεπειών είναι αδύνατη και τα οφέλη είναι περιορισμένα σε σχέση με τις ζημίες που προκαλούν.

Τα νησιά του Αιγαίου ήταν πάντοτε κατάφυτα κυρίως με πλατύφυλλα και βελανιδιές. Περιορίζοντας ή εξαφανίζοντας τις δρύες άλλαξε το μικροκλίμα και καταστράφηκε ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας που έδινε την υγρασία ,τη δροσιά και τις κατάλληλες συνθήκες αναβλάστησης. Να γιατί η βελανιδιά είναι η "βασίλισσα του δάσους " και θεωρείται δένδρο ιερό σε όλες τις θρησκείες και σ' όλες τις εποχές. Γιατί με τις ρίζες της μεταφέρει το "ύδωρ" το συστατικό της ζωής. Με τα φύλλα της κάνει το έδαφος γόνιμο και καλλιεργήσιμο με τα κλαδιά της προστατεύει τα άλλα δένδρα από τους αέρηδες και τις άλλες οχλήσεις. Η αντικατάστασή της με άλλα δένδρα μείωσε, το νερό, ενίσχυσε το ξηροθερμικό περιβάλλον και πολλαπλασίασε τις φωτιές. Οι εμπειρογνώμονες μας λένε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις φωτιές και γιατί παλιότερα δεν συνέβαινε αυτό; ρωτούμε. Παίζει ή δεν παίζει ρόλο το είδος της βλάστησης ; Γιατί είναι το πρώτο που ρωτάει η πυροσβεστική ;. Γιατί η πυρκαγιά σταματάει εύκολα σ' ένα δρυοδάσος ενώ στα πευκόφυτα κάτι τέτοιο είναι Αδύνατον; Ας μην κοροϊδευόμαστε όλοι ξέρουμε πως οι βελανιδιές αποτελούν μία ζώνη πυροπροστασίας για το δάσος και μεγάλο ευτύχημα για τις περιοχές όπου υπάρχουν. Σ' ένα χορικό του Ευρυπίδη ο σοφός γέρων μας προειδοποιεί για τις συνέπειες καθώς μας λέει τούτα τα λόγια:

"-Ξυλοκόπε κράτα το τσεκούρι σου μακριά απ' τη βελανιδιά.

Κόψε το πεύκο, κόψε αν θες το πουρνάρι, κόψε την αχλαδιά,

όμως μακριά το τσεκούρι σου από τη βελανιδιά .

Το είπαν οι γέροι από παλιά. Μάνα μας είναι η βελανιδιά.."

Στις άλλες χώρες κλωνοποιούν αυτά τα δένδρα. Τα προστατεύουν . Τα θεωρούν μνημεία της φύσης. Καύχημα του πολιτισμού και του τόπου τους. Εδώ τα καταστρέφουν, τα κακοποιούν και προβαίνουν σε βαρβαρότητες. Το μεγαλύτερο έγκλημα γίνεται στην Αιτωλοακαρνανία όπου όλη η ανάπτυξη περιορίζεται κυρίως στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Καθώς οι αρμόδιες αρχές και η περιφέρεια είναι κάτω των περιστάσεων. Ο αγώνας των πολιτών για την προστασία της φύσης είναι αγώνας ζωής. Κλείνοντας το θέμα αυτό θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω δύο φράσεις από την επιστολή του Κολοκοτρώνη στον Ιμπραήμ όταν αντιμετώπισε παρόμοιες καταστάσεις..

Τι σας έφταιξαν μωρέ τα δένδρα; Τι σας έφταιξαν τα φυτά; Τι σας έφταιξαν τα λουλούδια; Ετούτα δεν είναι έργα της πολεμικής. Ετούτα δεν είναι έργα αντρείας. Ετούτα είναι έργα της προστυχιάς και ανανδρείας. Ας προβληματιστούμε. Ας δράσουμε. Ας προστατεύσουμε κάτι απ' αυτά που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι γιατί οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές τόπο κατάλληλο για ζωή.

ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ " Η Αμαδρυάδα και τα ιερά Δάση της Ελλάδος" Έκδοση 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο